Kinga Pienińska partnerem Przewodnika Michelin
Opublikowano: 24-11-2019
Kinga Pienińska oficjalnym partnerem ceremonii wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin
20 listopada w Warszawie oraz 21 listopada w Krakowie odbyła się ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe, współorganizowana przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego – Partnera Przewodnika Michelin. Prestiżowe wyróżnienie pozwoli klientom zidentyfikować restauracje, które znalazły się w czerwonym Przewodniku. Kinga Pienińska jako jedyna woda mineralna była Oficjalnym Partnerem tego wydarzenia.
W ostatnią środę oraz czwartek, po raz trzeci na polskim rynku gastronomicznym, odbyła się ceremonia wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin Main Cities of Europe. 52 polskie restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin na 2019 rok otrzymały charakterystyczne czerwone tabliczki, będące potwierdzeniem przynależności do grona ponad 20 000 najlepszych restauracji na świecie.
„Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin po raz 3 w historii polskiej gastronomii. Pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2019 Main Cities of Europe. Sam projekt „Michelin Plaques” na świecie wystartował 4 lata temu. W 2017 roku Plakiety zostały wyprodukowane po raz pierwszy także dla Polski” – opowiada Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.
Wyróżnienia dla lokali zostały wręczone podczas uroczystych kolacji: 20 listopada w Restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie oraz 21 listopada 2019 roku w Krakowie w Restauracji Hotelu Stary – Trzy Rybki. Wyjątkową rangę wydarzenia podkreślała obecność gości specjalnych. W Warszawie była to Sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Anna Krupka, a także J. E. Ambasador Królestwa Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama. Do Amber Room zawitał też Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk. Natomiast w krakowskim Hotelu Starym można było spotkać zastępcę Prezydenta Miasta Krakowa Annę Korfel-Jasińską oraz Dyrektora Instytutu Cervantesa w Krakowie Fernando Martínez-Vara de Rey.
Oprócz wyśmienitych przysmaków, przygotowanych przez szefów kuchni Kamila Rzechowicza i Krzysztofa Żurka, na stołach zagościła Kinga Pienińska. Jako jedyna marka wody obecna podczas wydarzenia była serwowana uczestnikom obu spotkań.
„Wybór Kingi Pienińskiej na oficjalnego partnera ceremonii był dla nas naturalny. Marka wielokrotnie nagradzana za jakość i smak w Polsce oraz za granicą stanowiła doskonałą oprawę dla prestiżowego spotkania w gronie championów polskiej gastronomii” – mówi Dobrzyniecki.
Kinga Pienińska była kilkukrotnie doceniona przez International Taste Institute z Brukseli za swój delikatny i niepowtarzalny smak. Ostatni raz w 2019 roku trzema złotymi gwiazdkami za wodę niegazowaną oraz dwiema złotymi gwiazdkami za wodę gazowaną i lekko gazowaną.
„W środowisku gastronomicznym gwiazdki przyznawane w konkursie Superior Taste Award uchodzą za porównywalne do 3-gwiazdkowej skali oceny według słynnego przewodnika Michelin. Takie wyróżnienie dla Kingi Pienińskiej w kategorii wód niegazowanych pokazuje jak wysoko cenią ją europejscy znawcy sztuki kulinarnej” – tłumaczy Monika Bielka-Vescovi, ekspert z zakresu sztuki sommelierskiej w Polsce.
O Kindze Pienińskiej:
Kinga Pienińska to naturalna woda mineralna klasy Premium, z ponad 170-letnią tradycją. Czerpana ze źródeł usytuowanych w otulinie Pienińskiego Parku Narodowego. W obrębie jednych z najczystszych gór Europy, o budowie geologicznej, działającej jak naturalny filtr. Z głębinowych źródeł Kinga Pienińska trafia wprost ze źródła do butelki, zachowując wszystkie walory stworzone przez naturę. Ze względu na swoją średnią mineralizację, skład oraz niskosodowość Kingę Pienińską może pić każdy konsument powyżej drugiego roku życia, bez ograniczeń zdrowotnych. Wyróżnia ją wyrazisty i orzeźwiający górski smak, za który woda otrzymała trzy złote gwiazdki Superior Taste Award 2019. To wyróżnienie przyznawane przez International Taste Institute w Brukseli – organizację, zrzeszającą niezależnych Szefów Kuchni i Sommelierów.