Król Przypraw – Czerwony szafran
Opublikowano: 12-04-2010


Czy wiesz, że…
• Początki uprawy czerwonego szafranu (Crocus dativus)sięgają dalej, niż 3000 lat wstecz
• Na Minojskiej Krecie piękny kwiat krokusa był symbolem wielkiej bogini Natury, a jego zbiorom towarzyszyły ceremoniały
• Od ponad 300 lat na obrzarze Kozanis (zachodnia Macedonia), uprawy i zbiory prowadzone są systematycznie w ten sam sposób: pojedyncze kwiaty zbierane są ręcznie do płóciennych fartuchów jeszcze przed wschodem słońca, potem przekładane do wiklinowych koszy
• Bezpośrednio po zbiorze kwiaty są suszone w przewiewnym miejscu, a następnie usuwane są z nich znamiona
• Każdej jesieni tysiące akrów ziemi wokół Kozanis na kilka tygodni zamieniają się na morze kwiatów krokusa
• Na 1 kg szafranu potrzeba około 150 000 kwiatów i tyle samo „ukłonów” w kierunku Matki Ziemi
• Jest uznany za Króla Przypraw
Pudding ryżowy z szafranową herbatką, przepis na 6 porcji:
• 85g ryżu
• 1l mleka
• 75g cukru
• 100g sera Manouri
• 4 saszetki Krocus Kozanis z miodem
• 1 łyżeczka masła do wysmarowania brytfanki
W misce mieszamy ryż, cukier, mleko, silny napar z herbatek lub susz, rozdrobniony ser Manouri i przelewamy do natłuszczonej brytfanki żaroodpornej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy przez 30min. Następnie nasz pudding dokładnie mieszamy i jeszcze raz zapiekamy. Czynności powtarzamy , aż pudding stanie się kremowy i zapiekamy na złocisto brązowy kolor.
Smacznego!