Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś

Opublikowano: 17-06-2011

  4 czerwca 2011 roku Hotel *** Zamek w Pułtusku stał się areną zmagań kucharzy z całego kraju. Już po raz trzeci zorganizowano tam konkurs kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Honorowy patronat nad Konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Pan Marek Sawicki.

kuchnia.polska  2

Z roku na rok konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Tegoroczna edycja przyciągnęła rekordową ilość ekip profesjonalnych kucharzy i uczniów Szkół Gastronomicznych. W sumie w szranki stanęło 24 zespoły.

Głównym złożeniem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej oraz promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.

4  5

Kucharze, którzy wzięli udział w zmaganiach musieli wykazać się nie tylko profesjonalizmem i pomysłowością, ale też znajomością receptur nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej.

Bardzo ważnym elementem, wpływającym na ocenę jury, była umiejętność połączenia dawnych receptur ze współczesną aranżacją. Stąd też nazwa Konkursu – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.

Nad prawidłowością zmagań – od strony organizacyjnej, merytorycznej i logistycznej – czuwała Kapituła Konkursu, którą tworzyli: Stefan Birek, Adam Michalski, Andrzej Bryk, Piotr Szczygielski i Mariusz Nowicki.

6  7

Dania konkursowe zostały poddane wnikliwej ocenie trzech składów sędziowskich:

Jury Degustacyjne:

Dariusz Zahorański

Grzegorz Rzeszotarski

Krzysztof Sudkowski

Mirosław Reszczyk

Piotr Kraśkiewicz

 

Marek Łukasiewicz

Waldemar Hołówka

Konrad Birek

Tomasz Jakubiak

 


8  9

Jury Techniczne:

Wojciech Pasikowski

Bartosz Heba

Grzegorz Birek

 

Zbigniew Łęgowski

Tomasz Gawarzyński

Jacek Jakubowski

10  11  14

Jury Smakoszy:

Barbara Adamczewska (przewodnicząca uczniowie)

Piotr Adamczewski (przewodniczący profesjonaliści)

Hanna Szymanderska

Kazimierz Idzik

Dorota Osman

Andrzej Grabarczyk

Dorota Paszkiewicz

Monika Biełek

Marek Jezierski

12  13

Nad prawidłowością pracy jury czuwał Przewodniczący Adam Michalski.

W czasie konkursu swoje umiejętności kulinarne poddali ocenie również miłośnicy gotowania, którzy na co dzień  nie zajmują się tym profesjonalnie. Można było obejrzeć więc gotujących Aktorów i Dziennikarzy, Motocyklistów oraz Widzów programu „Kawa czy Herbata”.

Wszyscy zawodnicy korzystali ze stanowisk wyposażonych w taki sam sprzęt techniczny. Ponadto otrzymali „MAGICZNY  KOSZYK„, w którym znajdowały się produkty ofiarowane przez sponsorów. Dzięki temu każdy miał równe szanse na zwycięstwo.

Ich kulinarne poczynania oceniało:

Jury Profesjonalne:

                                  Mirosław Reszczyk

Jacek Sulich

Tomasz Szpalek

Mariusz Nazimek

Jury Smakoszy:

Ewa Lada

Jolanta Litniewska

Anna Chylińska

Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś to nie tylko konkurs kulinarny. Przez cały dzień prowadzona była kwesta na cel charytatywny, z której dochód przekazany został na rzecz Fundacji Dzieci Żywionych Inaczej przy Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Akcję wspierał Piotruś Motyka, który swoim zachowaniem pokazał, że pomimo własnych trudności, warto pomagać innym. Dodatkowo, podczas Gali Diner przeprowadzona została aukcja dzieł sztuki wyczarowanych z owoców i warzyw przez Polską Grupę Carvingową.

15  16

W sumie udało się zebrać ponad 6 tys. złotych. Całość została przekazana podopiecznym Fundacji, z przeznaczeniem na zakup mini pomp do żywienia pozajelitowego.

Organizatorzy zadbali o to, by w czasie trwania konkursu każdy znalazł coś dla siebie. Dla najmłodszych zorganizowane zostały mini turnieje kulinarne, funkcjonujące w ramach programu „Kulinarna Edukacja Dzieci i Młodzieży”. Zmagania nadzorowali Agata Rudnicka i Jacek Sulich.

Tego dnia w Pułtusku można było ponadto obejrzeć:

–        koncert Nadbużańskiej Orkiestry Dętej im. p.por.mar. Kazimierza Deptuły orkiestra reprezentacyjna Ligi Morskiej i Rzecznej

–        występy dzieci i młodzieży z MCKIS w Pułtusku

–        koncert Miejskiej Młodzieżowej Orkiestry Dętej przy OSP Pułtusk

–        występy Klubu Tańca Nowoczesnego SHOW DANCE Olgi Nitkowskiej – Brejnak

19  18

Wyjątkowym zainteresowaniem cieszyła się parada kucharzy, organizatorów i zaproszonych gości, którzy w asyście orkiestr dętych i motocyklistów Hondy z Gold Wings of Club Poland przemaszerowali wokół miejskiego rynku w Pułtusku.
20  22

Wraz z nastaniem mroku, zaproszeni goście stawili się na Gali Diner, która była zwieńczeniem całodziennych zmagań kulinarnych. Wieczorne spotkanie zainaugurował Wiceminister Tadeusz Nalewajk.  W czasie uroczystości ogłoszono wyniki konkursu.

