Kuchnia mon amour- Pierwsza edycja prestiżowego Konkursu Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej

Opublikowano: 17-06-2010

konkurs_mon.amour11001.jpg11 czerwca 2010 r., w Warszawie odbył się finał I edycji Konkursu Młodych Mistrzów Sztuki Kulinarnej „Kuchnia mon amour”. Konkurs skierowany jest do młodych adeptów sztuki kulinarnej z zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Polski.

Główną nagrodą w konkursie, poza cennymi nagrodami rzeczowymi, jest praktyka u mistrza kulinarnego, posiadacza gwiazdki Michelin Mario Sandovala właściciela restauracji COQUE w Madrycie.

Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Polska Akademia Gastronomiczna, będąca oddziałem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej „Académie Internationale de la Gastronomie”, która rekomenduje restauracje do najbardziej prestiżowej nagrody w branży kulinarnej, gwiazdek Michelin.

konkurs_mon.amour002.jpg  konkurs_mon.amour005.jpg

W półfinale (10.06.2010 r.) uczestnicy przygotowywali danie główne, przystawkę zimną i gorącą:– Perliczkę wg własnego przepisu

– Carpaccio z combra królika z marmoladą pomidorową

– Risotto szparagowe z krabem

konkurs_mon.amour007.jpg  konkurs_mon.amour010.jpg  konkurs_mon.amour006.jpg

Finał (11.06.2010 r.) odbył się w formule Black box. Zadaniem finalistów było przyrządzenie i nazwanie 3 dań dla 4 osób z użyciem produktów:

Pierś kaczki, ryba barramundi, czekolada 70%

konkurs_mon.amour004.jpg  konkurs_mon.amour017.jpg

W jury konkursu zasiedli mistrzowie sztuki kulinarnej, między innymi: Georges Husni prezes Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, Mario Sandoval, uhonorowany gwiazdkami Michelin, Constant – Michel Labarre wiceprezes Europejskiego Stowarzyszania Kucharskiego Euro – Toques Polska, Maciej Dobrzyniecki, konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii w Polsce, Marzena Rowicka, redaktor naczelna magazynu TRENDY, prezes Polskiej Akademii Gastronomicznej.

Jury przewodniczył Jacek Grochowina– Executive Chef de Cuisine warszawskiej restauracji Amber Room.

konkurs_mon.amour009.jpg  konkurs_mon.amour003.jpg

Jury techniczne:– Constant-Michel Labarre

– Jakub Malec

– Henryk Nieciejowski

– Artur Grajber

– Jacek Grochowina

– Paweł Oszczyk

konkurs_mon.amour018.jpg

Jury degustacyjne:

– Marzena Rowicka

– Marta Grycan

– Mario Sandoval

– Georges Husni

– Maciej Dobrzyniecki

– Grzegorz Słupski

konkurs_mon.amour015.jpg  konkurs_mon.amour001.jpg

Konkurs odbył się w Centrum Techniki Kulinarnej należącym do grupy Dora Metal. Nagrody zostały wręczone w trakcie uroczystej gali w warszawskiej restauracji Amber Room, znajdującej się w Pałacu Sobańskich.

Zwycięzcy konkursu to:

I nagroda:  Adam Kowalewski – Restauracja  Dolce Vita

1miejsce001.jpg    1miejsce002.jpg

Adam Kowalewski                                przystawka

1miejsce003.jpg   1miejsce004.jpg

danie główne                                                                deser

II nagroda: Łukasz Pacewicz – Restauracja Amber Room

2miejsce001.jpg   2miejsce002.jpg

Łukasz Pacewicz                                    przystawka

2miejsce003.jpg   2miejsce004.jpg

danie główne                                                                 deser

III nagroda: Przemysław Bogucki – Art Hotel

3miejsce001.jpg   3miejsce002.jpg  

Przemysław Bogucki                             przystawka 

 3miejsce003.jpg  3miejsce004.jpg  

danie główne                                                                 deser

Pozostali finaliści:

Mariusz Cygan – Hotel Bryza

Łukasz Ceroński – Restauracja La Regal  

Sebastian Kornacki – Hotel Westin

Przemysław Szarański – MPL Services

Rafał Brzoskowski – Restauracja Petit Paris

Jakub Ignyś – Instytut Glamour

Michał Siudziński – Hotel Atelier

Damiano Serra – Restauracja Magenta

Łukasz Fulara – Restauracja Villa Sedan   

konkurs_plus001.jpg  konkurs_plus002.jpg

Wyniki oraz relacja z konkursu zostaną opublikowane na stronie organizatora – Polskiej Akademii Gastronomicznej: www.akademiagastronomiczna.org oraz patronów medialnych:

www.magazyntrendy.pl, www.onet.pl

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA RELACJI Z KONKURSU W DZIEŃ DOBRY TVN – WYDANIE WEEKENDOWE (19 – 20.06)

Sponsorzy główni: Zepter International, Hochland Polska.

Partnerzy: Nordea Bank Polska SA, Amber Room, Centrum Techniki Kulinarnej Doram grupy Dora Metal, Almarfish, Frische Paradies, Noble Concierge.

Patroni medialni: magazyn „TRENDY art. of living”, telewizja „TVN” oraz „Onet.pl”.

ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ 🙂