Talerze – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś 2014
Opublikowano: 06-03-2014

Zapraszamy do udziału w VI Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, który odbędzie się w dniach 30 maja – 01 czerwca 2014 roku
Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.
Celem konkursu kulinarnego jest:
– Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej
– Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością
– Promowanie producentów polskiej żywności
Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2014.
Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.
Współorganizatorem: Hotel – Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie „Wspólnota Polska” Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Patronat honorowy nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.
Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 31 maja 2014 roku na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii.
Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach :
– KUCHARZE PROFESJONALNI
– UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Produkty obowiązkowe do użycia w rywalizacji konkursowej :
Przekąska zimna lub gorąca :
– Jesiotr (filet ze skórą)
– Owoc agrestu
– Jogurt gęsty typu greckiego
Danie główne :
– Golonka QAFP cała
– Ziemniaki polskie
– Chrzan pospolity (korzeń)
– Dowolny ser pleśniowy Firmy „Lazur”
Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 27 kwietnia 2014 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl lub s.birek@hotellord.com.pl
Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 11 maja 2014 roku.
Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 15 maja 2014 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj. :
– Jesiotr (filet ze skórą) – ok. 700 g
– Owoc agrestu – ok. 500g
– Jogurt typu greckiego – ok. 300g
– Golonka QAFP (cała) – 5 szt. Ad ok. 500g
– Ser pleśniowy Firmy „Lazur” – ok.300 g
– Chrzan pospolity (korzeń) – ok. 100g
Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 30 maja 2014 r. – celem przygotowania do Konkursu.
Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).
Organizator zapewnia :
– nocleg i wyżywienie dla dwuosobowych ekip startujących w Konkursie
– piec konwekcyjno-parowy – 1 szt./na stanowisko
– grill gazowy – 1 szt./na stanowisko
– kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową) – 2 szt./na stanowisko
– pakowarka próżniowa – 1 szt./na 2 stanowiska
– cyrkulator sous vide – 1 szt./na stanowisko
– stół roboczy ze zlewem – 1 szt./na stanowisko
– stół prezentacyjny – 1 szt./na stanowisko
Wszystkie ekipy kucharskie, które zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do dnia 15 maja 2014 roku powinny dokonać potwierdzenia uczestnictwa w Konkursie. Potwierdzenie należy przesłać drogą elektroniczną na adres : szczygielski.piotr@interia.pl
Nienadesłanie potwierdzenia w wyznaczonym terminie spowoduje wykluczenie ekipy z Konkursu
i zastąpienie jej ekipom rezerwową.
Organizatorzy przypominają jednocześnie, że z dniem 15 maja 2014 roku upływa termin nadsyłania listy zapotrzebowania obowiązkowych produktów Konkursowych.
LISTA UCZESTNIKÓW KONKURSU
Spośród nadesłanych zgłoszeń Kapituła VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego
„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” do udziału zakwalifikowała następujące ekipy kucharskie :
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI
1. Adam Psurski i Kacper Nowak – POZNAŃ – Restauracja MOMO
2. Jakub Kubiak i Marcin Gajowniczek – GDAŃSK – Ristorante La Cucina
3. Kamil Zacharek i Jakub Biskup – KATOWICE – Hotel Monopol
4. Bartosz Patrycy i Marcin Galik – WARSZAWA – Hilton Hotels & Convetion Centre
5. Michał Muśnicki i Marek Kropielnicki – PRUSZKÓW – Restauracja Kociołek
