Kamil Tłuczek zwycięzcą Bocuse d’Or Poland 2025!

Opublikowano: 10-11-2025

Finał Bocuse d’Or Poland 2025, który odbył się 6 listopada podczas Targów HORECA® w Krakowie, przeszedł do historii jako jedno z najbardziej ekscytujących wydarzeń kulinarnych roku. W ciągu ponad pięciu godzin i trzydziestu pięciu minut rywalizacji pięciu najlepszych kucharzy w Polsce zmierzyło się w walce o prestiżowy tytuł i możliwość reprezentowania kraju na europejskim finale Bocuse d’Or 2026 w Marsylii.

Po miesiącach przygotowań, niezliczonych prób i godzin treningów, zwycięzcą został Kamil Tłuczek, któremu towarzyszyła Patrycja Szczepaniak. Ich opanowanie, technika i wyczucie smaku zachwyciły międzynarodowe jury oraz publiczność zgromadzoną w hali EXPO.

Emocje, stres i kulinarna perfekcja

W krakowskiej hali emocje sięgały zenitu. Stres, koncentracja i sportowa adrenalina mieszały się z zapachem pieczonego mięsa, przypraw i sosów. Na trybunach zasiadły setki kibiców – rodziny, przyjaciele, szefowie kuchni i pasjonaci gastronomii, którzy wspierali zawodników jak na największym sportowym widowisku. Ci, którzy nie mogli przybyć osobiście, śledzili zmagania dzięki transmisji online, bijącej rekordy oglądalności. Całe wydarzenie poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Każdy z pięciu finalistów w ciągu 5 godzin i 35 minut musiał wykazać się nie tylko kunsztem kulinarnym, ale też odpornością psychiczną i perfekcyjną organizacją pracy.

 

Tematy konkursowe – kunszt, technika i polskie produkty

Tegoroczna edycja postawiła zawodnikom wyjątkowo wysoką poprzeczkę.
Na talerzu uczestnicy mieli przygotować danie oparte na filecie z kaczki ze skórą Krakauerland Duda Foodservice, z minimum dwoma rodzajami podrobów kaczych (np. wątróbka nieprzetłuszczona, serca, żołądki, języki) oraz dowolnym sosem. Obowiązkowymi składnikami garniszu były:

  • dynia świeża (dowolna odmiana),
  • gruszka polska świeża,
  • skorzonera świeża,
  • kasza jaglana.

Na platerze zawodnicy musieli zaprezentować kompozycję na bazie polędwicy wołowej Sokołów oraz ogona wołowego, z dowolnym sosem i minimum dwoma dodatkami roślinnymi. Wśród obowiązkowych składników znalazły się:

  • świeże polskie grzyby leśne,
  • ziemniaki w dowolnej postaci,
  • brukselka,
  • burak (dowolny kolor),
  • pasternak.

Nowością tegorocznej edycji było danie jednogarnkowe, wydawane tuż po serwisie dań głównych. Kucharze musieli przygotować je na bazie mąki pełnoziarnistej żytniej, wędzonego twarogu i jaj kurzych, z wykorzystaniem dowolnych roślin – bez mięsa, ryb i owoców morza. Ten format okazał się prawdziwym testem kreatywności i interpretacji prostoty w duchu fine diningu.

Międzynarodowe jury i owacje na stojąco

Dania oceniane były przez zacne, międzynarodowe jury, złożone z wybitnych osobowości świata gastronomii. Wśród nich znaleźli się: Adam Chrząstowski – Przewodniczący Jury, Kurt Scheller, Robert Sowa, Aleksandra Sowa – Trzebińska, Romuald Fassenet (1*) – President Bocuse d’Or France, Tom Phillips (2*), Bartosz Szymczak (1*), Jacek Koprowski, Andrea Camastra (1*), Witek Iwański (1*), Przemysław Klima, pierwszy polski kucharz uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin oraz Gilles Goujon francuski szef kuchni posiadacz 3* Michelin i 5 czapek Gault & Millau.  

