Kuchnia Polska na Mazowszu 2012

Opublikowano: 06-11-2012

To już czwarta edycja konkursu, za każdym razem pełna emocji, zaangażowania i kulinarnej pasji. 26 października 2012 w Warszawie w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”. Jak co roku do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły kucharzy. Z kolei w konkursie kelnersko – sommelierskim uczestnicy rywalizowali indywidualnie.

komorska_stalgast

 

Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski i przewodniczący poszczególnych składów jury Andrzej Bryk, Grzegorz Górnik i Wojciech Pasikowski. Tegoroczna odprawa zdominowana została jednak przez zagadnienia sztuki sommelierskiej, wprowadzone jako nowy element rywalizacji w tegorocznym konkursie dla kelnerów. Emocji było wiele nie tylko przy losowaniu kolejności startu. Padło również wiele pytań dotyczących mięsa zaproponowanego przez organizatorów do rywalizacji konkursowej. Czym jest i jakie jest mięso jakości QAFP?

1  2

3  4

Bezpośrednio po odprawie w wylosowanej przez siebie kolejności do rywalizacji przystąpili finaliści Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”, którymi w tegorocznej edycji byli:

  1. Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, Olsztyn,
  2. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ul. Ogrodnicza 6, Pomiechówek,
  3. Zespół Szkół im. Michała Konarskiego ul. Okopowa 55a, Warszawa,
  4. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź,
  5. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich ul. Majdańska 30/36, Warszawa,
  6. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Kamienna 86, Wrocław,
  7. Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, Warszawa,
  8. Oberstufenzentrum Gastgewerbe, Brillat-Savarin-Schule, Berlin,
  9. Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 ul. Piłsudskiego 36, Biała Podlaska,
  10. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach,  59-830 Olszyna,
  11. Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, Grodzisk Mazowiecki,
  12. Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, Warszawa,

5  6

7  8

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Igor Sinoracki, Maciej Osiński, Warszawa ul Poznańska
  2. Mateusz Stępniak, Adam Dudek, Warszawa ul Okopowa
  3. Katarzyna Kowalewska, Mateusz Siemaszko, Olsztyn
  4. Jakub Szybiński, Eliza Puc, Pomiechówek
  5. Anna Maria Kieliszek, Marta Ryczałek, Grodzisk Mazowiecki
  6. Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski, Biała Podlaska
  7. Stefan Heidicke, Robert Richter, Berlin
  8. Dawid Walas, Paweł Wilamowski, Łódź
  9. Magdalena Marczak, Laila Kolb, Biedrzychowice
  10. Michał Gniadek, Jakub Łukasik, Warszawa ul Komorska
  11. Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk, Warszawa ul. Majdańska
  12. Martyna Osłowska, Michał Wester, Wrocław

Pełna koncentracja, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności towarzyszyła kulinarnym zmaganiom. Dodatkowe emocje wywoływała niepewność jak będą zachowywać się w czasie obróbki termicznej żeberka wieprzowe ze specjalnie hodowanych i selekcjonowanych sztuk trzody chlewnej. Mięso, które poprzez odpowiednie, udokumentowane zabiegi hodowlane i ubojowe po przeprowadzeniu potwierdzających badań zostało oznaczone jako mięso bez wad kulinarnych i oznakowane znakiem jakości QAFP. Kapituła Konkursu jako produkt obowiązkowy do użycia wybrała żeberka wieprzowe jakości QAFP, które zostały bezpośrednio dostarczone z Zakładów Mięsnych SALUS Sp. z o. o., będących prekursorem we wdrażaniu systemu wprowadzania na rynek mięsa bez wad kulinarnych jakości QAFP. Rywalizacja konkursowa odbywała się w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych – organizatora konkursu, oczywiście pod bacznym okiem jurorów technicznych, zwracających uwagę również na profesjonalizm pracy, zużycie produktów spożywczych, czystość na stanowisku pracy w trakcie rywalizacji jak i po jej zakończeniu.

9  10

11  12

Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:

13  14

Jury degustacyjne w składzie:

Andrzej Bryk – przewodniczący jury

Grażyna Uścińska  – restauracja Moonsfera

Paweł Malewski –  Prezes Stalgast Sp. z o.o.

Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Wiesława Puławska – nauczyciel zawodu

Małgorzata Konarzewska – nauczyciel zawodu

15  16

Jury techniczne w składzie:

Wojciech Pasikowski – przewodniczący jury

Zbigniew Łęgowski

Tomasz Gawarzyński

Anna Kmiołek – nauczyciel zawodu

Agnieszka Chacińska – nauczyciel zawodu

Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu oraz dwa zadania sommelierskie okazały się nie lada wyzwaniem. Tak jak można było się spodziewać, najwięcej trudności sprawiły zadania sommelierskie czyli odpowiednia prezentacja, otwarcie i serwowanie wina musującego oraz jeszcze trudniejsze zadanie czyli odpowiednia prezentacja, otwarcie, dekantacja i serwowanie wina czerwonego.

