Kuchnia Polska na Mazowszu 2013 – V odsłona
Opublikowano: 12-12-2013

Krok po kroku i już mały jubileusz. W Tym roku a dokładnie 29 listopada 2013 przeszedł do historii finał V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”. Jak zawsze w gościnnych progach Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie miała miejsce pełna emocji rywalizacja kulinarna i kelnerska.
Oficjalnego otwarcia finału V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dokonała dyrektor Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych Ewa Lada, odprawę przed konkursem poprowadzili: przewodniczący kapituły konkursu Adam Michalski i przewodniczący jury degustacyjnego Andrzej Bryk.
W tym roku wymogi konkursowe zostały jeszcze bardziej wyśrubowane. Uczestnicy konkursu kulinarnego musieli przygotować dania konkursowe z użyciem: zakąska gorąca ze świeżego pstrąga tęczowego natomiast danie główne z wykorzystaniem piersi indyczej jakości QAFP i sera Mlekdamer. Konkurs kelnerski tradycyjnie rozpoczynający się dwujęzycznym testem wiedzy, obejmował pokaz sztuki nakrycia stołu w sposób klasyczny jak i improstyl a także to co w tym roku okazało się najtrudniejsze czyli falmbirowanie naleśników Zuzanny (Crepes Suzette flamber).
Do tegorocznej rywalizacji finałowej, z grona 46 zgłoszeń, zakwalifikowane przez Kapitułę Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” zostały zespoły:
- Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki
- Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź
- OSZ Gastgewerbe Brillat-Savarin-Schule Buschallee 23A, 13088 Berlin
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn
- Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika ul. Traugutta 10, 07-410 Ostrołęka
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych ul. Konopnickiej 3, 05-400 Otwock
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Al. Jana Pawła II 7, 26-670 Pionki
- Zespół Szkół Nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej ul. Kłodzka 29, 58-308 Wałbrzych
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
- Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
- Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
- Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego, Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola
Do rywalizacji w konkursie kulinarnym, zgodnie z kolejnością wylosowaną w trakcie odprawy przed konkursem przystąpili:
- Natalia Laskowska, Hubert Płodzich – Ostrołęka
- Mateusz Kornet Michał Borkowski – Warszawa ul. Komorska
- Magda Lewandowska Magdalena Piętka – Otwock
- Piotr Kłosowski Michał Kolbe – Olsztyn
- Magdalena Derlatka Szymon Mróz – Pionki
- Yuliya Kiselyova Johanna Baumegger – Berlin
- Kamila Pluskwa Dorota Piecyk – Wojsławice
- Sebastian Małecki Tomasz Rojszyk – Warszawa ul. Komorska
- Marta Ryczałek Anna Kieliszek – Grodzisk Mazowiecki
- Dawid Hermanowski Mateusz Gabrysiak – Łódź
- Igor Sinoracki Maciej Osiński – Warszawa ul. Poznańska
- Damian Kamiński Patryk Bolek – Wałbrzych
Najtrudniejsze zadanie jednak czekało jurorów. Obserwując pełne emocji zmagania kulinarne, dostrzegając wielkie zaangażowanie uczestników konkursu i widząc wszechobecną chęć zaprezentowania własnych umiejętności zawodowych, ciśnienie rosło z godziny na godzinę. Obowiązkowe do użycia w konkursie produkty dostarczyli: świeże pstrągi firma ALOSA, pierś indycza ZPM ŁUKOSZ i wymuszający wykazaniem się najwyższym kunsztem kulinarnym ser żółty Mlekdamer z POLMLEK-u. Emocje, emocje, a wszystko przed kamerą na oczach, obserwatorów i dociekliwego jury pracującego w składzie:
Jury degustacyjne:
Andrzej Bryk – przewodniczący
Paweł Malewski
Jacek Sulich
Mariusz Nowicki
Zbigniew Łęgowski
Wanda Brzeska
Małgorzata Konarzewska
Jury techniczne:
Jarosław Maliszewski
Stanisław Nowogródzki
Ewa Rosiak
Krzysztof Wiśniewski
Równie wiele emocji towarzyszyło rywalizacji w konkursie kelnerskim. Dwujęzyczny (polsko-angielski) test wiedzy zawodowej, nakrycia stołu do wylosowanego menu w stylu klasycznym i improstyl-u oraz wymagające niezwykle dużej koncentracji zadanie flambirowania naleśników okazały się nie lada wyzwaniem. I chociaż flambirowanie to szczyty umiejętności kelnerskich to najwięcej emocji budziło menu do którego należało nakryć zastawę stołową. Nie wyjaśniając i prowokując do poszukiwania wiedzy na ten temat podam iż najtrudniejsze sformułowanie w menu brzmiało „pstrąg w oku raka” , wyjaśnienie zagadki pozostawiam dociekliwym.
