Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Opublikowano: 30-05-2010

logo_konkurs.bmpW ostatni weekend 28-30 maja odbył się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii wraz z  szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim.  

Wszystkich uczestników konkursu oceniała silna grupa pod wezwaniem 🙂

jury001.jpg

Celem Konkursu było:

– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

– Promowanie producentów polskiej żywności

birekkk.konkurs_plus001.jpg   birek.konkurs022.jpg

II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” skierowany był do całego profesjonalnego środowiska kulinarnego w Polsce.

birekkk.konkurs_plus004.jpg   birekkk.konkurs_plus002.jpg

W ramach imprez dodatkowych odbyły się :– Finał Konkursu telewidzów „Rodzinne potyczki kulinarne – Polskie danie z rusztu”

– Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla uczniów Szkół Gastronomicznych

– Potyczki kulinarne – grillowanie dla aktorów i dziennikarzy

– Konkurs Kulinarny dla motocyklistów z Gold Wing Club of Poland

birekkk.konkurs_plus006.jpg   birekkk.konkurs_plus005.jpg

Dzień umilały następujące atrakcje:– zlot i prezentacja motocykli Honda z Gold Wing Club of Poland

– występ orkiestry dętej

birek.konkurs007.jpg   birek.konkurs014.jpg

– pokaz zespołu akrobatyczno-sportowego Gwiazda

– występ Studia wokalnego Art. –musica

carving001.jpg   birek.konkurs017.jpg 

– pokaz Carvingu w warzywach i owocach

– prezentacja programu artystycznego przez dzieci i młodzież z centrum kultury i sztuki w Pułtusku

– występy osób z klubu tańca nowoczesnego Show Dance Olgi Nitkowskiej – Brejnak

– występ zespołu JORRGUS

birek.konkurs029.jpg   birek.konkurs003.jpg

W tym roku mamy cudowną pogodę, a gdy jest radość w powietrzu to potrawy smakują dużo lepiej. Poziom w tym roku jest wyższy, jest kogo chwalić. Kucharze zaczynają używać coraz więcej składników, a jednocześnie jest jednorodność. To ważne by dania nie miały mnóstwa smaków, które później wzajemnie się wykluczają i my degustując trochę się gubimy. Do tej pory urzekła mnie perliczka, miękka, faszerowana wątróbką i szpinakiem, bardzo smaczna. Poza tym odnotowałem jedną wpadkę, została podana surowa ryba. Rybę podaje się surową ale nie białą!– powiedział Andrzej Grabarczyk

birek.konkurs019.jpg  birek.konkurs020.jpg  birek.konkurs018.jpg

Podczas całego dnia na terenach zamkowych odbywały się konkursy dla dzieci i młodzieży w ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży”.

birekkk.konkurs001.jpg   birek.konkurs023.jpg

Po raz drugi mam przyjemność zasiadać w jury degustacyjnym. Dania których próbowałam są bardzo smaczne, takie zwykłe, codzienne – stwierdziła Anna Chylińska Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich na Majdańskiej

birek.konkurs010.jpg   birek.konkurs008.jpg

Otwarte zostało również „Miasteczko Sponsorskie”, gdzie można było zapoznać się z najnowszymi nowinkami kulinarnymi, sprzętem AGD oraz skorzystać z urządzeń do masażu pod okiem rehabilitantów.

birek.konkurs011.jpg   birek.konkurs015.jpg

Jestem mile zaskoczona. Wszystkie potrawy, które oceniałam były pięknie podane i bardzo dobrze smakowały – powiedziała Ewa Lada dyr. Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy Komorskiej.

birekkk.konkurs_plus003.jpg   birek.konkurs016.jpg

Jestem po raz pierwszy na takim konkursie i jestem bardzo mile zaskoczona poziomem, szczególnie jeśli chodzi o amatorów. Gotują bardzo smacznie, nic dziwnego, że bardzo często kucharze mówią, że najlepiej jeść u własnej teściowej, która wcale nie jest z zawodu kucharzem. I coś w tym jest – powiedziała Jolanta Litniewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych na Poznańskiej

birek.konkurs032.jpg   birek.konkurs054.jpg

Wieczorem odbyła się Gala diner, na której zostały wręczone dyplomy za uczestnictwo, nagrody zwycięskim duetom i statuetki z podziękowaniami dla sponsorów i patronów medialnych. Ponadto każdy z uczestników otrzymał książkę „Birkowie od kuchni”, która od 19 maja jest do nabycia w księgarniach. Każdy kto chce w prosty, ale i ciekawy sposób zamieszać w swoich garnkach powinien mieć tę książkę w swojej kulinarnej biblioteczce.

