Jesień pełna smaku z Akademią Kulinarnego Poznania
Opublikowano: 14-09-2013

Akademia Kulinarnego Poznania to unikatowy w skali kraju program warsztatów kulinarnych organizowanych wspólnie przez renomowane restauracje w Poznaniu. Zgodnie z założeniami programu spotkania w ramach Akademii odbywają się będą w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach restauracji, a prowadzą je najzdolniejsi szefowie kuchni w mieście. To właśnie oni są gwiazdami Akademii i oni przygotowali unikalne cykle warsztatowe w swoich lokalach.
Akademia wystartowała w sierpniu, a gotową ofertę warsztatów przygotowały już takie restauracje jak: Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Restauracja Platinum, Le Palais du Jardin, 3 Kolory, Pastela, Goko Restauracja Japońska, Cucina. Aktualny program warsztatów można znaleźć na stronie www.kulinarnypoznan.pl w zakładce „Akademia”. Partnerami Akademii są producenci jakościowych składników kulinarnych z regionu Wielkopolski, wypożyczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service, Mielżyński Wine Spirits Specialties, magazyn KUKBUK, dziennik Głos Wielkopolski oraz sieć RMI Taxi.
Lokale tworzące Akademię współpracują w projekcie Kulinarny Poznań, w którym organizowane są wydarzenia takie jak Noc Restauracji, prowadzona jest działalność informacyjna na portalu internetowym, wydawana jest mapa, została utworzona aplikacja mobilna. Organizatorem Akademii i Kulinarnego Poznania jest poznańska firma landbrand. Jak zapewnia Hubert Gonera, dyrektor zarządzający landbrand – poznańskie restauracje są ewenementem w skali kraju, wspólnie działają umacniając markę kulinarną miasta i budując modę na jakościowe jedzenie wśród poznaniaków i turystów. Takie modele współpracy są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie niemal w każdym dużym mieście restauracje wspólnie prowadzą działalność informacyjną, organizują różnorodne święta i festiwale – dodaje Gonera. – W Poznaniu jesteśmy krajowymi prekursorami działań na taką skalę. Mamy w planach kolejne akcje, które otworzą podniebienia mieszkańców i turystów na najlepsze regionalne składniki pochodzące z Wielkopolski, jak i całego świata. Akademia stwarza szansę na spotkanie z najlepszymi szefami kuchni i poznanie technik, o których trudno znaleźć informacje w książkach czy Internecie. Mamy nadzieję, że dla wielu poznaniaków Akademia stanie się stałym punktem w planowaniu rozrywek kulturalno-kulinarnych. Warsztaty będą odbywały się niemal co tydzień – informuje Gonera. Każda z restauracji przygotowała propozycje zajęć związanych programowo z jej specjalizacją. Szefowie kuchni postarali się zawrzeć w tematyce warsztatów najciekawsze informacje i techniki, które pozwolą każdemu i w krótkim czasie podnieść własne umiejętności gotowania.
Wśród nadchodzących warsztatów Akademii Kulinarnego Poznania znajdziemy pełne smaku spotkania w restauracjach 3 Kolory cafe grill & restaurant, GOKO Restauracja Japońska, HUGO Restaurant, Le Palais du Jardin, CUCINA oraz Platinum.
Adam Zastróżny, Szef Kuchni restauracji 3 Kolory, podpowie jak gotować smacznie i zdrowo, tworząc zbilansowaną dietę dla osób aktywnych i sportowców. Zastróżny zachęca – żadnych pustych kalorii. Wszystkie powinny być pełnowartościowe i pełne smaku. Warsztaty „3 Kolory dla aktywnych” odbędą się już 14 września.
Filozofię tradycyjnej kuchni japońskiej przybliży Patryk Jerzykowski – szef kuchni Goko Restauracji Japońskiej. Będą to zajęcia skierowane zarówno do stawiających pierwsze kroki w świecie sushi, jak i do tych bardziej wtajemniczonych. Podczas szkolenia uczestnicy poznają techniki przygotowania tradycyjnego sushi oraz produkty najwyższej jakości rodem z kraju kwitnącej wiśni. Termin warsztatów „Filozofia Sushi” w GOKO to 16 września.
Na miłośników kreatywności w kuchni czeka warsztat pod tytułem „Cucina Inspiruje” (28 września) organizowany przez słynącą z doskonałego smaku Cucinę – restaurację, której szefuje Ernest Jagodziński. Obiecuje on, że podczas spotkań uczestnicy sami zaskoczą siebie swoją kreatywnością. Jak mówi Jagodziński – ja tylko wskazuję odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków. Podczas najbliższych warsztatów Ernest nawiąże do Kulinarnego Pucharu Polski, przygotowując kreacje m.in. z combra z sarny i gorzkiej czekolady – składników obowiązkowych finału KPP 2013.
Kulinarny Puchar Polski towarzyszył będzie również uczestnikom warsztatów „Kuchnia na medal” w Restauracji Platinum. Dominik Brodziak, jeden z najbardziej utytułowanych szefów z Poznania zdradzi jak przygotować perfekcyjne dania, poczynając od doboru składników, na finalnym podaniu na talerzu kończąc. Wśród użytych produktów znajdą się kalmary, pomarańcze oraz jogurt naturalny – składniki obowiązkowe półfinału KPP 2013. Na warsztat z Dominikiem zapraszamy 4 października.
Z kolei Dominik Narloch, Szef Kuchni Hugo Restaurant obiecuje, że podczas prowadzonych przez niego spotkań uczestnicy nauczą się łączyć tradycyjne, jakościowe składniki z najnowszymi technikami kulinarnymi. Zapewnia, że jako efekt powstaną dania, które można nazwać reinterpretacją klasyki. Wszystko to w rytmie slow food – podejście to pozwoli osiągnąć maksimum smaku każdego ze składników – podsumowuje Narloch. Na pierwszy warsztat z cyklu „Slow Food – 4 Pory Roku”, którego tematem będą dary lasu, zapraszamy 21 września.
Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin wprowadzi w tajniki kuchni francuskiej. Podczas warsztatów przedstawi on specjalny blok poświęcony sztuce przygotowania mięs w różnych stopniach wysmażenia – od blue (bardziej niewypieczone od rare) do well done. Wśród mięsiw, którymi zajmie się szef Le Palais znajdą się najlepsze wołowiny i wielkopolska dziczyzna. Nie zabraknie oczywiście również sztandarowych dań znad Sekwany oraz prostej recepty na sukces w ich przyrządzaniu. Termin warsztatów w Le Palais du Jardin to 27 września.