Konkurs Kulinarny o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”

Opublikowano: 14-04-2011

W dniu dzisiejszym, tj. 14 kwietnia 2011 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie ma miejsce finał XVI edycji Konkursu Kulinarnego o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”.

ZSGS

„Mistrz Szkolnej Patelni” jest konkursem lokalnym, organizowanym od 1995 roku. To ważny turniej dla uczniów szkół gastronomicznych. Przygotowując się do współzawodnictwa podnoszą swoje umiejętności i twórczą postawę. Udział w konkursie zwiększa także ich przyszłe szanse na rynku pracy. Wśród uczestników znajdują się najlepsi uczniowie – wyselekcjonowani w turniejach szkolnych. Dwanaście 2-osobowych zespołów ze szkół w Bartoszycach, Braniewie, Elblągu, Ełku, Giżycku, Gołdapii, Mrągowie, Olsztynku, Olsztynie, Szczytnie i Lidzbarku Warmińskim ma za zadanie przygotować określone danie nowoczesnej kuchni polskiej. Zawody odbywają się w turach, kolejność startu jest losowa. Jury techniczne i degustacyjne ocenia kreatywność, technikę, zdolności kulinarne i prezentację potrawy.

Podczas trwania konkursu odbędą się także liczne pokazy kulinarne i cukiernicze: pokaz Unilever, Bonduelle, Paco Jet, Ambasador oraz pokaz książek Wydawnictwa Rea. W programie zaplanowany jest także lunch, po którym nastąpi ogłoszenie wyników oraz uroczyste zakończenie konkursu.

baldyga

Patronat nad konkursem obejmuje Prezydent Miasta OlsztynaPiotr Grzymowicz oraz Dziekan Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu WarmińskoMazurskiego w Olsztynie – dr hab. Bogusław Staniewski. Współorganizatorem konkursu jest Kuratorium Oświaty w Olsztynie, zaś głównym koordynatorem – Andrzej Bałdyga, Szef Kuchni Hotelu Bryza w Juracie, oraz członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która prowadzi działalność edukacyjną. Sponsorem głównym konkursu są: Grupa „Anders” oraz hotel „Bryza” z Juraty.