Kucharze z IIIi we Włoszech
Opublikowano: 19-10-2010

Oczywiście były z nami nasze wspaniałe panie profesor – p. Krystyna Radziwon(nauczyciel technologii gastronomicznej) i p. Ewelina Konstanciuk (nauczyciel języka włoskiego).
Co się z tym wiąże, nie mieliśmy wolnego od lekcji. Na szczęście były całkiem ciekawe, ponieważ dotyczyły kuchni włoskiej i języka a ponadto odbywały się oczywiście na plaży.
Po powrocie do pokoi gotowaliśmy włoskie potrawy, ale wcześniej oczywiście zakupy: makarony, oliwa, pomidory, zioła, sery, owoce południowe, czyli typowo włoskie produkty.
Będąc we Włoszech nie wypadało nam jednak nie spróbować oryginalnej pizzy, spaghetti czy lasagne.
Ze względu, że na zewnątrz temperatura w ciągu dnia wynosiła 28ºC, musieliśmy skosztować czegoś na ochłodę a mianowicie lodów. Włosi są prawdziwymi fachowcami w ich produkcji. Zaskoczyły nas dostępne smaki, a mianowicie oprócz czekolady, wanilii czy orzechów także lody o smaku serów (parmezanu, pecorino, mozarelli). Pragnienie można było ugasić równie pyszną granitą ze świeżych owoców.
Byliśmy też na festiwalu kultury włoskiej, gdzie mogliśmy spróbować spaghetti bolognese a także pobawić się przy rytmach południowej muzyki.
Na plaży nie narzekaliśmy na nudę. Kąpaliśmy się w słonym w porównaniu do Bałtyku Adriatyku, opalaliśmy się, graliśmy w siatkówkę, wybudowaliśmy nawet własny klub z piasku. Nie mogliśmy się opędzić od ciemnoskórych sprzedawców ręczników, okularów, torebek, choć czasami było śmiesznie, gdy próbowaliśmy z nimi porozmawiać, potargować się.
Ostatniego dnia naszej przygody nadszedł czas na ostatnie zdjęcia, zakupy i pakowanie. Nie chcieliśmy wracać, nie tylko dlatego, że podróż autokarem trwa 20 godzin, ale bardziej ze względu na to, że w Polsce nie było już takiej wakacyjnej pogody. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy. Arrivederci Bibione! A być może lepiej było powiedzieć: Ci vediamo!
Podróż minęła bardzo szybko, a w Warszawie byliśmy 19 września około godziny 5.00. Wróciliśmy z pięknymi opaleniznami, wspaniałymi wspomnieniami i oczywiście nowymi doświadczeniami kulinarnymi.