W kategorii Uczniowie Szkół Gastronomicznych:

I miejsce + GRAN PRIX 
Daniel Kruszyński i Paweł Schulz

Pomorskie Technikum Gastronomii i Hotelarstwa
ul. Wł. Bełzy BYDGOSZCZ

23-1mcGrandPrix

II miejsce

Dominik Pochmara i Marcin Zawadzki

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska WARSZAWA

24-2mc

III miejsce
Agnieszka Franczyk i Karolina Modzelewska

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych ul. Ogrodnicza POMIECHÓWEK

25-3mc

W kategorii Profesjonaliści:

I miejsce + Puchar  Smakoszy + Wyróżnienie  Jury  Technicznego
Mariusz Gachewicz i Marek Rybacki  – GASTRO ART TEAM – Garwolin

26-1prof

II miejsce
Łukasz Pacewicz i Przemysław Suska – AMBER ROOM TEAM– Warszawa

27-2prof

III miejsce
Patryk Kusz i Tomasz Komisarek  – RESTAURACJA  „WERANDA” – Bydgoszcz

28-3prof

Nominacją do Kulinarnego Pucharu Polski za największą łączną ocenę jury profesjonalistów (jury techniczne + jury degustacyjne) otrzymali :

–    Patryk Kusz i Tomasz Komisarek – RESTAURACJA  „WERANDA” – Bydgoszcz

Szczegółowe wyniki:

W kategorii Aktorzy i Dziennikarze:

I miejsce    – 369 punktów – Dorota Osman i Paweł Bukrewicz

II miejsce  –  357 punktów – Patrycja Chimkowska i Grzegorz Gerek

III miejsce –  340 punktów – Monika Białek i Marek Jezierski

W kategorii Motocykliści:

I miejsce    –  383 punktów – Dorota i Marek Orłowscy

II miejsce  –  353 punktów – Synthia i Andrzej Kamińscy

III miejsce –  312 punktów – Teresa i Bogusław Retwińscy

W kategorii widzowie programu „Kawa czy Herbata”:

I miejsce    –  418 punktów – Beata Zielińska i Dorota Barszczewska – Baranów Sandomierski

II miejsce  –  413 punktów – Dorota Milewska i Sebastian Wojnowski – Pułtusk

III miejsce –  396 punktów – Pan Pakorski i Pan Rajski – Gniew

Po raz pierwszy, podczas GALI DINER Kapituła Konkursu zdecydowała nadać zaszczytny, honorowy tytułu Ambasadora Kuchni Polskiej. Miano to przyznano  osobom wyjątkowo zaangażowanym i zasłużonym w propagowaniu tradycyjnej kuchni polskiej, staropolskiej, myśliwskiej i regionalnej w kraju i poza jego granicami. W asyście fanfar i wystrzałów z broni skałkowej, tytuł Ambasadora Kuchni Polskiej otrzymali:

29   30

–         Hanna Szymanderska –   pisarka, kucharka, autorka niezwykle popularnych publikacji, książek i

poradników kucharskich; znawczyni kuchni staropolskiej i propagatorka

kuchni regionalnych

–         Kazimierz Idzik –   wieloletni dyrektor Zespołu Zamkowo-Parkowego w Baranowie Sandomierskim,

przyjaciel kucharzy, koneser i znawca kuchni staropolskiej, organizator wielu

konkursów kulinarnych m.in. Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej im.

Tadeusza Matysiaka i Dań Wielkanocnych, Ogólnopolskiego Festiwalu Jabłka 

–         Grzegorz Russak –   smakosz,  propagator i obrońca zamierających tradycji kulinarnych, znawca

kuchni staropolskiej,  szlacheckiej i myśliwskiej

Ten wyjątkowy wieczór pełen atrakcji i niespodzianek zakończył pokaz sztucznych ogni i palba z broni skałkowej.

Organizatorem konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord.

Pomoc merytoryczną zapewniło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Sponsorzy:

Ramka_na_www._2011   

Organizatorzy i Kapituła Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” pragną serdecznie podziękować ekipom kucharskim, sponsorom i wszystkim osobą , które przyczyniły się do przeprowadzenia III edycji Konkursu. Gdyby nie zaangażowanie, wkład pracy i przychylność ludzi dobrej woli Konkurs ten nie miałby racji bytu.

Podziękowania kierujemy także do jury, które nie zważając na upał i zmęczenie, przez wiele godzin pracowało nad rzetelną oceną ekip kucharskich.

Wszystkich chętnych do zmierzenia się z Kuchnią Polską zapraszamy na przyszłoroczną IV edycję Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.