Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś za nami

Opublikowano: 21-05-2012

W przedostatni weekend maja 19-20 maja odbył się IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Quality Culinary Club oraz pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii wraz z  szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.

 


Celem Konkursu było:

 

– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

– Promowanie producentów polskiej żywności

 

Przedmiotem Konkursu było:
a) PRZEKĄSKA   ZIMNA a w niej:
–  Pstrąg wędzony cały + ser Capresi Firmy „Warmia” GRUPA POLMLEK + dowolny produkt wiosenny (nowalijka)
b) DANIE   GŁÓWNE a w nim:
–  Udko kaczki + soczewica + młoda kapusta czerwona
IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” skierowany był do całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.

 

W ramach imprez dodatkowych odbyły się :

– Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu

–  Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy

 

–  Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland 
Dzień umilały następujące atrakcje:
– zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland
– występ orkiestry dętej
– pokaz zespołów młodzieżowych 
– występ Studia wokalnego Art. –musica
– pokaz Carvingu w warzywach i owocach
– występy wokalne dzieci i młodzieży ze szkół z Pułtuska
– prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku
– i wiele innych atrakcji

 

 

Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi.

 

 

Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych. Ponadto każdy z uczestników otrzymał książkę „Birkowie od kuchni”. Każdy kto chce w prosty ale i ciekawy sposób zamieszać w swoich garnkach powinien mieć tę książkę w swojej kulinarnej biblioteczce.
A teraz przedstawiamy zwycięzców zmagań kulinarnych:
UCZNIOWIE:

I miejsce Paweł Wilamowski i Dawid Walas, Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Henryka Sienkiewicza 88 –  ŁÓDŹ

II miejsce Jarosław Kowalewski i Łukasz Ładno, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska – WARSZAWA  

III miejsce Bartosz Murawski i Mateusz Litwińczuk, Zespół Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich ul. Majdańska – WARSZAWA  

PROFESJONALIŚCI:

I miejsce Krzysztof Paprocki i Przemysław Morgut, Hotel Słoneczny Młyn w Bydgoszczy

 

II miejsce Przemysław Suska i Kamil Myka, Amber Room w Warszawie

 

III miejsce Piotr Górecki i Robert Ostrowski, Catering Wiśniewscy Team w Warszawie

 

 

Organizatorzy zadbali również o dobre humory uczestników gali i wieczorne wręczenie nagród okraszone było występem Bogdana Kalusa i Sylwestra Maciejewskiego, znanych widzom z bywalców ławeczki w serialu Ranczo. Ponadto szef kuchni Krzysztof Sutkowski zadbał o kulinarną stronę gali. Gdy dusza i ciało zostało już nakarmione, organizatorzy zadbali również o walory dla oka – pokaz sztucznych ogni był naprawdę imponujący.
Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód (5400 zł), podobnie jak w latach ubiegłych, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka.  
Gdy część oficjalna dobiegła końca DJ Błażej zapewnił oprawę muzyczną. Wszyscy lubiący gorące rytmy ruszyli na parkiet, niemalże do białego rana.