Joanna Ochniak jurorką na festiwalu w Turcji

Opublikowano: 24-02-2014

W dniach 12-15 lutego 2014 r. w Istambule (Turcja) odbyła się 12-sta edycja Międzynarodowego  Festiwalu Gastronomicznego, którego głównym organizatorem była Turecka Federacja Szefów Kuchni COCFED oficjalny członek WACS. Polskę na tych mistrzostwach w charakterze jurora reprezentowała Joanna Ochniak (przewodnicząca Kobiet w WACS, prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach). Zaproszenie p. Joanny Ochniak było gestem przyjaźni tureckich szefów kuchni i Ambasady Tureckiej w Polsce w roku obchodów 600-lecia stosunków dyplomatycznych polsko – tureckich.

TurcjaJoannaOchniak

 

Podczas czterech dni Konkursu odbył się prawdziwy festiwal kulinarny, w którym uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych, zawodowi kucharze (startujący indywidualnie i w drużynach) cukiernicy i mistrzowie carvingu. Łącznie uczestnicy mogli wziąć udział w 42 kategoriach konkursowych, a oceniało ich 65 jurorów z Turcji i zaproszonych z zagranicy.  Jedną z najbardziej interesujących konkurencji był start niepełnosprawnych dzieci z całej Turcji. Okazuje się, że to jedyny kraj europejski, w którym organizuje się narodowe mistrzostwa kulinarne dla dzieci ze szkół specjalnych. Wiele radości przyniosło jurorom obserwowanie dzieci zmagających się z kulinarnymi zadaniami i cieszących się z otrzymanych medali. Przykład godny naśladowania również w naszym kraju. Miłym zaskoczeniem był również start w konkursie 82-letniej szefowej kuchni z południa Turcji, wystartowała w kategorii menu Walentynkowe. Ogółem w Międzynarodowym Festiwalu Gastronomicznym w Turcji uczestniczyli zawodnicy z 33 krajów ze wszystkich kontynentów oraz 22 międzynarodowych jurorów z 18 krajów.

zawodniczkazChorwacjizdobywczyniGrandPrixkonkursu

Przy konkursie odbywały się targi gastronomiczne oraz liczne pokazy kulinarne w wykonaniu tureckich kulinarnych gwiazd oraz zaproszonych z zagranicy gości – szefów kuchni. Całe mistrzostwa choć wyczerpujące to jednak przebiegały w bardzo przyjaznej atmosferze i były okazją do zawarcia nowych przyjaźni oraz międzynarodowej wymiany doświadczeń. Obecnie kucharze ze świata oczekują zaproszenia do Polski na podobne kulinarne wydarzenie.

– Zainteresowanie naszym krajem od 2012 roku niebywale wzrosło i chęć przyjazdu na międzynarodowy konkurs deklarują kucharze z całego świata. Czas o tym poważnie pomyśleć i zabrać się za organizację I Międzynarodowego Festiwalu  Gastronomicznego w Polsce. Póki co serdecznie polecam polskim uczniom szkół gastronomicznych oraz profesjonalistom, aby spróbowali swoich sił w przyszłorocznej edycji konkursu w Turcji – zachęca Joanna Ochniak.

aut. Redakcja Gastronomii na Obcasach