W finale Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego rywalizowali (zgodnie z numeracją startową):

  1. Weronika Remiszewska, Warszawa ul Poznańska,
  2. Dominika Ślińska, Warszawa ul Okopowa,
  3. Katarzyna Jasińska, Olsztyn,
  4. Rafał Cichocki, Pomiechówek,
  5. Patryk Odolczyk, Grodzisk Mazowiecki,
  6. Marta Lubowicka, Biała Podlaska,
  7. Szkoła z Berlina nie wystawiła uczestnika
  8. Joanna Zawicka, Łódź,
  9. Agata Wickel, Biedrzychowice,
  10. Michał Dudziński, Warszawa ul Komorska,
  11. Beata Gołębiewska, Warszawa ul. Majdańska,
  12. Paweł Grzywacz, Wrocław,

17  18

19  20  21

Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący jury – Prezes Akademii Kelnerskiej

Jan Stawarz – mistrz kelnerski

Krzysztof Jurek – mistrz kelnerski

Cezary Skalski – nauczyciel zawodu

Marzena Niedośpiał – nauczyciel zawodu

22  23

Gdy uczestnicy Konkursów rywalizowali w pocie czoła, pozostali uczniowie,  nauczyciele i zaproszeni goście przybyli do szkoły na Komorską, uczestniczyli w pokazowych szkoleniach i prezentacjach sponsorskich. Tam też można było dowiedzieć się czym właściwie jest, skąd je wziąć i dlaczego używać mięsa bez wad kulinarnych oznaczonego jakością QAFP.  Szkolenie na ten temat poprowadziła pani Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI.

Poza tym zaprezentowano różne sposoby mechanicznego rozdrabniania warzyw i owoców w urządzeniach marki Robot Coupe. Przedstawione zostały tajniki sztuki carvingu, podczas całodniowego szkolenia prowadzonego przez szefów kuchni z GastroArt i Carving Team Poland. Prowadzony przez Szefa Kuchni Stefana Birka panel szkoleniowy mógł zadowolić praktycznie wszystkich przybyłych. W programie również znalazły się szkolenia, pokazy i prezentacje np.: przygotowania soków z koncentratów, pokazowe aktywne gotowanie na bazie produktów firm: ALOSA, SAGA, OERLEMANS, GRONEX a wszystko na sprzęcie STALGAST. Odbyły się również pokazy wypieków PIEKARNI SZWAJCARSKIEJ INTEREUROPOL, a szef kuchni Mariusz Gachewicz dzielił się z uczestnikami swoim doświadczeniem z przygotowań i udziału członków Stowarzyszenie Kucharzy Polskich w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie 2012.

24  25

26  27  28

29  30

Oczywiście to nie koniec atrakcji jakie miały miejsce tego dnia w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych. Wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni z produktów dostarczonych przez sponsorów. Uczestnicy konkursu stworzyli bufet lunch-owy oraz wspaniały bufet VIP-owski, którego nie powstydziłby się żaden hotel. Była to dla uczniów wspaniała lekcja praktycznej nauki zawodu ze świetnymi szefami kuchni z warszawskich hoteli.

Bufet lunch-owy

31  32

VIP bankiet

33  34

35  36

Firmami, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów są: ALOSA, FARUTEX, PURATOS, Zakłady Przetwórstwa Mięsnego HENRYK KANIA S. A., KONSPOL BIS SP. Z O.O, KONSPOL HOLDING SP. Z O.O. ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA KURCZAKA,

Zakłady Mięsne SALUS Sp. z o.o., Zakłady Mięsne VIANDO Sp. z o.o., INDYKPOL S.A , INTEREUROPOL, KAMIS, JANEX, GRONEX, MERIDON, SWEDE PONIC, OERLEMANS, oraz GASTRO MAGIC SERVICE.

