Król Przypraw – Czerwony szafran
Opublikowano: 12-04-2010
                                
„W mojej rodzinie szafran stosowany jest od pokoleń nie tylko jako doskonała przyprawa o lekko pikantnym smaku i wykwintnym aromacie, kiedyś używano go do farbowania tkanin, a nawet włosów u kobiet. Seria Herbatek Ekologicznych Krokus Kozanis jest naprawdę doskonałym rozwiązaniem, kiedy mamy coraz mniej czasu na zdrowe przygotowanie posiłków. Nie tylko zaparzamy je do śniadania, czy kolacji, ale eksperymentujemy podczas pieczenia i gotowania. Wystarczy, że do sosu pieczeniowego wsypiemy drobno rozkruszoną zawartość saszetki i uzyskujemy wyśmienity smak mięsa z nutką szałwi czy rozmarynu. Nawet najcięższe dania są dzięki nim łatwiej przyswajalne, a na wieczory przygotowuję grzaniec z dodatkiem silnego naparu z herbatki z przyprawami korzennymi. Moi synowie uwielbiają pudding ryżowy o złocistym zabarwieniu i pomarańczowo miodowej nutce. Sami spróbujcie…” – poleca Mistrz Kulinarny Teo Vafidis, który jako pierwszy sprowadził i rozpropagował Krocus Kozanis na polskim rynku.
 Czy wiesz, że…
• Początki uprawy czerwonego szafranu (Crocus dativus)sięgają dalej, niż 3000 lat wstecz
   
• Na Minojskiej Krecie piękny kwiat krokusa był symbolem wielkiej bogini Natury, a jego zbiorom towarzyszyły ceremoniały
   
• Od ponad 300 lat na obrzarze Kozanis (zachodnia Macedonia), uprawy i zbiory prowadzone są systematycznie w ten sam sposób: pojedyncze kwiaty zbierane są ręcznie do płóciennych fartuchów jeszcze przed wschodem słońca, potem przekładane do wiklinowych koszy
    
    
• Bezpośrednio po zbiorze kwiaty są suszone w przewiewnym miejscu, a następnie usuwane są z nich znamiona
   
• Każdej jesieni tysiące akrów ziemi wokół Kozanis na kilka tygodni zamieniają się na morze kwiatów krokusa
   
• Na 1 kg szafranu potrzeba około 150 000 kwiatów i tyle samo „ukłonów” w kierunku Matki Ziemi
   
• Jest uznany za Króla Przypraw
    
   
Pudding ryżowy z szafranową herbatką, przepis na 6 porcji:
   
• 85g ryżu
   
• 1l mleka
   
• 75g cukru
   
• 100g sera Manouri
   
• 4 saszetki Krocus Kozanis z miodem
   
• 1 łyżeczka masła do wysmarowania brytfanki
W misce mieszamy ryż, cukier, mleko, silny napar z herbatek lub susz, rozdrobniony ser Manouri i przelewamy do natłuszczonej brytfanki żaroodpornej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180?C piekarnika i pieczemy przez 30min. Następnie nasz pudding dokładnie mieszamy i jeszcze raz zapiekamy. Czynności powtarzamy , aż pudding stanie się kremowy i zapiekamy na złocisto brązowy kolor.
Smacznego!