Kuchnia mon amour- Pierwsza edycja prestiżowego Konkursu Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej
Opublikowano: 17-06-2010


Główną nagrodą w konkursie, poza cennymi nagrodami rzeczowymi, jest praktyka u mistrza kulinarnego, posiadacza gwiazdki Michelin Mario Sandovala właściciela restauracji COQUE w Madrycie.
Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Polska Akademia Gastronomiczna, będąca oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej „Académie Internationale de la Gastronomie”, która rekomenduje restauracje do najbardziej prestiżowej nagrody w branży kulinarnej, gwiazdek Michelin.
W półfinale (10.06.2010 r.) uczestnicy przygotowywali danie główne, przystawkę zimną i gorącą:– Perliczkę wg własnego przepisu
– Carpaccio z combra królika z marmoladą pomidorową
– Risotto szparagowe z krabem
Finał (11.06.2010 r.) odbył się w formule Black box. Zadaniem finalistów było przyrządzenie i nazwanie 3 dań dla 4 osób z użyciem produktów:
Pierś kaczki, ryba barramundi, czekolada 70%
W jury konkursu zasiedli mistrzowie sztuki kulinarnej, między innymi: Georges Husni prezes Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, Mario Sandoval, uhonorowany gwiazdkami Michelin, Constant – Michel Labarre wiceprezes Europejskiego Stowarzyszania Kucharskiego Euro – Toques Polska, Maciej Dobrzyniecki, konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Polsce, Marzena Rowicka, redaktor naczelna magazynu TRENDY, prezes Polskiej Akademii Gastronomicznej.
Jury przewodniczył Jacek Grochowina– Executive Chef de Cuisine warszawskiej restauracji Amber Room.
Jury techniczne:– Constant-Michel Labarre
– Jakub Malec
– Henryk Nieciejowski
– Artur Grajber
– Jacek Grochowina
– Paweł Oszczyk
Jury degustacyjne:
– Marzena Rowicka
– Marta Grycan
– Mario Sandoval
– Georges Husni
– Maciej Dobrzyniecki
– Grzegorz Słupski
Konkurs odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej należącym do grupy Dora Metal. Nagrody zostały wręczone w trakcie uroczystej gali w warszawskiej restauracji Amber Room, znajdującej się w Pałacu Sobańskich.
Zwycięzcy konkursu to:
I nagroda: Adam Kowalewski – Restauracja Dolce Vita
Adam Kowalewski przystawka
danie główne deser
II nagroda: Łukasz Pacewicz – Restauracja Amber Room
Łukasz Pacewicz przystawka
danie główne deser
III nagroda: Przemysław Bogucki – Art Hotel
Przemysław Bogucki przystawka
danie główne deser
Pozostali finaliści:
Mariusz Cygan – Hotel Bryza
Łukasz Ceroński – Restauracja La Regal
Sebastian Kornacki – Hotel Westin
Przemysław Szarański – MPL Services
Rafał Brzoskowski – Restauracja Petit Paris
Jakub Ignyś – Instytut Glamour
Michał Siudziński – Hotel Atelier
Damiano Serra – Restauracja Magenta
Łukasz Fulara – Restauracja Villa Sedan
Wyniki oraz relacja z konkursu zostaną opublikowane na stronie organizatora – Polskiej Akademii Gastronomicznej: www.akademiagastronomiczna.org oraz patronów medialnych:
www.magazyntrendy.pl, www.onet.pl
ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA RELACJI Z KONKURSU W DZIEŃ DOBRY TVN – WYDANIE WEEKENDOWE (19 – 20.06)
Sponsorzy główni: Zepter International, Hochland Polska.
Partnerzy: Nordea Bank Polska SA, Amber Room, Centrum Techniki Kulinarnej Doram grupy Dora Metal, Almarfish, Frische Paradies, Noble Concierge.
Patroni medialni: magazyn „TRENDY art. of living”, telewizja „TVN” oraz „Onet.pl”.
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ 🙂