Konkurs na najlepszy tatar
Opublikowano: 23-07-2013

Szanowni Państwo, Drodzy Restauratorzy! Jest nam niezmiernie miło zaprosić Państwa do udziału w tegorocznym konkursie dla restauratorów odbywającym się w ramach VII edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Tym razem tematem konkursu jest „Najlepszy Tatar z Wielkopolski 2013” (tatar, co warto nadmienić, niekoniecznie musi być przyrządzany przez restauracje/bary/gospodarstwa agroturystyczne znajdujące się w Wielkopolsce – przede wszystkim oceniamy walory smakowe i sposób przyrządzenia,nie miejsce pochodzenia!). Konkurs odbędzie się w piątek 16go sierpnia w Poznaniu.

Już od pięciu lat zapraszamy restauratorów do udziału w festiwalowym konkursie, którego tematem niezmiennie pozostaje jedno z dań kanonu kuchni wielkopolskiej. Do tej pory poszukiwaliśmy lokali w których można zjeść najlepszą golonkę, kaczkę po wielkopolsku, czerninę czy kluchy. Restauratorzy będący dotychczasowymi laureatami naszych konkursów z zadowoleniem podkreślają, że wielu nowych klientów odwiedza ich restauracje by skosztować nagrodzonych dań.
Tatar, choć prosty, jak wiemy przyrządzany może być na wiele sposobów, nierzadko zależnych od osobistych upodobań szefów kuchni. Przedmiotem tegorocznego konkursu będzie wyłonienie i nagrodzenie najlepszego tatara w dwóch kategoriach – tatar klasyczny i wariacje na temat tatara (szczegóły w regulaminie).
Miło nam poinformować, że do działań związanych z tegorocznym konkursem aktywnie włączył się Głos Wielkopolski. Przez cały miesiąc trwał będzie plebiscyt czytelników na restaurację serwującą najlepszego tatara, a wyniki plebiscytu ogłosimy łącznie z rezultatami konkursu na scenie głównej OFDS.
Na Państwa zgłoszenia czekamy aż do 12 sierpnia, ale – jako, że wszystkie zgłoszone restauracje zostaną opisane na stronach internetowych Głosu Wielkopolskiego i wezmą udział w plebiscycie – nie warto zwlekać z nadesłaniem zgłoszenia. Udział w konkursie i plebiscycie jest oczywiście całkowicie bezpłatny.