Kolejna edycja BlogerChefa

Opublikowano: 21-01-2014

Już w najbliższą sobotę, 25 stycznia, odbędzie się wielkie kulinarne wydarzenie – pierwszy półfinał konkursu BlogerChef. To II edycja innowacyjnej inicjatywy dla pasjonatów gotowania, którzy swoimi doświadczeniami dzielą się z internautami. Wydarzenie gościć będzie Hotel Szafran**** (www.hotelszafran.pl) – elegancki biznesowy obiekt zlokalizowany w Czeladzi k. Katowic.

 blogerchef_logo

 

Zabawa w gotowanie z nutą rywalizacji

Konkurs BlogerChef to projekt skierowany do blogerów kulinarnych. Stawia na integrację środowiska pasjonatów kuchni poprzez dobrą zabawę z garnkami w tle. Sam konkurs stanowi tylko jeden z elementów spotkania półfinałowego. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dwóch autorskich dań, zgłoszonych wcześniej poprzez aplikację na Facebooku. Każdy bloger będzie miał na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Skład drużyn będzie zmieniał się co rundę. Każdy z blogerów raz pełnić będzie funkcję szefa zespołu, a trzykrotnie członka zespołu. Elementem łączącym wszystkie dania uczestników będą warzywne przekąski z asortymentu marki OLE! (www.wole-ole.pl) – jednego z Partnerów konkursu.

Na najlepszych czekają wspaniałe nagrody – wysokiej klasy sprzęt kuchenny oraz atrakcyjny kurs fotografii kulinarnej.

Finger food, jadalne kwiaty i śląska kuchnia

W piątkowy, przedkonkursowy wieczór, na blogerów czeka kulinarna rozgrzewka – warsztaty tworzenia przekąsek bufetowych i dań typu finger food, które poprowadzi szef kuchni Hotelu Szafran Dawid Pietrasz. Małe dzieła ozdabiać będą jadalne kwiaty!

Również po konkursie, w sobotę, kolacja blogerów przybierze formę merytorycznych warsztatów. Autorzy internetowych stron kulinarnych i zaproszeni goście poznają sekrety kuchni śląskiej. W menu znajdzie się m.in. tradycyjna śląska rolada i lokalny przysmak – krupniok śląski.

Nie tylko dla blogerów

Zarówno część konkursowa, jak i warsztatowa jest otwarta dla publiczności po uprzednim zgłoszeniu mailowym na adres: kontakt@blogerchef.pl.

Półfinał w Czeladzi to pierwszy z pięciu zaplanowanych półfinałów konkursu BlogerChef. Co miesiąc będą odbywały się kolejne, w najlepszych obiektach hotelowo-restauracyjnych w Polsce: W lutym BlogerChef zagości w Poziom 511**** Design Hotel & SPA (www.poziom511.com), w marcu w Dworze Kombornia Hotel**** & SPA (www.dworkombornia.pl), w kwietniu w Hotelu**** Bania Thermal & Ski (www.hotelbania.pl), a w maju w Hotelu**** Zamku Lubliniec (www.zameklubliniec.pl). okładny harmonogram wydarzeń dostępny jest na stronie internetowej konkursu BlogerChef (www.blogerchef.pl). Zmagania blogerów zwieńczy finał, w czerwcu br.

Więcej informacji:

www.blogerchef.pl

www.facebook.com/blogerchefpl

 

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511**** Design Hotel & SPA, Dwór Kombornia Hotel**** & SPA, Hotel**** Bania Thermal & Ski, Hotel**** Zamek Lubliniec 

Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl

 

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją  produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.