knorr-do_edycji

Opublikowano: 28-02-2011





 

 

Knorr Logo

 

 

 

Suszenie jest naturalną metodą zachowania smaku i trwałości produktów spożywczych. Używamy jej także w procesie wytwarzania produktów Knorr. Warzywa i zioła wykorzystywane przez nas dojrzewają w pełnym słońcu i zbierane są w szczycie sezonu, abyśmy mieli pewność, że dostarczamy konsumentom najlepszy ich smak. Następnie suszymy je, ponieważ jest to naturalna metoda zapewnienia trwałości produktów spożywczych. Dzięki temu, nasi klienci, mogą cieszyć się naturalnym i świeżym smakiem warzyw i ziół, przez cały rok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od upraw…

 

 

 

 

 

aż po zbiory,

 

 

 

 

 

poprzez suszenie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i tworzenie receptur

 

 

 

 

 

KNORR pomaga stworzyć najlepsze dania.

 

 

 

 

 

 

 

Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania lub utrwalania żywności. Ludy pierwotne suszyły trawy, zioła, korzenie, jagody oraz mięsa i ryby, wystawiając je na słońce. W ten sposób konserwowały żywność na okres zimy, kiedy była ona trudna do znalezienia. Tak naprawdę suszyć można prawie wszystko, co zawiera wodę.

 

 

 

W zależności od składnika decydujemy, jaki rodzaj suszenia zastosować, by zachować jego wartości odżywcze i najlepszą jakość. Suszenie powietrzne najlepiej sprawdza się w przypadku warzyw, przypraw, mięsa i ryb; usuwanie wody z zamrożonych składników w warunkach próżniowych stosuje się wobec owoców, warzyw i mięs; metoda pozyskiwania suchego proszku poprzez szybkie suszenie w gorącym powietrzu ma zastosowanie przy suszeniu jajek, mleka, śmietany oraz soków owocowych i warzywnych; natomiast suszenie na specjalnym bębnie pozwala otrzymać płatki z ziemniaków lub zbóż.

 

 

 

 

Suszenie, podobnie jak każde inne przetwarzanie świeżych składników, wpływa na ich wartość odżywczą. Ma to miejsce także podczas gotowania. Aby zapobiec znaczącej utracie substancji odżywczych w produktach Knorr oraz utrzymać ich wartość odżywczą i wysoką jakość, starannie dobieramy składniki oraz procesy produkcyjne.

 

 

 

 

 

 

 

Liczne nasze naturalne składniki pochodzą ze źródeł zrównoważonego rozwoju. Zapewnia nam to program o nazwie „Wzrost dla przyszłości”, który pozwala na wspieranie zrównoważonego rolnictwa. Dzięki niemu możemy monitorować nasze składniki od momentu ich siewu lub sadzenia i mamy wpływ na sposób, w jaki są uprawiane. Tak zyskujemy pewność, że nasze warzywa są uprawiane na polu, dojrzewają w słońcu i są zbierane ręcznie w odpowiedniej porze roku. To oznacza, że nie zbieramy zielonych, niedojrzałych warzyw i nie przeprowadzamy sztucznego procesu dojrzewania. Również w przypadku mięsa zapewniamy identyfikowalność naszych dostawców i jesteśmy pewni, że nasza wołowina pochodzi głównie z Argentyny, gdzie bydło jest hodowane na obszarach otwartych i karmione paszą naturalną.  

 

 

 

Po co właściwie suszy się żywność?  

Suszenie jest jednym z najstarszych, najbezpieczniejszych i najbardziej naturalnych sposobów konserwowania żywności. Kiedy z produktu usuwana jest woda, procesy psucia, powodowane przez bakterie, drożdże lub grzyby są minimalizowane. Suszona żywność może być przechowywana bezpieczniej i dłużej, niż świeża. Suszone zioła i przyprawy dłużej zatrzymują swój zapach i dodają intensywniejszego smaku potrawom.

 

 

 

Suszona żywność jest łatwiejsza do przenoszenia, magazynowania i transportowania.Ponadto suszenie jest przyjazne dla środowiska, wymaga mniejszej ilości materiałów na opakowania, ogranicza potrzeby transportowe, obniża zużycie energii i zmniejsza zanieczyszczenie środowiska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Niestety nie ma jednego produktu, który zawierałby wszystkie 13 witamin i szereg składników mineralnych niezbędnych dla zdrowia człowieka. Dlatego codzienna dieta powinna być maksymalnie urozmaicona. Wykorzystanie suszonych produktów jest więc nieodzowne, szczególnie tam, gdzie ceni się wygodę i szybkość przygotowania bezpiecznych i smacznych potraw. Stosując suszone produkty jako uzupełnienie codziennegojadłospisu, możemy świadomie zadbać o to, aby wybierać spośród szeregu produktów te, które są produkowane w zrównoważony sposób. Będzie to związane nie tylko z większą smakowitością, ale także zdrowotnością.Przyczynimy się tym samym do ochrony naszej planety – Ziemi.”

 

Ewa Ceborska-Scheiterbauer

NIEZALEŻNY EKSPERT ŻYWIENIOWY  

absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowiekai Konsumpcji w SGGW w Warszawie  

specjalista ds. żywienia z Poradni Dietetycznej „Food&Diet”