KPP 2019 – kolejne nominacje do finału
Opublikowano: 06-05-2019
W finale najbardziej prestiżowego w Polsce konkursu dla profesjonalistów zobaczymy Tomasza Ziółkowskiego z Restauracji Autorskiej Powidok w Łodzi oraz Michała Bieleckiego z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach.
W piątek, 26 kwietnia, w ośrodku Primavera w Jastrzębiej Górze, odbyła się 16. edycja Pomorskich Potyczek Kulinarnych. Gospodarzem konkursu był szef Dariusz Gwiazda.
Do walki o najwyższe podium i nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2019 stanęło 13 uczestników. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego, w którym składnikami obowiązkowymi były: filet z dorsza, policzki z dorsza oraz Pepitki Bonduell. Autorskie potrawy oceniało jury w składzie: Tomasz Szymański (Przewodniczący Jury), Andrzej Jakomulski, Wiesław Bober, Marek Godlewski, Wiesław Kartasiński. Nad przebiegiem technicznym konkursu czuwali Sebastian Ferenc i Bartosz Budnik.
Uczestnicy konkursu zaprezentowali szerokie spektrum koncepcji na dania z określonymi w regulaminie składnikami. Najwyższe uznanie jurorów zdobył jednak Tomasz Ziółkowski z Restauracji Autorskiej Powidok w Łodzi, który stanął na najwyższym podium i otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach uplasowali się: Dominik Świątecki z Hotelu IBB Andersia w Poznaniu – II miejsce i Tomasz Grota z Piroman Steak House w Sopocie – III miejsce.
Dzień później w Rzeszowie, odbył się natomiast 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej – piąty konkurs nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.
Zawodnicy rywalizowali przygotowując danie główne i deser. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego były comber z sarny oraz olej z esencją masła. W przypadku deseru obligatoryjnie należało zastosować owoce runa leśnego, sery długo dojrzewające Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir oraz produkty CHEFS CULINAR: aromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka) i produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).
W konkursie udział wzięło 9 drużyn, a oceniało je Jury w składzie: Jarek Walczyk- Przewodniczący Jury, Waldemar Hołówka – V-ce przewodniczący Jury, Piotr Szczygielski – Szczypior – Sekretarz konkursu oraz Bożena Sikoń-Wojtal, Monika Ignaciuk, Joanna Ochniak, Krzysztof Gawlik i Jacek Jakubczak. W roli jurorów technicznych wystąpili: Krzysztof Wojtal – strażnik czasu i Tomasz Krake.
Konkurs miał zaskakujący finał. Festiwal Kuchni Dworskiej wygrali Grzegorz Adamarek z Hotelu Blue Diamond Active Spa Nowa Wieś i Jan Cup z Hotelu Kossak, którzy otrzymali już nominację Kulinarnego Pucharu Polski wygrywając Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Dlatego tym razem, zgodnie z regulaminem, nominacja została przyznana zawodnikom, którzy znaleźli się na II miejscu – Michałowi Bieleckiemu i Adamowi Kaczmarkowi z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach. Zdobywcami II miejsca w Festiwalu byli Mateusz Bortko i Patryk Wróblewski
z Restauracji Pocztowa 13 w Gorzowie Wielkopolskim.
19. finał Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w dn. 1-2 października 2019. Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu. Kulinarny Puchar Polski odbywa się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii
i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.
Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Uwadze polecamy także kanał filmowy Kulinarnego Pucharu Polski na Youtube.