prowadzacy003.jpg   prowadzacy001.jpg

Galę prowadzili Andrzej Bryk i Adam Michalski wraz z gospodarzem konkursu Stefanem Birkiem.

birek.konkurs052.jpg  dodatek001.jpg

A teraz przedstawiamy zwycięzców całodziennych zmagań kulinarnych:

DZIENNIKARZE:

   birek.konkurs039.jpg   birek.konkurs038.jpg

I miejsce                                       II miejsce                                       III miejsce

I miejsce  DZINNIKARZE TVP Ewa Nowicka – Piotr Maślak 316 pkt "Kawa czy herbata"

II miejsce Kawa Czy Herbata Jacek Cholewiński + Marek Jezierski 299 pkt dziennikarze TVP

III miejsce Pułtuska GAZETA powiatowa  Monika Pawelec + Anna Morawska 277pkt

PROFESJONALIŚCI:

birek.konkurs050.jpg

I miejsce Dariusz Borysiak i  Robert Pęcherzewski 1238 pkt

birek.konkurs049.jpg

II miejsce Robert Ostrowski i Piotr Górecki 1117 pkt

birek.konkurs048.jpg

III miejsce Mariusz Żiółkowski i Sławomir Maliszewski 1096 pkt

WIDZOWIE:

birek.konkurs043.jpg   birek.konkurs042.jpg   birek.konkurs041.jpg

I miejsce                                       II miejsce                                       III miejsce

I miejsce  Nina i Mirosław Gliszczyńscy  320pkt

II miejsce Wioletta Skuratowicz  i Julia Lachowicz  281pkt

III miejsce David Ridel i Marcin Zarębski 261pkt

MOTOCYKLIŚCI:

birek.konkurs037.jpg   birek.konkurs036.jpg   birek.konkurs035.jpg

I miejsce                                       II miejsce                                       III miejsce

I miejsce Marlena i Paweł Lachowicz  329pkt

II miejsce Iza i Waldemar Matuszak 284pkt

III miejsce Marzena i Waldemar Jaworscy 283pkt

UCZNIOWIE:  

birek.konkurs047.jpg  

                                            3                                               1                                           2

I miejcse Norbert Rutkowski, Piotr Kuziela – Warszawa Poznańska 1088pkt

II miejsce Mateusz Wichrowski, Dominik Kowalczyk – Warszawa Majdański 966pkt

III miejsce Dominik Pochmara i Piotr Bienias Warszawa Poznańska 952pkt

   birek.konkurs058.jpg

Organizatorzy zadbali również o dobre humory uczestników gali. Wieczorne wręczenie nagród przeplatane było trzema występami kabaretu Chyba. Ponadto szef kuchni Krzysztof Sutkowski zapewnił iście dzikie atrakcje dla podniebienia, a mianowicie pieczonego dzika, podawanego z jałowcowym, śmietanowym sosem. Gdy dusza i ciało zostało już nakarmione, organizatorzy zadbali również o walory dla oka – pokaz sztucznych ogni był naprawdę imponujący.

birek.konkurs055.jpg   birek.konkurs056.jpg   birek.konkurs057.jpg

Zwieńczeniem wieczoru była aukcja dzieł carvingowych, z której dochód, podobnie jak w roku ubiegłym, przekazany został dla Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka. Aukcję dzielnie i profesjonalnie prowadził aktor Andrzej Grabarczyk.

birek.konkurs060.jpg   birek.konkurs001.jpg

Zapraszamy do galerii zdjęć!

Organizatorzy:

5-osskic_logo.jpg  4-pultusk_logo.jpg  3-kpplogo.jpg

Sponsorzy:

11-loga.jpg

 Honorowy patronat:

6-ministerstwo_rolnictwa_logo.jpg