Kuchnia pachnąca tradycją na EuroGastro!

Opublikowano: 23-03-2012

23 marca na targach Euro Gastro odbyła się pokaz „Kuchnia pachnąca tradycją- smaki i zapachy Podlasia”.  Charakterystyczne dla tego regionu dania, tradycyjne receptury kulinarne i ciekawostki lokalnej kultury zaprezentował szef kuchni i dyrektor gastronomii w hotelu Warszawa Spa&Resort w Augustowie – Marcin Budynek.

tradycja013

 

Goście obejrzeli dwa pokazy przyrządzania lokalnych dań – jeden z zachowaniem tradycyjnych receptur, drugi z użyciem nowoczesnych technik kulinarnych. Potrawy na bazie regionalnych produktów zaprezentowali uczniowie szkół gastronomicznych. W programie znalazł się również pokaz wypieków regionu oraz obrzędów związanych z kuchnią i tradycją Ziemi Augustowskiej.

tradycja035   tradycja021

tradycja074   tradycja053

Marcin Budynek zwrócił uwagę na formę „Kuchni pachnącej tradycja”: nie chcieliśmy aby to był konkurs tylko pokaz. Występują tu uczniowie ze szkoły gastronomicznej w Augustowie, którzy pokazują swoją interpretację kuchni augustowskiej. Jest to połączenie nowoczesności z tradycją. Dla zwiedzających targi przygotowano degustację wędlin, wyrobów regionalnych, można było spróbować sękacza, pasztetów czy serów. Tuż przy scenie głównej swoje stoisko miały również panie, które malowały jajka i robiły pisanki. Przed nami Wielkanoc dlatego właśnie przygotowaliśmy to w takiej formie. Celem pokazu jest przede wszystkim promocja i pokazanie, że mimo iż jest to ściana wschodnia to młodzież zna się na tym, potrafi gotować i pokazać kuchnię w nowoczesnej formie i w ciekawy sposób. Nawet kiszkę ziemniaczaną, czy zwykłą słoninę potrafi podać i przekazać w atrakcyjny sposób– dodał Marcin Budynek.

tradycja030

Skład jury degustacyjnego:

  1. Joanna Ochniak 
  2. Juliusz Donajski- Food Service
  3. Kazimierz Kożuchowski- Burmistrz Augustowa
  4. Robert Sowa
  5. Jerzy Pasikowski
  6. Tomek Jakubiak
  7. Teo Vafidis
  8. Zygmunt Chajzer
  9. Milena Niedziela

Zwiedzający halę targową mogli podziwiać bazar z produktami regionalnymi Podlasia. Można było skosztować wyśmienitych lokalnych ciast, ryb, mięs, miodów, serów i pieczywa. Podczas pokazu goście mogli posłuchać tradycyjnej muzyki prosto z Mazur.