?Kuchnia Molekularna nieustannie wzbudza ogromne emocje??

Opublikowano: 07-02-2010

eurotok.jpg  akademia.gif

Tym razem wielu wrażeń doświadczyli uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie. Dzięki zaangażowaniu  uczniów klas od I do III, uczestniczyło w pokazie kuchni molekularnej, podczas którego mieli możliwość poznania kilku technik w niej stosowanych. Pokaz przeprowadził niekwestionowany mistrz w dziedzinie kuchni molekularnej, Jean Bos w asyście Wiesława Ambrosa i Pawła Antasa.

luksemburg_2010_080_resize.jpg

Podczas pokazu zaprezentowano kilka technik, takich jak;

– sferyfikacja,

– żelifikacja,

– technika wędzenia,

– pianki na ciepło,

– pianki na zimno,

– zastosowanie ciekłego azotu.
  luksemburg_2010_085_resize.jpg    luksemburg_2010_053_resize.jpg

Pokaz cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Herbaciany makaron, kawior owocowy, wędzone lody ogórkowe, kawa w postaci pianki – to niektóre specjały, jakie zaprezentowali mistrzowie kuchni.

Jednak największe emocje wzbudziło oczywiście gotowanie w ciekłym azocie. Powodzeniem cieszyły się ziołowe chipsy czy pianki na zimno, gdzie świeży sok owocowy z dodatkiem malto z espuma, potraktowano ciekłym azotem w efekcie którym powstawały chrupiące bezy: pokojowej temperatury sok, zamknięty w zimnej otoczce. Podczas degustacji tej zimno-ciepłej kapsułki owocowej, można było docenić nie tylko walory smakowe, ale także wizualne, których nie sposób opisać, a o czym można przekonać się jedynie osobiście – to tzw. efekt wawelskiego smoka.

luksemburg_2010_047_resize.jpg    luksemburg_2010_066_resize.jpg

Młodzież uczestnicząca w pokazie bardzo entuzjastycznie przyjęła przekazaną im wiedzę i doświadczenia, jednocześnie dostrzegając w kuchni molekularnej ogromny potencjał i szansę na rozwój zawodowy w przyszłości. Pokaz bardzo przypadł do gustu, chociażby ze względu na jego praktyczny charakter oraz wykorzystanie wielu zaawansowanych technik. Był to kolejny wielki krok dla polskiej gastronomii, która coraz głębiej wkracza do świata „wielkiej kuchni”. Istotą tego rozwoju jest właśnie współpraca z młodzieżą i na pewno potrzeba nam jak najwięcej tego typu przedsięwzięć. Z całą pewnością jednak wszystko jest na dobrej drodze do polepszenia jakości naszej rodzimej gastronomii.

luksemburg_2010_094_resize.jpg

Pokaz miał charakter charytatywny.

Organizatorzy:

Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie,

Euro-Toques Polska,

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.

Marzenna Konkolewska

Public Relation

Euro-Toques Polska