Kilka słów na temat

Opublikowano: 16-12-2013

Jest miłośnikiem potraw rodzinnych, których przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dla niego liczy się nie tylko smak przygotowywanej potrawy, ale także jej estetyczny wygląd. Konrad Birek na co dzień jest Szefem Kuchni w restauracji Sowa&Przyjaciele w Warszawie. Jest także współautorem książek: „Birkowie od kuchni” oraz„Księga Szefów Kuchni”

KBirek.portret001

 

Jaka kuchnia jest najbliższa Pana sercu?

Myślę, że nie sposób jest zapomnieć o kuchni, która była w naszych rodzinnych domach, czyli tego, co gotowały nasze mamy i babcie. Świat się zmienia a wraz z nim kulinaria, jednak największą przyjemność mojemu żołądkowi sprawiają dania tradycyjne. W związku z tym, że jestem również osobą sentymentalną bardzo często sięgam po smaki, które kojarzą mi się z błogim dzieciństwem bądź wyjątkowymi miejscami, w których miałem przyjemność być.

więcej na stronie http://www.dolcevitamagazyn.pl/strona/kuchnia/konrad_birek_kilka_slow_na_temat_wigilii

autor: Agnieszka Wysocka

autor zdj.: Paweł Słomczyński