Kuchenne 4×4 – napęd na cztery ostrza

Opublikowano: 08-05-2012

27. kwietnia w warszawskiej Restauracji Sketch odbyła się konferencja prasowa podczas, której został rozegrany „Turniej na cztery ostrza” pod czujnym okiem doświadczonego kucharza Konrada Birka.

moulinex011

 

 

Szybkie, luksusowe i niezawodnie samochody z napędem 4×4 sprawdzają się zarówno w przestrzeni miejskiej, jak i na najbardziej trudnych trasach. Czy podobną analogię możemy znaleźć również w segmencie AGD? Od dziś już tak. Siekanie orzechów i migdałów czy rozdrabnianie ananasów nie będzie już stanowić problemu, a idealnie kremowe puree ziemniaczane stanie się świetnym dodatkiem do serwowanych dań.

W tym roku innowacyjna marka Moulinex wprowadza na rynek linię nowych blenderów ręcznych SlimForce z unikalną technologią ActivFlow z 4 ostrzami – wielofunkcyjne i niezwykle wydajne urządzenia kuchenne, dzięki którym przygotowanie domowych potraw będzie nie tylko szybkie i łatwe, ale również przyjemne.


4 CECHY / 4 OSTRZA / 4 AKCESORIA / 4 PRZEPISY

mnogosc001 

WYDAJNOŚĆ

Blender SlimForce wyposażony jest w 4 ostrza oraz unikalną technologię ActivFlow, dzięki której możemy uzyskać doskonałe efekty blendowania. Technologia ActivFlow opiera się na systemie 2 pochyłych, ząbkowanych ostrzy, znajdujących się na różnych poziomach, które zbierają idealnie składniki oraz 2 prostych, ząbkowanych ostrzy zapewniających doskonałe miksowanie. Technologia ActivFlow w połączeniu ze stałą mocą 700 W gwarantuje ekstremalną efektywność oraz o 20 % lepsze rezultaty* i idealnie gładką konsystencję miksowanych składników. Nowy blender SlimForce marki Moulinex to bezwzględny pogromca nawet najtwardszych składników.

*w porównaniu do modelu  Moulinex  o tej samej mocy z 2 ostrzami

wielofuncyjnosc001WIELOFUNKCYJNOŚĆ

Dzięki dodatkowym akcesoriom blendera SlimForce mamy możliwość przygotowania różnorodnych dań. Oprócz standardowej, metalowej końcówki blendującej i pojemnika z miarką (model podstawowy DD850) mamy do dyspozycji również mini – rozdrabniacz i trzepaczkę (model DD853) oraz dodatkową stopkę z dwiema metalowymi końcówkami do ziemniaków, za pomocą których możemy przygotować nie tylko idealnie kremowe puree ale również tradycyjne polskie „tłuczone ziemniaki.” Pielęgnowanie kulinarnych tradycji dzięki marce Moulinex od dziś stało się łatwiejsze i przyjemniejsze.

ERGONOMIA

Unikalny uchwyt blendera SlimForce został specjalnie zaprojektowany tak, aby dopasować się do dłoni i tym samym zwiększyć kontrolę podczas blendowania.  Idealne dopasowanie osiągnięte zostało dzięki nowej konstrukcji uchwytu oraz  specjalnej powłoce Soft Touch.

ELEGANCJA

Nowy blender ręczny SlimForce posiada nowoczesny czarno-srebrny design. Wykończenie ze stali nierdzewnej podkreśla jego smukły i elegancki kształt.

 

INSPIRACJE KULINARNE KONRADA BIRKA

moulinex.boys

Konrad Birek, szef kuchni w Studio Kulinarnym Roberta Sowy, laureat licznych nagród oraz współautor książki kulinarnej „Birkowie od kuchni”, członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni zainspirowany nowym produktem, proponuje 4 autorskie przepisy na potrawy przygotowane z wykorzystaniem akcesoriów nowego blendera ręcznego SlimForce Moulinex. 

PESTO Z ORZECHÓW WŁOSKICH ZE ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ I TARTYM CHRZANEM

Składniki dla 4 osób:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka tartego chrzanu

garść obranych (łuskanych) i posiekanych orzechów włoskich

2 ząbki czosnku

1 pęczek świeżej bazylii

Sok z ½ cytryny

2 łyżki tartego Parmezanu

Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie składniki sosu Pesto wkładamy do pojemnika służącego do rozdrabniania i miksujemy blenderem Moulinex SlimForce doprawiając w trakcie do smaku. 
Przed podaniem schładzamy i podajemy do chrupiących grzanek z pieczywa oraz grillowanych mięs lub ryb

 

PUREE Z AVOCADO, POMIDORAMI I PIETRUSZKĄ

Składniki dla 4 osób:

2 dojrzałe, miękkie awokado

sok z 2 cytryn lub limonek

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

2 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i gniazd nasiennych

3 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek świeżej pietruszki

Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Awokado naciąć wzdłuż, usunąć pestkę, obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie zmiksować blenderem Moulinex SlimForce używając specjalnej przystawki  do puree. Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać i razem z pomidorami połączyć z awokado. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i drobno posiekaną pietruszką. Idealny dodatek do dań z kuchni meksykańskiej (tortille, nachos) oraz zimnych przekąsek z ryb i owoców morza.

HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW

Składniki dla 4 osób:

6 dojrzałych pomidorów

2 szalotki pokrojone w kostkę

1 zielona papryka pokrojona w kostkę

1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę

2 ząbki czosnku

½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin

Kilka listków świeżej bazylii

Kilka czarnych oliwek do dekoracji

Sól, pieprz biały mielony, kminek lub kmin rzymski do smaku

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 1 pomidora (oczyszczonego i pokrojonego w kostkę) oraz trochę pozostałych warzyw odłożyć, resztę włożyć do dzbanka i dokładnie zmiksować blenderem Moulinex SlimForce z czosnkiem oraz przyprawami. Pod koniec miksowania, nie wyłączając blendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Gotowy chłodnik przelać do bulionówek i udekorować pokrojonymi w kostkę warzywami oraz oliwkami.

DESER Z SERKA MASCARPONE Z OWOCAMI SEZONOWYMI I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ


Składniki dla 4 osób:

5 żółtek

200 g cukru pudru

500 g włoskiego serka mascarpone

250 ml zimnej kawy espresso

50 ml likieru Amaretto

350 g biszkoptów

3 łyżki kakao

500g oczyszczonych i osuszonych świeżych owoców sezonowych

Świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Blenderem Moulinex SlimForce z przystawką do ubijania utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w kawie połączonej z likierem, ułożyć w szklanym naczyniu bądź szklankach, nałożyć krem, posypać kakao i nałożyć kolejną warstwę biszkoptów oraz kremu. Tak przygotowany deser udekorować owocami i listkami świeżej mięty. Przed podaniem deser powinien być schłodzony.

Smacznego!