6. Grzegorz Bartoszek i Marta Kloc – RZESZÓW – Hotel Ambasadorski
7. Piotr Turkowski i Konrad Kurzajewski – POZNAŃ – Hotel Moderno/Kaliski
8. Jakub Bondziul i Rafał Grzegorzek – WARSZAWA – Restauracja Amber Room
9. Paweł Odrzygóźdź i Kamil Mamerski – WARSZAWA – Hotel Westin
10. Piotr Krogulec i Kamil Szulc – BEŁCHATÓW – Restauracja Jan
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE
1. Cezary Powała i Adrian Głowala – WARSZAWA – Salon Kulinarny
2. Łukasz Kurek i Sebastian Kozik – PSZCZYNA – Restauracja Wodna Wieża
3. Adam Lubomski i Marcin Smolarczyk – GOLUB-BOBRZYŃ – Hotel Restauracja VABANK
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
1. Patryk Willich i Małgorzata Skierka – KOŚCIERZYNA – PZS nr 1 (ul. Sikorskiego)
2. Damian Kamiński i Anna Król – WAŁBRZYCH – ZS nr 7
3. Maciej Małecki i Michał Socha – WARSZAWA – ZSG (ul. Poznańska)
4. Sebastian Błażejowski i Konrad Sowa – RZESZÓW – ZSG
5. Sylwia Paszkiewicz i Konrad Gołos – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
6. Kamil Pytkowski i Piotr Archiciński – WARSZAWA – THG nr 1 (ul. Poznańska)
7. Miłosz Planer i Robert Szarek – BYDGOSZCZ – TG
8. Marcin Gerasik i Dawid Bielecki – POMIECHÓWEK – ZSP
9. Bartłomiej Tomicki i Piotr Tekliński – PUŁTUSK – ZS im. Bolesława Prusa
10. Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki – WARSZAWA – TG-H nr 2 (ul. Majdańska)
KATEGORIA PROFESJONALIŚCI – EKIPY REZERWOWE
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
KATEGORIA UCZNIOWIE SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – EKIPY REZERWOWE
1. Damian Kamiński i Anna Król – WAŁBRZYCH – ZS nr 7
2. Magdalena Piętka i Michał Krzywiec – OTWOCK – ZSE-G
Wszystkim ekipom kucharskim, które nie zakwalifikowały się do VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań Konkursowych, jednocześnie zapraszamy do uczestnictwa w przyszłorocznej VII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Harmonogram
30 maja 2014 roku – piątek
od godz. 14:00 – zakwaterowanie uczestników Konkursu w Hotel-Zamek Pułtusk, ul. Szkolna 11
godz. 18:00 – odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie – Komnata „Koncertowa”
– omówienie regulaminu
– losowanie numerów startowych
godz. 19:30 – wydawanie towaru
godz. 20:00 do 23:00 – kolacja w „Tawernie” nad brzegiem Narwi
31 maja 2014 roku – sobota
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”
godz. 07:30 – przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich Uczniów Szkół Gastronomicznych
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 07:45 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Uczniów Szkół Gastronomicznych
godz. 08:00 do 13:10 – Konkurs Kulinarny w kategorii Uczniowie
godz. 11:00 – przywitanie przez organizatorów ekip Profesjonalistów
– przedstawienie składu sędziowskiego
– przedstawienie startujących ekip
godz. 11:35 – wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej Profesjonalistów
godz.11:50 do 17:00 – Konkurs Kulinarny w kategorii Profesjonaliści
godz. 19:00 – Gala Diner
– ogłoszenie wyników konkursów
– zabawa do białego rana
01 czerwca 2014 roku – niedziela
godz. 06:00 do 11:00 – śniadanie w Sali „Karmazynowej” i w Sali „Turkusowej”
do godz. 12:00 – wymeldowanie z Hotelu
– wyjazd ekip i gości
Rezerwacja noclegu w Hotelu Dom Polonii w Pułtusku w dn. 30 maja-01 czerwca 2014 roku po preferencyjnych cenach 120 zł doba od osoby ze śniadaniem na HASŁO KUCHNIA POLSKA tel. 602 11 47 26, mail: stefan.birek@wp.pl
Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Profesjonalistów
Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Profesjonalistów
Tutaj znajdziesz: Regulamin dla Uczniów
Tutaj znajdziesz: Arkusz zgłoszeniowy dla Uczniów