Kuchnia jak życie 2

Opublikowano: 10-10-2012

W serii dokumentalnej „Kuchnia jak życie” zajrzymy przez uchylone drzwi do kuchni w zwyczajnych domach Europy i świata, aby odkryć różnorodność kultur i smaków.  Poszukamy regionalnych specjałów na lokalnych targach i bazarach, odwiedzimy lokalne wytwórnie serów i winiarnie, przyjrzymy się codziennym zajęciom rolników, rybaków, pasterzy i rzemieślników.

 KuchniaJakZycie2_13

 

Bohaterami są zwykli ludzie, których twórcy serii odwiedzili w ich domach, sprawdzili co jedzą, jak żyją, jakie mają troski i jakie radości. Dzięki nim widzowie poznają tradycje i zwyczaje kultywowane od dziesiątek lat. „Kuchnia jak życie” jest połączeniem dwóch gatunków: klasycznego programu kulinarnego, podającego przepisy na doskonałe dania, które można przygotować we własnej kuchni, z filmem dokumentalnym, który w rzetelny sposób przedstawia  życie bohaterów. Twórcy serii dotarli do najmniejszych miejscowości, w których to właśnie tradycja jest najbardziej żywa, w których sekrety kulinarne przekazywane są z pokolenia na pokolenie, gdzie ojcowie uczą swoich synów rzemiosła, a córki z matkami przygotowują posiłki dla całej rodziny. W drugiej serii twórcy odwiedzą m.in.: Grecję, Łotwę, Hiszpanię, Francję, Włochy, Gruzję, Serbię, Armenię i oczywiście Polskę. Widzowie będą też mieli okazję zajrzeć do bardziej odległych domostw w Egipcie, Turcji czy na Azorach.

Seria „Kuchnia jak życie” udowadnia, że nie wszyscy żyją szybko i jedzą gotowe dania, że są na świecie miejsca, gdzie wciąż ważną rolę odgrywa lokalna tradycja i rodzinne zasiadanie do stołu.