Kuchnia Pachnąca Tradycją

Opublikowano: 30-07-2012

W dniach 27. – 29. lipca 2012 roku odbyła się już trzecia edycja Międzynarodowego Festiwalu Kulinarnego „Kuchnia Pachnąca Tradycją”. W tym roku Festiwal zakończył się XVII Mistrzostwami Polski  w Augustowie w Pływaniu Na Byle Czym zorganizowanym z Polskim Radiem Białystok „Co Ma Pływać Nie Utonie”. Niestety z przyczyn atmosferycznych zaplanowany i wyczekiwany koncert Andrzeja Piasecznego „Piaska” nie odbył się.

KuchniaPT2012094

 

Ideą festiwalu jest promocja spożywania ryb, zdrowego odżywiania i kuchni regionalnej. Podobnie jak w latach ubiegłych osoby uczestniczące w festiwalu miały okazję posmakować dań regionalnych, zakupić produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, wziąć udział w konkursach i zapoznać się z ciekawymi propozycjami producentów.

KuchniaPT2012005  KuchniaPT2012017

Pierwszego dnia na Błoniach nad rzeką Nettą odbył się festyn rodzinny z Akademią Kulinarną Marcina Budynka. Impreza odbywała się pod hasłem Pikniku  edukacyjno – rodzinnego, w trakcie którego wszyscy zgromadzeni posiedli szczegółową wiedzę o zasadach: zdrowego żywienia, spożywania ryb i ich dobrego wpływu na nasz organizm. Impreza rozpoczęła się uroczystym odpaleniem kotła, w którym przez kilka godzin gotowała się wyborna zupa rybna. Następnie na stanowiskach konkursowych stanęli młodzi adepci sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych. Zmaganiom uczniów towarzyszyły konkursy i zabawy dla dzieci, koncerty takich zespołów jak Tri Lasky Folk Group, Augustowska Flota Śpiewająca  A- QQ, Orkiestra Dni Naszych i Michał Jelonek.

KuchniaPT2012008  KuchniaPT2012014

Smakowitym akcentem była oczywiście degustacja zupy, która cieszyła się wielkim powodzeniem.

KuchniaPT2012018  KuchniaPT2012055

Drugiego dnia, w trakcie festiwalu odbył się konkurs kulinarny na najlepsze danie na bazie ryb z jezior Pojezierza Suwalsko- Augustowskiego. Ekipy startujące w konkursie miały za zadanie przygotowanie dania, którego składnikami podstawowymi były: szczupak i grzyby – kurki. Do rywalizacji stanęli przystąpiły restauracje z Podlasia, wśród których znalazły się: Zajazd Wiwa, Ogródek Pod Jabłoniami, Restauracja Albatros, Restauracja Logos oraz Master Fusion.

KuchniaPT2012033  KuchniaPT2012034  KuchniaPT2012039

Restauracje oceniało zacne Jury, w którym zasiadali: Tomasz Jakubiak, Tomasz Szymański, Grzegorz Parczewski, Rafał Godziemski i Kazimierz Kożuchowski. Nad wszystkim bacznym okiem czuwał i prowadził cały Festiwal Marcin Budynek.

I miejsce zajął Zajazd Wiwa – Maciej Sebastian Wiśniewski i Aneta Dubiel

KuchniaPT2012069  KuchniaPT2012037

II miejsce zajął Ogródek pod Jabłoniami – Paweł Bielawski i Grażyna Kalisz

KuchniaPT2012067  KuchniaPT2012052

III miejsce zajęła Restauracja Albatros – Agnieszka Barszczewska-Roszko i Piotr Waluś

KuchniaPT2012068  KuchniaPT2012053

Dzień obfitował w liczne dodatkowe atrakcje jak pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu Łukasza Konika. Ponadto Grzegorz Parczewski i Rafał Godziemski wykonali obraz z jedzenia. Poza tym odbyła się aukcja czekoladowej rzeźby, którą przygotował sam Paweł Mieszała – Mistrz cukiernictwa. Oczywiście drugiego dnia również odbywały się konkursy dla najmłodszych i występy zespołów BYSTRY, Adar-Kramim i Dnipro.

KuchniaPT2012050  KuchniaPT2012096

 

Organizatorzy:
Urząd Miejski w Augustowie

Augustowskie Placówki Kultury

Akademia Kulinarna Marcina Budynka

Hotel Warszawa w Augustowie

Sponsor Główny:

Diversey

Sponsorzy:

Prymat, Augustowianka, Cukiernia Staniszewski, Winterhalter

Saga, Tchibo, Bonduelle, Farutex, Dilmah, Stalgast, Alva, Morliny

 

Patronat Honorowy:

Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Patronat medialny:

Polskie Radio Białystok, Newsgastro.pl