Kuchnia Polska w Afryce
Opublikowano: 25-07-2012

Promocja kuchni Polskiej za nami. Podczas 18 dni w Afryce, ekipa Polska w składzie: Chef Łukasz Konik, oraz Wiesław Pietrasz i Wojciech Kondracki propagowała wśród tubylców jak i turystów kuchnię Polską.

Start zaczął się w Tunezji. Obleganej nie tylko przez Polakw ale również obywateli innych krajw z Europy, Azji a nawet Australii. Wylądowaliśmy rano w malowniczo położonej przy morzu śródziemnym miejscowości Monastir. Prawie cztery tygodnie temu, trwały tu jeszcze zamieszki spowodowane nieudolnym rządom Prezydenta. Tego samego dnia w planie było przygotowania bufetu w hotelu dla prawie 500 osób.

Po ciężkim dniu pracy z samego rana, Polski Team pojechał jeepami na pustynię Saharę Tunezyjską by gotować i zmierzyć się z największą pustynią świata. Tutaj miało miejsce przygotowanie posiłków dla załóg, które kiedyś pokonały słynną trasę Paryż – Tunis – Dakar.

Następnego dnia wieczorem wylecieliśmy do Algierii, kraju sąsiadującego z Tunezją. Zostaliśmy tam miło przyjęci przez mieszkańców Tamanrassetu (na południu Algerii). Tutaj pokazaliśmy tubylcom nasze produkty regionalne oraz to co można z nich przygotować. Odwzajemnili się tym samym.

Po kliku dniach wylecieliśmy do popularnego turystycznie Egiptu. Miasto Hurghada, leżące nad morzem czerwonym. Tutaj w jednym z Hoteli został przygotowany „Dzień Polski”. Począwszy od śniadania, poprzez obiad aż do kolacji. Przez cały czas towarzyszyła nam wysoka temperatura w kuchni. Przez kilka dni było bardzo
gorąco. Na słońcu prawie 62 stopni C, w cieniu nieco mniej – 41 stopni C. Takich upałów nie odnotowano od prawie 30 lat.
gorąco. Na słońcu prawie 62 stopni C, w cieniu nieco mniej – 41 stopni C. Takich upałów nie odnotowano od prawie 30 lat.

Kolejnym i zarazem ostatnim odwiedzonym krajem była Republika Południowej Afryki. Lądowanie nastąpiło koło południa w mieście Kapsztad. Następny dzień zaczęliśmy od zwiedzania. Tutaj Ekipa Polski spędziła prawie 3 dni a następnie odleciała z powrotem do Tunezji.

Za pomoc i wsparcie w realizacji naszego wyjazdu dziękujemy wszystkim Partnerom:
Rozmawiała: Monika Jarecka