Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Opublikowano: 17-06-2011

4 czerwca 2011 roku Hotel *** Zamek w Pułtusku stał się areną zmagań kucharzy z całego kraju. Już po raz trzeci zorganizowano tam konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Honorowy patronat nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Sawicki.
Z roku na rok konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tegoroczna edycja przyciągnęła rekordową ilość ekip profesjonalnych kucharzy i uczniów Szkół Gastronomicznych. W sumie w szranki stanęło 24 zespoły.
Głównym złożeniem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej oraz promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
Kucharze, którzy wzięli udział w zmaganiach musieli wykazać się nie tylko profesjonalizmem i pomysłowością, ale też znajomością receptur nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.
Bardzo ważnym elementem, wpływającym na ocenę jury, była umiejętność połączenia dawnych receptur ze współczesną aranżacją. Stąd też nazwa Konkursu – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Nad prawidłowością zmagań – od strony organizacyjnej, merytorycznej i logistycznej – czuwała Kapituła Konkursu, którą tworzyli: Stefan Birek, Adam Michalski, Andrzej Bryk, Piotr Szczygielski i Mariusz Nowicki.
Dania konkursowe zostały poddane wnikliwej ocenie trzech składów sędziowskich:
Jury Degustacyjne:
Dariusz Zahorański Grzegorz Rzeszotarski Krzysztof Sudkowski Mirosław Reszczyk Piotr Kraśkiewicz
|
Marek Łukasiewicz Waldemar Hołówka Konrad Birek Tomasz Jakubiak
|
Jury Techniczne:
Wojciech Pasikowski Bartosz Heba Grzegorz Birek
|
Zbigniew Łęgowski Tomasz Gawarzyński Jacek Jakubowski |
Jury Smakoszy:
Barbara Adamczewska (przewodnicząca uczniowie)
Piotr Adamczewski (przewodniczący profesjonaliści)
Hanna Szymanderska Kazimierz Idzik Dorota Osman Andrzej Grabarczyk
|
Dorota Paszkiewicz Monika Biełek Marek Jezierski |
Nad prawidłowością pracy jury czuwał Przewodniczący Adam Michalski.
W czasie konkursu swoje umiejętności kulinarne poddali ocenie również miłośnicy gotowania, którzy na co dzień nie zajmują się tym profesjonalnie. Można było obejrzeć więc gotujących Aktorów i Dziennikarzy, Motocyklistów oraz Widzów programu „Kawa czy Herbata”.
Wszyscy zawodnicy korzystali ze stanowisk wyposażonych w taki sam sprzęt techniczny. Ponadto otrzymali „MAGICZNY KOSZYK„, w którym znajdowały się produkty ofiarowane przez sponsorów. Dzięki temu każdy miał równe szanse na zwycięstwo.
Ich kulinarne poczynania oceniało:
Jury Profesjonalne:
Mirosław Reszczyk Jacek Sulich Tomasz Szpalek Mariusz Nazimek
|
Jury Smakoszy:
Ewa Lada Jolanta Litniewska Anna Chylińska
|
Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś to nie tylko konkurs kulinarny. Przez cały dzień prowadzona była kwesta na cel charytatywny, z której dochód przekazany został na rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Akcję wspierał Piotruś Motyka, który swoim zachowaniem pokazał, że pomimo własnych trudności, warto pomagać innym. Dodatkowo, podczas Gali Diner przeprowadzona została aukcja dzieł sztuki wyczarowanych z owoców i warzyw przez Polską Grupę Carvingową.
W sumie udało się zebrać ponad 6 tys. złotych. Całość została przekazana podopiecznym Fundacji, z przeznaczeniem na zakup mini pomp do żywienia pozajelitowego.
Organizatorzy zadbali o to, by w czasie trwania konkursu każdy znalazł coś dla siebie. Dla najmłodszych zorganizowane zostały mini turnieje kulinarne, funkcjonujące w ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży”. Zmagania nadzorowali Agata Rudnicka i Jacek Sulich.
Tego dnia w Pułtusku można było ponadto obejrzeć:
– koncert Nadbużańskiej Orkiestry Dętej im. p.por.mar. Kazimierza Deptuły orkiestra reprezentacyjna Ligi Morskiej i Rzecznej
– występy dzieci i młodzieży z MCKIS w Pułtusku
– koncert Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk
– występy Klubu Tańca Nowoczesnego SHOW DANCE Olgi Nitkowskiej – Brejnak
Wyjątkowym zainteresowaniem cieszyła się parada kucharzy, organizatorów i zaproszonych gości, którzy w asyście orkiestr dętych i motocyklistów Hondy z Gold Wings of Club Poland przemaszerowali wokół miejskiego rynku w Pułtusku.
