Kolejny dzień targów Expo Sweet 2010 za nami.
Opublikowano: 26-02-2010

Zwiedzający znów mogli posmakować wspaniałych łakoci i rozkoszować się ogromną ofertą produktową wystawców. Nawet najwybredniejsze osoby znalazły coś dla siebie.
II dzień upłynął również na zmaganiach drużyn startujących w Mistrzostwach Cukierniczych Exposweet 2010
Bożena Sikoń – To bardzo trudny konkurs. Jest bardzo dużo elementów do zrobienia, a 3,5 godziny to tylko się wydaje, że to dużo czasu. Lecz dla tych zawodników to jest krótki czas. I to w tak nie do końca idealnych warunkach, ponieważ i temperatura, otoczenie i widzowie sprawiają, że ręce się trzęsą, ale musza sobie z tym poradzić. A my jako jury musimy krytycznie ich prace ocenić.
Jury w składzie: Bozena Sikoń, Marcin Paździor, Zdzisław Bartelak, Paweł Mieszała oraz Leszek Truskolawski wyłonili Mistrzów Cukiernictwa Polski 2010.
Ponownie zwycięzcami okazała się drużyna z Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy, tym razem w składzie: Maciej Kołdon, Sebastian Stobierski.
Drugie miejsce przypadło reprezentantom Cukierni Jagiełło w składzie: Radomir Jagiełło, Karol Płoszyński.
Trzecie miejsce przypadło Paniom: Marcie Miszo i Agnieszce Gruszczyńskiej z Cukierni Cafe Meryk.
Wyniki Mistrzostw_Cukierniczych_Expo_Sweet_2010.doc
Bożena Sikoń: – Zawodnicy mieli zadanie wykonania eksponatu do 5 kg nawiązujący do 200 lat muzyki Chopina, torcik do 1 kg, oraz 2 rodzaje pralin po 15 szt. Degustacji podlegał torcik i praliny. Serce ściska żal, gdyż w pierwszej turze jeden z eksponatów runął. Jako, że wszyscy startowaliśmy w konkursach wiemy, co to znaczy dla zawodników, i jest to bardzo przykre przeżycie…. Jury miało trudne zadanie gdyż było wiele elementów do oceny. Estetyka, kreatywność, aranżacja, wykonanie, zastosowanie technik etc…Tym bardziej, że mieliśmy rzeźbę z czekolady plastycznej, robionej tu na miejscu jak też odlewy, rzeźbienia i wiele innych technik.
Podczas rozdania dyplomów i słodkich upominków serdecznie podziękowano wszystkim uczestnikom za wkład twórczy. Natomiast zawodnicy, którym runęła ekspozycja konkursowa na pocieszenie otrzymali od Prezesa firmy Callebaut „małą” paletę najlepszej czekolady.
Jak się okazało, nie wszyscy mieli dużo czasu na przygotowania. Jedną z takich drużyn okazała się ekipa z Kobus Sp. Z o.o. Pani Beata Gątarczyk i Pan Michał Kaszewski . Jak się okazało pracują ze sobą od 3 miesięcy, a trenowali kilka dni. Gdyż praca zawodowa wypełniała im cały czas. Mimo to wystartowali i jako jedyny duet (mimo stresu) okazywali pogodę ducha i z uśmiechem na twarzy tworzyli swoje dzieło.
Już jutro zapraszamy na newsgastro.pl na relację z trzeciego dnia targów i wyniki Konkursu dla Szkół Gastronomicznych, Cukierniczych i Piekarskich Exposweet 2010 oraz Konkursu Tortów Okolicznościowych .