Kawior- czarne złoto dla smakoszy
Opublikowano: 24-11-2009

Kawior to solona ikra ryb jesiotrowatych, choć potocznie tę nazwę nadaje się ikrom innych ryb, mniej cennych.
Znawcy kuchni szacunkiem darzą przede wszystkim kawior czarny, czyli szlachetną odmianę. Jest on najbardziej pożądany i ceniony przez smakoszy na całym świecie a pochodzi z ryb jesiotrowatych. Najcenniejszy jest ten o jak największych i najjaśniejszych ziarnach, zwłaszcza srebrzysto-szarych lub szaro-brązowych, lekko błyszczących o regularnej wielkości, nieposklejanych, jak najmniej słonych. Po otwarciu puszki powierzchnia kawioru powinna być gładka jak tafla wody a pokrywka sucha, bez przyklejonych ziarenek – tylko wtedy mamy pewność, że czeka nas uczta składająca się z najszlachetniejszej odmiany tej luksusowej przekąski.
Na czym polega magia kawioru? Dlaczego od tysięcy lat wywołuje on tak niesamowicie silne namiętności zarówno wśród ludzi pozyskujących go, jak i tych, którzy się nim delektują???
Odpowiedź w zasadzie można zawrzeć w jednym zdaniu: Wszystko co niełatwe do zdobycia, unikatowe, staje się prędzej czy później towarem pożądanym, luksusowym.
Kawior podobno znany był już w starożytnym Rzymie. Zanim trafił na rynek europejski stanowił przekąskę dla biednych rybaków, którzy zajadali się nim podczas czyszczenia ryb. Później ze względu na przekonanie, iż dodaje sił, stanowił ulubioną potrawę żołnierzy podczas podbojów wojennych. W XVI wieku, za sprawą carskiego ambasadora, miał okazję popróbować go Ludwik XV, jednak nie rozsmakował się w późniejszym rarytasie. Dopiero bolszewicka rewolucja, która doprowadziła do wygnania arystokrację z Kraju Rad paradoksalnie przyczyniła się do rozsławienia kawioru na cały świat. To rosyjscy emigranci przywieźli go najpierw do Paryża, by później rozpropagować za sprawą firmy Petrossian na cały świat. W zasadzie od tego momentu kawior stał się jednym z najbardziej pożądanych produktów na świecie.
Popularność kawioru zapoczątkowała także niestety falę kłusownictwa i pozyskiwania go w sposób jak najbardziej nielegalny ale przede wszystkim okrutny. Morze Kaspijskie, niegdyś teren najbardziej obfitujący w ryby jesiotrowate obecnie jest miejscem zarobkowania kłusowników, którzy codziennie wyławiają setki jesiotrowatych nie pozwalając im na osiągnięcie dojrzałości płciowej. Jesiotrom grozi całkowita zagłada, dlatego ostatnimi czasy pojawiło się na świecie kilka sztucznych hodowli tej ryby. Jedną z takich hodowli jest Caviar Creator– najnowocześniejsza aquakultura w niemieckim Demmin w Meklemburgii.
Jakość kawioru pozyskiwanego ze sztucznej hodowli jesiotra jest zdecydowanie wyższa od tego pozyskanego z ryby żyjącej dziko. Jesiotry żyjące na wolności narażone są na różnego rodzaju zanieczyszczenia i ścieki, pochodzące między innymi z platform wiertniczych. Ma to ogromny wpływ na jakość i przede wszystkim smak kawioru pozyskiwanego z tych ryb.
Firma Caviar-Creator, hoduje jesiotry w najnowocześniejszej i najbardziej ekologicznej aquakulturze na świecie. Ryby trzymane są w wyjątkowo sterylnych warunkach, nie jest to chów stawny. "Aquafarming" to rodzaj hodowli, w której ryby chronione są przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego i nie są w żaden sposób wzmacniane antybiotykami ani innymi chemicznymi dodatkami. Woda, w której pływają ryby poddawana jest stałej filtracji i dwa razy w ciągu jednej godziny oczyszczana jest mechanicznie i biologicznie. Wpływa to w sposób bardzo zdecydowany na różnice w smaku kawioru. Nie ma on specyficznego dla ryby hodowanej w warunkach stawnych posmaku mułu. Wyczuwa się w nim orzechowy smak świadczący o najwyższej próbie kawioru.
W naturze kawior może być pozyskiwany raz w roku, dla konserwacji oraz podtrzymania trwałości powinien być przechowywany w soli i boraksie. Ponieważ kawior z hodowli Caviar Creator może być pozyskiwany przez cały rok, dla jego konserwacji potrzebna jest tylko niewielka ilość soli. Poza nią produkt ten nie zawiera żadnych innych substancji konserwujących czy dodatków chemicznych, których wymaga kawior pozyskiwany w sposób naturalny lub pochodzący z hodowli stawowych. Dowodem na brak konserwantów jest także stosunkowo krótki okres trwałości produktu – 3 miesiące, dlatego dewizą firmy Caviar Creator jest by kawior docierał do smakoszy w jak najkrótszym czasie, zapakowany w sposób pozwalający na utrzymanie odpowiedniej temperatury.
Ponieważ jest to produkt niezwykle wrażliwy na światło i tlen, które potrafią zniszczyć jego jakość w ciągu kilku godzin, kawior firmy Caviar Creator, zwany Black–Gold, pakowany jest hermetycznie w puszki typu lightproof, które w maksymalny sposób chronią dostępu wiatła do wewnątrz.
Aby zadowolić wszystkich klientów, w zależności od ich potrzeb firma Caviar Creator pakuje kawior w puszki o gramaturach: 30g, 50g, 125g, 250g, 500g i 1000g.
Kontakt:
Dyrektor Sprzedaży na Europę Wschodnią
Anna Radomanczyk
tel: 508 156 327
Szef Sprzedaży na Polskę:
Sebastian Wachowski
tel: 883 346 506