W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Kelnerskiego, w wylosowanej kolejności rywalizowali:
- Magdalena Chojnowska – Ostrołęka
- Robert Niewiarowski – Warszawa ul. Komorska
- Jakub Piętka – Otwock
- Anna Dworznikowska – Olsztyn
- Katarzyna Rdzanek – Pionki
- Samantha Prinz – Berlin
- Szymon Kubiak – Wojsławice
- Anna Lesińska – Warszawa ul. Komorska
- Aleksandra Krzosek – Grodzisk Mazowiecki
- Paulina Borek – Łódź
- Tomasz Żochowski – Warszawa ul. Poznańska
- Damian Pisarczyk – Wałbrzych
Rywalizację w konkursie kelnerskim oceniało profesjonalne jury w składzie:
Grzegorz Górnik – przewodniczący
Jan Stawarz
Jerzy Czapla
Cezary Skalski
Marzena Niedośpiał
W czasie gdy finaliści rywalizacji konkursowej emocjami sięgali zenitu na sali gimnastycznej nie było wcale spokojniej. Uczniowie, nauczyciele i przybyli goście mieli możliwość uczestniczyć w specjalnym panelu szkoleniowo konkursowym. Tu można było zasięgnąć ciekawej wiedzy produktowej, poznać najnowsze techniki kulinarne o których w książkach szkolnych jeszcze nic nie słychać, zobaczyć jak wygląda profesjonalna praca barmana a wszystko przeplatane pytaniami i konkursami skierowanymi do publiczności gdzie poprawne odpowiedzi były sowicie nagradzane. W prezentacjach i szkoleniach udział wzięli: Szkoła Barmanów Jerzego Czapli i firma Meridon, zaprezentowane zostały wyjątkowej przydatności dla gastronomii papiery Saga i oczywiście system jakość QAFP wraz z degustacja specjalnych wędlin QAFP produkcji ZPM Grot w tym wyjątkowe kabanosy z gęsi.
Uczestnicy mieli możliwość jeszcze bardziej zagłębić się w tajniki barmaństwa gdy Paweł Jaworski przez godzinę „szalał” z syropami Monin tworząc wyjątkowe kompozycie smakowe. Dużym zainteresowaniem cieszyło się, jakże na czasie, szkolenie sous vide wraz z degustacją obłędnie delikatnego mięsa przygotowanego w temperaturze 64˚C. Wspaniały zasób wiedzy na temat makaronów włoskich marki Barilla przedstawiła Pani Marta Martys a całość ozdabiały jakże pouczające prezentacje Mariusza Gachewicza to na temat carwingu to na temat produktów Polmlek. Właśnie, tak naprawdę to Mariusz pokazał jak należało podejść do użycia w rywalizacji konkursowej sera Mlekdamer by myśleć o wygranej. Panel edukacyjny wspierając swoją wiedzą i błyskotliwością prowadził szef kuchni hotelu Lord Stafan Birek.
Tuż przed Galą ogłoszenia i rozdania nagród wszyscy zaproszeni goście, uczestnicy konkursu, nauczyciele oraz sponsorzy mieli możliwość spróbowania potraw przygotowanych przez uczniów szkoły pod opieką szefów kuchni. Tego dnia swoją opieką obieli uczniów szefowie: Robert Kowalewski, Michał Trukawka, Kamil Mamerski, Paweł Figura oraz Tomasz Purzyński a bufetu VIP-owskiego nie powstydziłby się żaden hotel.
Firmamy, które wsparły swoimi produktami przygotowanie bufetów to: Alosa, Piekarnia Szwajcarska Intereuropol, Puratos, ZPM Łukosz, ZPM Grot, Oerlemans, Polmlek, Meridon, Kamis, Barilla, Lawisz, Janex. VIP bankiet z całości został przygotowany na sprzęcie z wypożyczalni Gastro Magic Serwis.
Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” to zawsze święto dla uczniów szkół gastronomicznych, możliwość spotkania się z szefami kuchni i zdobycia nowych ciekawych doświadczeń zawodowych. Konkursowe zmagania to wspaniała zabawa, lekcja i doświadczenie na przyszłość. Współpracę środowisk branżowych zauważają i doceniają również władze nie tylko regionalne. Tegoroczny V finał Konkursu patronatem honorowym objęli:
Pan Jacek Kozłowski Wojewoda Mazowiecki
Pan Adam Struzik Marszałek Województwa Mazowieckiego
Pan Radosław Szatkowski Prezes Agencji Rynku Rolnego
Pan Karol Semik Mazowiecki Kurator Oświaty
Pan Tomasz Kucharski Burmistrz Dzielnicy Praga Południe Miasta Stołecznego Warszawy
Pan Wiesław Różański Prezes UPEMI i Promotor znaku QAFP
Pan Paweł Malewski Prezes firmy Stalgast Sp. z o.o.
Pan Jarosław Usciński Prezes Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
Pan Grzegorz Górnik Prezes Akademii Kelnerskiej
Pan Mariusz Gachewicz Prezes Carving Team Poland
Pan Jerzy Czapla Prezes Centrum Szkolenia Barmanów
I czas na wyniki.
W tegorocznym finale V Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”
I miejsce
Yuliya Kiselyova Tomasz Żochowski
Johanna Baumegger Warszawa ul. Poznańska
Berlin
II miejsce
Igor Sinoracki, Maciej Osiński Paulina Borek Łódź
Warszawa ul. Poznańska (druga z prawej)
Anna Lesińska – Warszawa ul. Komorska
Mateusz Kornet, Michał Borkowski (pierwsza z prawej)
Warszawa ul. Komorska
III miejsce
– Damian Kamiński Patryk Bolek – Wałbrzych – Robert Niewiarowski
– Marta Ryczałek Anna Kieliszek – Grodzisk Maz. Warszawa ul. Komorska
– Magda Lewandowska Magdalena Piętka – Otwock – Szymon Kubiak – Wojsławice
– Anna Dworznikowska – Olsztyn
Wyróżnienie
– Katarzyna Rdzanek – Pionki
Grand Prix
Zespół Szkół Gastronomicznych im prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa
Kapituła Konkursu, organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013” składają serdeczne podziękowania patronom honorowym, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.
Oficjalne wyniki „Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”
Zespół Szkół Nr 1 ul. Żwirki i Wigury 4, 05-825 Grodzisk Mazowiecki |
konkurs kulinarny |
|
693 |
III |
|
konkurs kelnerski |
|
238 |
|
|
|
Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88, 90-357 Łódź |
konkurs kulinarny |
|
678 |
|
|
konkurs kelnerski |
|
317 |
II |
|
|
OSZ Gastgewerbe Berlin Buschallee 23A, 13088 Berlin |
konkurs kulinarny |
|
795 |
I |
|
konkurs kelnerski |
|
213 |
|
1008 |
|
Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie ul. Żołnierska 49, 10-560 Olsztyn |
konkurs kulinarny |
|
619 |
|
|
konkurs kelnerski |
|
279 |
III |
|
|
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika ul. Traugutta 10, 07-410 Ostrołęka |
konkurs kulinarny |
|
590 |
|
|
konkurs kelnerski |
|
251 |
|
|
|
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych ul. Konopnickiej 3, 05-400 Otwock |
konkurs kulinarny |
|
687 |
III |
|
konkurs kelnerski |
|
266 |
|
|
|
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Al. Jana Pawła II 7, 26-670 Pionki |
konkurs kulinarny |
|
623 |
|
|
konkurs kelnerski |
|
206 |
|
|
|
Zespół Szkół Nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej ul. Kłodzka 29, 58-308 Wałbrzych |
konkurs kulinarny |
|
692 |
III |
|
konkurs kelnerski |
|
230 |
|
|
|
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa |
konkurs kulinarny |
|
659 |
|
|
konkurs kelnerski |
|
313 |
II |
|
|
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23, 04-161 Warszawa
|
konkurs kulinarny |
|
705 |
II |
|
konkurs kelnerski |
|
306 |
III |
1011 |
|
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa |
konkurs kulinarny |
|
763 |
II |
Grand Prix |
konkurs kelnerski |
|
327 |
I |
1090 |
|
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego Wojsławice 118, 98-220 Zduńska Wola |
konkurs kulinarny |
|
562 |
|
|
konkurs kelnerski |
|
270 |
III |
|
Przewodniczący Kapituły Konkursu
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2013”
Adam Michalski