Konserwa kończy 200 lat
Opublikowano: 27-08-2010

Puszki zapoczątkował już jednak w pewien sposób Napoleon Bonaparte. Wyznaczył on bowiem wysoką nagrodę dla tego, któremu uda się uczynić żywność bardziej trwałą i łatwiejszą do transportowania. Chciał w ten sposób polepszyć sposób żywienia swoich oddziałów. Francuskiemu kucharzowi i cukiernikowi Nicolas Appert udało się w końcu ugotować mięso i warzywa w szklanych pojemnikach i w ten sposób je zakonserwować. Oddziały Napoleona zostały zaopatrzone w konserwy ze szkła a Appert zainkasował 12 tys. franków. Co więcej proces hermetycznego napełniania i podgrzewania żywności nazywa się do dzisiaj „apertyzacją” (inaczej: wekowanie).
Peter Durand podchwycił tę metodę, zastosował jednak po raz pierwszy naczynia metalowe, czyli puszki. Po opatentowaniu swojego wynalazku Durand nie zajmował się już więcej konserwami i pozostawił ich produkcję innym. Zanim puszki konserwowe trafiły do masowej sprzedaży musiało minąć kilka lat. Dopiero w 1855 roku Robert Yeates wynalazł otwieracz do puszek. A dzisiaj dla przykładu firma Maggi sprzedaje ponad 40 mln puszek Ravioli rocznie…
źródło: www.essen-und-trinken.de