Konkurs „Wigilijne dania rybne 2010” rozstrzygnięty!

Opublikowano: 12-12-2010

W poniedziałek, 6 grudnia br. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM przy ul. Racjonalizacji 5 odbył się Turniej Szkół Gastronomicznych "Wigilijne dania rybne 2010". 

dora084.jpg

Organizatorem konkursu byli: Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego mieszczący się przy ul. Poznańskiej 6/8 w Warszawie oraz Grupa Dora Metal – producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej. Wsparcie merytoryczne  zapewnili: Fundacja  Klubu Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma LIMITO i NORGE. Konkursowi patronowało Biuro Edukacji Miasta.

dora028.jpg dora051.jpg

Po oficjalnym otwarciu konkursu odbyło się spotkanie z trenerami i reprezentantami juniorów, którzy brali udział w Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu i zdobyli tam wysokie trzecie miejsce. 

Po części oficjalnej rozpoczęły się zmagania konkursowe. Do walki o atrakcyjne nagrody stanęło 15 zawodników. Oto lista uczestników:

1/ Patrycja Kwiatkowska (Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie)

2/ Michał Szewczyk (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach)

3/ Kamil Kowalski (Zespół Szkół nr 2 w Mławie)

4/ Artur Piasecki (Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie)

5/ Daniel Podlasin (Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku)

6/ Debora Warchoł (Technikum Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomiczne nr 21 przy ul. Krasnołęckiej w Warszawie)

7/ Adrian Jastrzębski (Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Otwocku)

8/ Ariel Świstak (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie)

9/ Agnieszka Franczyk (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku)

10/ Przemysław Tomaszewski (Zespół Szkół Zawodowych i Licealnych im. dra Kazimierza Hołogi w Nowym Tomyślu

11/ Kamil Łata (Centrum Kształcenia Praktycznego w Makowie Mazowieckim)

12/ Cezary Powała (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)

13/ Michał Muraszow (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)

14/ Dominik Pochmara (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)

15/ Marcin Zawadzki (Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie)

dora002.jpg

W jury konkursu pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego zasiedli znani mistrzowie kulinarni i pasjonaci sztuki kulinarnej: Robert Sowa, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Gawrzyński (Limito), Marcin Piotrowski, Theofilos Vafidis, Jarosław Uściński, Mirosław Reszczyk, Piotr Kornet i Grzegorz Cielecki.

dora003.jpg

Po konkursie odbyła się, aukcja charytatywna, mająca na celu zebranie środków na walkę ze stwardnieniem rozsianym, którą poprowadził Grzegorz Łapanowski. Zorganizowała ją Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego. Największą kwotę na szczytny cel, przeznaczył Pan Prezes Jan Polcyn, licytując kaftan szefa kuchni z podpisami wszystkich znakomitych jurorów.  Udało się zebrać 1000 zł, które przeznaczone zostanie na rzecz osób ze stwardnieniem rozsianym.

 Jury przyznało następujące nagrody:

dora021.jpg

I miejsceCezary Powała

Łosoś makowy podany na sosie malinowym z pianką chrzanową



Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa, pod opieką Pani Elżbiety Zakrzewskiej.

dora081.jpg dora010.jpg

II miejsceAgnieszka FranczykRoladki struclowe z łososia otoczone szpinakiem i podgrzybkami podane z aromatycznym sosem koperkowym.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku, ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Pomiechówek  pod opieką Magdaleny Górskiej. 

  dora075.jpg    dora005.jpg

III miejsce Kamil KowalskiRoladki z łososia z żółtym ryżem i blanszowanymi warzywami

Zespół Szkół nr 2 w Mławie ul. Zuzanny Morawskiej 29b pod opieką Krzysztofa Wiśniewskiego 

 

dora065.jpg dora018.jpg

Nagrodę osobowości konkursu otrzymał :

Marcin ZawadzkiPieczony łosoś muśnięty aromatyczną śliwką, wigilijny mus ziemniaczany, sos śmietankowo kaparowy

Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie, ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa pod opieką Beaty Krystyny Radziwon.

dora056.jpg dora016.jpg

 

Nagrody dla zwycięzców oraz upominki dla wszystkich uczestników konkursu ufundowali: firma Haspol Sp. z o.o., Zespół Szkół Gastronomicznych im. Prof. E. Pijanowskiego w Warszawie oraz Pan Robert Sowa. 

dora083.jpg

Po ogłoszeniu wyników odbyła się  uroczysta Gala, podczas której wręczono zwycięzcom dyplomy i nagrody. Warto również wspomnieć, że laureaci konkursu będą kandydować do polskiej reprezentacji juniorów na kolejne Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu.

Sponsorzy: Dora Metal Sp. z o. o. , Haspol Sp. z o. o., Limito Sp. z o. o.