Pod względem technicznym kandydaci byli oceniani przez Kitchen Jury, na czele którego stał Gustav Leonhardt zdobywca brązowej statuetki Bocuse d’Or 2025, ponadto Lech Pluciński, Tomasz Koprowski, Marcin Przybysz, Marcin Sołtys i Zenon Hołubowski.

To właśnie oni w skupieniu obserwowali zmagania zawodników, oceniając smak, technikę, kompozycję i sposób serwisu. Ich obecność nadała wydarzeniu światowy prestiż, a poziom tegorocznych prezentacji określono bardzo wysoko.

Po ogłoszeniu wyników cała hala eksplodowała emocjami – publiczność zgotowała zwycięzcy owacje na stojąco, a wielu kibiców nie kryło łez wzruszenia.

– To był pokaz kunsztu i ogromnego serca. Widać było, ile miesięcy ciężkiej pracy i determinacji uczestnicy włożyli w przygotowania. Kamil Tłuczek zaprezentował spokój, klasę i wrażliwość – to kuchnia, która ma duszę. – powiedział po finale Przemysław Klima, juror, szef kuchni Bottiglieria 1881 (2*)

Na podium stanęli również Mateusz Cheda z pomocnikiem Iwo Nowackim zajmując drugie miejsce oraz Patryk Studziński z asystą Damiana Maruta odbierając brązową statuetkę.

– Jestem pod wrażeniem poziomu, jaki zaprezentowali polscy kucharze. Dania były przemyślane, pełne smaku i elegancji. Zwycięzca to prawdziwy ambasador nowoczesnej kuchni, która potrafi łączyć emocje z techniką. Polska ma powód do dumy. – dodał Gilles Goujon, Honorowy Przewodniczący Jury, szef kuchni Auberge du Vieux Puits (3*)

Strefa partnerska, media i wspólnota smaków

Podczas finału nie zabrakło także strefy partnerskiej, w której spotkali się mecenasi konkursu – przedstawiciele branży HoReCa, dostawcy produktów premium, producenci sprzętu gastronomicznego i media. Wydarzenie przyciągnęło czołowych dziennikarzy i influencerów kulinarnych, którzy relacjonowali konkurs na żywo, pokazując kulisy rywalizacji i emocje towarzyszące zawodnikom.
Bocuse d’Or Poland 2025 stał się nie tylko konkursem, ale także miejscem inspiracji, wymiany doświadczeń i budowania wspólnoty pasjonatów gastronomii.

 

Media relacjonowały wydarzenie na żywo, a relacje z finału pojawiły się w najważniejszych serwisach branżowych i kanałach społecznościowych.

Nowy rozdział dla polskiej gastronomii

Zwycięstwo Kamila Tłuczka oznacza, że to właśnie on będzie reprezentował Polskę w Bocuse d’Or Europe 2026, gdzie zmierzy się z najlepszymi kucharzami Starego Kontynentu. Jego sukces to dowód, że polska gastronomia dojrzewa, rozwija się i coraz śmielej wkracza na światowe salony.

Tegoroczny finał pokazał, że Bocuse d’Or to nie tylko rywalizacja, ale przede wszystkim święto kreatywności, pracy zespołowej i pasji. Kiedy po finale zgasły światła, a emocje zaczęły opadać, w powietrzu wciąż unosiło się jedno uczucie – duma. Duma z tego, jak daleko zaszła polska kuchnia i jak pięknie potrafi opowiadać swoje historie.

Organizator konkursu: Akademia Bocuse d’Or Poland, agencja Smarten PR

Patronat honorowy: Bocuse d’Or Winners, Gault & Millau Poland

Partnerzy konkursu: Sokołów, San Pellegrino, Chefs Culinar, Lavazza, Duda Foodservice, ChemaN, Targi HORECA®, Gastro Magic Service, RM Gastro, CKF_13,

Patronat medialny: Szef Kuchni, Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Newsgastro, Papaja, Raport Restauratora, Restauracja

***

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.

www.bocusedorpoland.pl

autor: Biuro prasowe Bocuse d’Or Poland

zdjęcia: Michał Hawliczek, Marcin Kaźmieruk