Osłodźmy sobie życie – czyli szkolny konkurs „Czekolada w potrawach”
Opublikowano: 03-02-2010

Pierwszy miesiąc nowego roku Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej zakończył niezwykle słodkim akcentem. Szkoła zorganizowała dla swoich uczniów konkurs, którego celem było skomponowanie jak najlepszej potrawy zawierającej czekoladę.
Newsgastro objął patronat medialny wydarzenia.
Do konkursu stanęli wybrani uczniowie wszystkich klas i w dwóch turach przygotowali dania z dodatkiem czekolady na podstawie autorskich przepisów.
Motywacja była tym większa, iż w jury znaleźli się prawdziwi specjaliści czekoladowego kunsztu.
Janusz Profus – Mistrz cukierniczy Cadbury Wedel (zobacz wywiad)
Mirosław Reszczyk – członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Marcin Olszewski – właściciel firmy Cukieteria
Grzegorz Łapanowski – gotujący w programie Dzień Dobry TVN
Już w fazie przygotowań potraw, członkowie jury dzielili się z uczniami poradami i praktycznymi wskazówkami odnośnie odpowiednich kompozycji dań.
Pojawiły się przeróżne pomysły i koncepcje…
Kolejne potrawy trafiały pod krytyczne oko jury degustacyjnego, a następnie na stół prezentacyjny.
Po wielu godzinach kulinarnych zmagań komisja podsumowała wyniki, a Janusz Profus podzielił się z uczestnikami swoimi cennymi spostrzeżeniami.
Podziękował wszystkim uczestnikom. Zaznaczył jednak, że uczniowie którzy zdecydowali się na dania typowo deserowe w jego odczuciu wypadli nieco lepiej, od części która przygotowała dania jedynie z elementami czekolady.
Długo oczekiwana chwila czyli ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom.
Miejsca na podium zdobyli:
1 miejsce: Mateusz Wichrowski kl IV G1 za potrawę "Trio z czekolady"
2 miejsce: Daniel Makulski IIK1 za potrawę "Ciastko czekoladowe z sosem pomarańczowym w asyście sorbetu z malin i świeżych pomarańczy"
3. miejsce: Piotr Tadej Kl IIIK1 za potrawę "Melalu z musem z białej czekolady z sorbetem z miechunki na brandy snaps"
Kolejne miejsca wyróżnione nagrodami
4. miejsce: Michał Szcześniak kl. IIIK1 za potrawę "Wołowina w sosie czekoladowym z risotto i gruszką z rukolą"
5. miejsce ex eaquo Ariel Świstak Kl. IIIK1 za potrawę "Czekoladowe pudeło z truskawkami i kremem z białej czekolady z serem rokpol"
5. miejsce ex eaquoJakub Rosik Kl IK za potrawę "Bananowiec czekoladowy"
6. miejsce Jakub Kowalski IVG1 za potrawę "Fantazja czekoladowo-owocowa"
Na koniec oczywiście zbiorowe zdjęcie wszystkich uczestników konkursu wraz z jury i nauczycielami.