Wraz z nastaniem mroku, zaproszeni goście stawili się na Gali Diner, która była zwieńczeniem całodziennych zmagań kulinarnych. Wieczorne spotkanie zainaugurował Wiceminister Tadeusz Nalewajk. W czasie uroczystości ogłoszono wyniki konkursu.
W kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych:
I miejsce + GRAN PRIX
Daniel Kruszyński i Paweł Schulz
Pomorskie Technikum Gastronomii i Hotelarstwa ul. Wł. Bełzy BYDGOSZCZ
II miejsce
Dominik Pochmara i Marcin Zawadzki
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska WARSZAWA
III miejsce
Agnieszka Franczyk i Karolina Modzelewska
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ul. Ogrodnicza POMIECHÓWEK
W kategorii Profesjonaliści:
I miejsce + Puchar Smakoszy + Wyróżnienie Jury Technicznego
Mariusz Gachewicz i Marek Rybacki – GASTRO ART TEAM – Garwolin
II miejsce
Łukasz Pacewicz i Przemysław Suska – AMBER ROOM TEAM– Warszawa
III miejsce
Patryk Kusz i Tomasz Komisarek – RESTAURACJA „WERANDA” – Bydgoszcz
Nominacją do Kulinarnego Pucharu Polski za największą łączną ocenę jury profesjonalistów (jury techniczne + jury degustacyjne) otrzymali :
– Patryk Kusz i Tomasz Komisarek – RESTAURACJA „WERANDA” – Bydgoszcz
Szczegółowe wyniki:
W kategorii Aktorzy i Dziennikarze:
I miejsce – 369 punktów – Dorota Osman i Paweł Bukrewicz
II miejsce – 357 punktów – Patrycja Chimkowska i Grzegorz Gerek
III miejsce – 340 punktów – Monika Białek i Marek Jezierski
W kategorii Motocykliści:
I miejsce – 383 punktów – Dorota i Marek Orłowscy
II miejsce – 353 punktów – Synthia i Andrzej Kamińscy
III miejsce – 312 punktów – Teresa i Bogusław Retwińscy
W kategorii widzowie programu „Kawa czy Herbata”:
I miejsce – 418 punktów – Beata Zielińska i Dorota Barszczewska – Baranów Sandomierski
II miejsce – 413 punktów – Dorota Milewska i Sebastian Wojnowski – Pułtusk
III miejsce – 396 punktów – Pan Pakorski i Pan Rajski – Gniew
Po raz pierwszy, podczas GALI DINER Kapituła Konkursu zdecydowała nadać zaszczytny, honorowy tytułu Ambasadora Kuchni Polskiej. Miano to przyznano osobom wyjątkowo zaangażowanym i zasłużonym w propagowaniu tradycyjnej kuchni polskiej, staropolskiej, myśliwskiej i regionalnej w kraju i poza jego granicami. W asyście fanfar i wystrzałów z broni skałkowej, tytuł Ambasadora Kuchni Polskiej otrzymali:
– Hanna Szymanderska – pisarka, kucharka, autorka niezwykle popularnych publikacji, książek i
poradników kucharskich; znawczyni kuchni staropolskiej i propagatorka
kuchni regionalnych
– Kazimierz Idzik – wieloletni dyrektor Zespołu Zamkowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim,
przyjaciel kucharzy, koneser i znawca kuchni staropolskiej, organizator wielu
konkursów kulinarnych m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im.
Tadeusza Matysiaka i Dań Wielkanocnych, Ogólnopolskiego Festiwalu Jabłka
– Grzegorz Russak – smakosz, propagator i obrońca zamierających tradycji kulinarnych, znawca
kuchni staropolskiej, szlacheckiej i myśliwskiej
Ten wyjątkowy wieczór pełen atrakcji i niespodzianek zakończył pokaz sztucznych ogni i palba z broni skałkowej.
Organizatorem konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord.
Pomoc merytoryczną zapewniło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Sponsorzy:
Organizatorzy i Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” pragną serdecznie podziękować ekipom kucharskim, sponsorom i wszystkim osobą , które przyczyniły się do przeprowadzenia III edycji Konkursu. Gdyby nie zaangażowanie, wkład pracy i przychylność ludzi dobrej woli Konkurs ten nie miałby racji bytu.
Podziękowania kierujemy także do jury, które nie zważając na upał i zmęczenie, przez wiele godzin pracowało nad rzetelną oceną ekip kucharskich.
Wszystkich chętnych do zmierzenia się z Kuchnią Polską zapraszamy na przyszłoroczną IV edycję Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.