Talerze – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2014

Opublikowano: 06-03-2014

Zapraszamy do udziału w VI Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, który odbędzie się w dniach 30 maja – 01 czerwca 2014 roku

KPWiD-logo

 

Talerze

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

– Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord. 

1-Kuchnia_Polska_Wczoraj_i_Dzi

Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Ministerstwo_Rolnictwa_i_Rozwoju_Wsi  OSSKiC  Putusk-zamek

Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja 2014 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach :

–  KUCHARZE PROFESJONALNI

–  UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej :

Przekąska zimna lub gorąca :

–    Jesiotr (filet ze skórą)

–    Owoc agrestu

–    Jogurt gęsty typu greckiego

Danie główne :

–   Golonka QAFP cała

–   Ziemniaki polskie

–   Chrzan pospolity (korzeń)

–   Dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 27 kwietnia 2014 roku na adres:  szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 11 maja 2014 roku.

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj. :

– Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g

– Owoc agrestu – ok. 500g

– Jogurt typu greckiego – ok. 300g

– Golonka QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500g

– Ser pleśniowy Firmy „Lazur” – ok.300 g

– Chrzan pospolity (korzeń)  – ok. 100g

Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 r. – celem przygotowania do Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Organizator zapewnia :

– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie

– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko

– grill gazowy – 1 szt./na stanowisko

– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko

– pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska

– cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko

– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko

– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko

Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do dnia 15 maja 2014 roku powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres : szczygielski.piotr@interia.pl

Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu

i zastąpienie jej ekipom rezerwową. 

Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 15 maja 2014 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.

LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU

Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
1. Adam  PsurskiKacper  Nowak –  POZNAŃ – Restauracja MOMO
2. Jakub  Kubiak Marcin  Gajowniczek GDAŃSK – Ristorante La Cucina
3. Kamil  ZacharekJakub  Biskup –  KATOWICE – Hotel Monopol
4. Bartosz  PatrycyMarcin  GalikWARSZAWA Hilton Hotels & Convetion Centre
5. Michał  Muśnicki Marek  Kropielnicki –  PRUSZKÓW – Restauracja Kociołek
6. Grzegorz  BartoszekMarta  Kloc –  RZESZÓW – Hotel Ambasadorski
7. Piotr  TurkowskiKonrad  Kurzajewski –  POZNAŃ – Hotel Moderno/Kaliski
8. Jakub  Bondziul Rafał  Grzegorzek –  WARSZAWA – Restauracja Amber Room
9. Paweł  OdrzygóźdźKamil  Mamerski –  WARSZAWA Hotel Westin
10. Piotr  KrogulecKamil  Szulc –  BEŁCHATÓW – Restauracja Jan

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

1. Cezary  PowałaAdrian  Głowala –  WARSZAWA –  Salon Kulinarny
2. Łukasz  Kurek Sebastian  Kozik –  PSZCZYNA – Restauracja Wodna Wieża
3. Adam  LubomskiMarcin  Smolarczyk –  GOLUB-BOBRZYŃ – Hotel Restauracja VABANK

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Patryk  Willich Małgorzata  Skierka – KOŚCIERZYNA PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)
2. Damian  Kamiński Anna  Król –  WAŁBRZYCH – ZS nr 7
3. Maciej  MałeckiMichał  Socha –  WARSZAWA ZSG (ul. Poznańska)
4. Sebastian  Błażejowski Konrad  Sowa –  RZESZÓW – ZSG
5. Sylwia  Paszkiewicz Konrad  Gołos –  WARSZAWA TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
6. Kamil  PytkowskiPiotr  Archiciński –  WARSZAWA THG nr 1 (ul. Poznańska)
7. Miłosz  PlanerRobert  Szarek –  BYDGOSZCZ – TG
8. Marcin  GerasikDawid  Bielecki –  POMIECHÓWEK – ZSP
9. Bartłomiej  TomickiPiotr  Tekliński –  PUŁTUSK –  ZS im. Bolesława Prusa
10. Przemysław KopaniaKamil Przewdziecki –  WARSZAWA –  TG-H nr 2 (ul. Majdańska)

KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE
1. Damian  Kamiński Anna  Król –  WAŁBRZYCH – ZS nr 7
2. Magdalena  Piętka Michał  Krzywiec –  OTWOCK – ZSE-G

Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.

Harmonogram

30 maja 2014 roku –  piątek

od godz. 14:00             – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11

godz. 18:00             – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata „Koncertowa”

– omówienie regulaminu

– losowanie numerów startowych

godz. 19:30                   – wydawanie towaru

godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w „Tawernie” nad brzegiem Narwi

31 maja 2014 roku –  sobota

godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”

godz. 07:30                   – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych

–  przedstawienie składu sędziowskiego

–  przedstawienie startujących ekip

godz. 07:45                   – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych

godz. 08:00 do 13:10 – Konkurs  Kulinarny  w  kategorii  Uczniowie

godz. 11:00                   – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów

–  przedstawienie składu sędziowskiego

–  przedstawienie startujących ekip

godz. 11:35                   – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów

godz.11:50 do 17:00  – Konkurs  Kulinarny  w  kategorii  Profesjonaliści

godz. 19:00                   – Gala Diner

–  ogłoszenie wyników konkursów

–  zabawa do białego rana

01 czerwca 2014 roku –  niedziela

godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”

do godz. 12:00             – wymeldowanie z Hotelu

–  wyjazd ekip i gości

Rezerwacja noclegu w Hotelu Dom Polonii w Pułtusku w dn. 30 maja-01 czerwca 2014 roku po preferencyjnych cenach 120 zł doba od osoby ze śniadaniem na HASŁO KUCHNIA POLSKA tel. 602 11 47 26, mail:  stefan.birek@wp.pl

 


Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów

 

Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów

Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów

2014-Ramka_sponsorska