Kuchnia Pachnąca Tradycją
Opublikowano: 30-07-2012

W dniach 27. – 29. lipca 2012 roku odbyła się już trzecia edycja Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego „Kuchnia Pachnąca Tradycją”. W tym roku Festiwal zakończył się XVII Mistrzostwami Polski w Augustowie w Pływaniu Na Byle Czym zorganizowanym z Polskim Radiem Białystok „Co Ma Pływać Nie Utonie”. Niestety z przyczyn atmosferycznych zaplanowany i wyczekiwany koncert Andrzeja Piasecznego „Piaska” nie odbył się.
Ideą festiwalu jest promocja spożywania ryb, zdrowego odżywiania i kuchni regionalnej. Podobnie jak w latach ubiegłych osoby uczestniczące w festiwalu miały okazję posmakować dań regionalnych, zakupić produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, wziąć udział w konkursach i zapoznać się z ciekawymi propozycjami producentów.
Pierwszego dnia na Błoniach nad rzeką Nettą odbył się festyn rodzinny z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Impreza odbywała się pod hasłem Pikniku edukacyjno – rodzinnego, w trakcie którego wszyscy zgromadzeni posiedli szczegółową wiedzę o zasadach: zdrowego żywienia, spożywania ryb i ich dobrego wpływu na nasz organizm. Impreza rozpoczęła się uroczystym odpaleniem kotła, w którym przez kilka godzin gotowała się wyborna zupa rybna. Następnie na stanowiskach konkursowych stanęli młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych. Zmaganiom uczniów towarzyszyły konkursy i zabawy dla dzieci, koncerty takich zespołów jak Tri Lasky Folk Group, Augustowska Flota Śpiewająca A- QQ, Orkiestra Dni Naszych i Michał Jelonek.
Smakowitym akcentem była oczywiście degustacja zupy, która cieszyła się wielkim powodzeniem.
Drugiego dnia, w trakcie festiwalu odbył się konkurs kulinarny na najlepsze danie na bazie ryb z jezior Pojezierza Suwalsko- Augustowskiego. Ekipy startujące w konkursie miały za zadanie przygotowanie dania, którego składnikami podstawowymi były: szczupak i grzyby – kurki. Do rywalizacji stanęli przystąpiły restauracje z Podlasia, wśród których znalazły się: Zajazd Wiwa, Ogródek Pod Jabłoniami, Restauracja Albatros, Restauracja Logos oraz Master Fusion.
Restauracje oceniało zacne Jury, w którym zasiadali: Tomasz Jakubiak, Tomasz Szymański, Grzegorz Parczewski, Rafał Godziemski i Kazimierz Kożuchowski. Nad wszystkim bacznym okiem czuwał i prowadził cały Festiwal Marcin Budynek.
I miejsce zajął Zajazd Wiwa – Maciej Sebastian Wiśniewski i Aneta Dubiel
II miejsce zajął Ogródek pod Jabłoniami – Paweł Bielawski i Grażyna Kalisz
III miejsce zajęła Restauracja Albatros – Agnieszka Barszczewska-Roszko i Piotr Waluś
Dzień obfitował w liczne dodatkowe atrakcje jak pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika. Ponadto Grzegorz Parczewski i Rafał Godziemski wykonali obraz z jedzenia. Poza tym odbyła się aukcja czekoladowej rzeźby, którą przygotował sam Paweł Mieszała – Mistrz cukiernictwa. Oczywiście drugiego dnia również odbywały się konkursy dla najmłodszych i występy zespołów BYSTRY, Adar-Kramim i Dnipro.
Augustowskie Placówki Kultury
Akademia Kulinarna Marcina Budynka
Hotel Warszawa w Augustowie
Sponsor Główny:
Diversey
Sponsorzy:
Prymat, Augustowianka, Cukiernia Staniszewski, Winterhalter
Saga, Tchibo, Bonduelle, Farutex, Dilmah, Stalgast, Alva, Morliny
Patronat Honorowy:
Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patronat medialny:
Polskie Radio Białystok, Newsgastro.pl