Konkurs „Zgotuj sobie sukces” rozstrzygnięty!
Opublikowano: 18-10-2010


Finał tego prestiżowego konkursu odbył się 15 października w Centrum HoReCa MAKRO Cash& Carry w Warszawie. Do ostatniego etapu rywalizacji przystąpiło 12 dwuosobowych zespołów, składających się z uczniów szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski.
Tego dnia zawodnicy mieli za zadanie przygotować w przeciągu 1,5 godziny przystawkę oraz danie główne ze składników, które otrzymali w pudełku Black Box.
Konkursowe potrawy oceniało międzynarodowe jury w składzie:
– Gissur Gudmundsson – prezydent World Association of Chefs Societies (Islandia),
– Stefan Lanz – Conseille Culinaire Chaine des Rotisseurs (Szwajcaria),
– Luis Filipe Alves (Portugalia),
– Kurt Scheller– honorowy prezes OSSKiC (przewodniczący jury)
Dodatkowo obradowało jury, w którym zasiedli znani dziennikarze i krytycy kulinarni: Barbara i Piotr Adamczewscy, Maria Burska, Edyta Czerwińska, Monika Kucia oraz Anna Żuk.
Wyniki konkursu zostały ogłoszone na uroczystej, wieczornej gali.
Na podium znaleźli się:
I miejsce (nagroda 10 000 zł)
Michał Szcześniak i Ariel Świstak
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy
II miejsce (nagroda 6 000 zł)
Dominik Kowalczyk i Daniel Makulski
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy
III miejsce ( nagroda 4 000 zł)
Bartłomiej Pawlikowski i Kamil Skarżyński
Zespół Szkół Gastronomicznych z Gorzowa Wielkopolskiego
Nagrodę jury dziennikarzy za Największą Kreatywność przyznano zdobywcom 2 miejsca w konkursie: Dominikowi Kowalczykowi i Danielowi Makulskiemu.
Wszystkim serdecznie gratulujemy!
Po pełnym emocji i rywalizacji dniu, uczestnicy zawodów, ich opiekunowie oraz organizatorzy oddali się radosnej zabawie i hucznie świętowali udane zakończenie kolejnej edycji konkursu. Wieczór uświetnił pokaz laserów, wykwintny bufet oraz dyskotekowe przeboje.
Zapraszamy do galerii zdjęć!