Szefowie pod opieką których odbywała się specjalna lekcja to:

Sebastian Kornacki i Michał Turkawka, Hotel Westin Warszawa (kuchnia zimna)

Robert Kowalewski, Hotel Puławska Residence Warszawa (kuchnia gorąca)

Paweł Figura i Tomasz Purzyński, Firma Puratos, (desery)

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych i uczniów, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość. Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również  władze nie tylko regionalne. Tegoroczny finał Konkursu patronatem honorowym obieli:

Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki

Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego

Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy

Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika

Carving Team Poland

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich

37  38

Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako bardzo wysoki i wyrównany, o czy świadczą minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujących uczniów. Dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca. I tak:

I miejsce

39  40

w konkursie kelnerskim:                            w konkursie kulinarnym:

Michał Dudziński                                    Dawid Walas, Paweł Wilamowski

ZSSG Warszawa ul. Komorska                 ZSG Łódź ul. Sienkiewicza

II miejsce w konkursie kelnerskim:

41

Weronika Remiszewska          Katarzyna Jasińska

ZSG Warszawa ul. Poznańska    ZSGS Olsztyn ul. Żołnierska

II miejsce w konkursie kulinarnym:

42

Bartosz Murawski,                                                             Stefan Heidicke,

Mateusz Litwińczuk,                                                          Robert Richter,

ZSGH Warszawa ul. Majdańska                                            OSZ Gastgewerbe, Berlin

III miejsce w konkursie kelnerskim:

43

Joanna Zawicka                  Paweł Grzywacz                                Patryk Odolczyk

ZSG Łódź                               ZSG Wrocław                                       ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki

III miejsce w konkursie kulinarnym:

44

Katarzyna Kowalewska            Michał Gniadek                    Igor Sinoracki

Mateusz Siemaszko                Jakub Łukasik                      Maciej Osiński

ZSGS Olsztyn                             ZSSG Warszawa                     ZSG Warszawa

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył:

Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, Łódź w składzie:

Dawid Walas  (kucharz)

Paweł Wilamowski (kucharz)

Joanna Zawicka (kelner)

Krystyna Brzezicka (opiekun zespołu)

45

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” wspierali:

logotypy_2012_2

Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

46

Oficjalne wyniki

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”

 

KONKURS  KELNERSKI

Szkoła/uczestnik

Nr startowy

Liczba punktów

Miejsce

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

Michał Dudziński

10

475

I

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego

ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Weronika Remiszewska

1

467

II

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn

Katarzyna Jasińska

3

460

II

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

Joanna Zawicka

8

455

III

Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4,

05-825 Grodzisk Mazowiecki

Patryk Odolczyk 

5

420

III

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław

Paweł Grzywacz 

12

410

III

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Pomiechówku

ul. Ogrodnicza 6, 05-180 Piechówek

Rafał Cichocki

4

385

IV

Zespół Szkół im. Michała Konarskiego

ul. Okopowa 55a, 01-043 Warszawa

Dominika Ślińska

2

385

IV

 

KONKURS  KULINARNY

Szkoła/uczestnik

Nr startowy

Liczba punktów

Miejsce

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź

Dawid Walas, Paweł Wilamowski

8

743

I

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

ul. Majdańska 30/36, 04-110 Warszawa

Bartosz Murawski, Mateusz Litwińczuk

11

741

II

OSZ Gastgewerbe Berlin

Buschallee 23A, 13088 Berlin

Stefan Heidicke, Robert Richter

7

716

II

Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie

ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn

Katarzyna Kowalewska, Mateusz Siemaszko 

3

694

III

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego

ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Igor Sinoracki, Maciej Osiński 

1

686

III

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

Michał Gniadek, Jakub Łukasik

10

673

III

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław

Martyna Osłowska, Michał Wester

12

672

IV

Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej

ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 36, 21-500 Biała Podlaska

Katarzyna Dołęgowska, Marcin Milczarski 

6

669

IV

 

 

GRAND PRIX

Szkoła/uczestnik

Nr startowy

Liczba punktów

Total

Miejsce

Zespół Szkół Gastronomicznych, ul. Sienkiewicza 88, Łódź

Dawid Walas, Paweł Wilamowski, Joanna Zawicka

Opiekun Krystyna Brzezicka

 

8

 

1198

I

Zespół Szkół Gastronomicznych, im. prof. E. Pijanowskiego

ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Igor Sinoracki, Maciej Osiński, Weronika Remiszewska

Opiekun, Aleksandra Krawczyk

 

1

 

1153

II

Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych

ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa

Michał Gniadek, Jakub Łukasik, Michał Dudziński

Opiekun Irena Brzozowa

 

10

 

1148

III

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław

Martyna Osłowska, Michał Wester, Paweł Grzywacz

Opiekun Teresa Szewczak

 

12

 

1082

IV

 

Wszystko o WIEPRZOWINIE QAFP do pobrania

SYSTEM GWARANTOWANEJ JAKOŚCI QAFP do pobrania

Przewodniczący Kapituły Konkursu

„Kuchnia Polska na Mazowszu 2012”

 

Adam Michalski