Kuchnia rodziny Bras

Opublikowano: 04-03-2013

 

Michel Bras, szef kuchni i właściciel restauracji, która zdobyła 3 gwiazdki Michelina, decyduje się oddać stery swojemu synowi Sébastienowi. Ojciec i syn są 

w kluczowym momencie kariery. Czy syn zdoła pokazać, że jest równie dobry jak słynny ojciec? Czy Michelowi Bras oddanie schedy przyjdzie z łatwością?

 

 KUCHNIA_RODZINY_BRAS

 

Michel Bras zdobywał gwiazdki Michelina w restauracji „Lou Mazuc” i został wybrany najwybitniejszym kucharzem Francji, ocenionym przez renomowany przewodnik „Gault Millau” na 19,5 punktów (na 20 możliwych). W 1992 roku w południowej Francji, w regionie Aubrac, otworzył „Le Suquet”, która szybko stała się jedną z najsłynniejszych francuskich restauracji. W 2009 roku 63-letni szef kuchni zdecydował się przekazać lokal swojemu synowi Sébastienowi i jego żonie Veronique.

 

W filmie dokumentalnym Paula Lacoste’y przenikają się trzy pokolenia, które mierzą się z trudnym tematem dziedzictwa. Reżyser zafascynowany wybitnym szefem kuchni dziesięć lat temu nakręcił o nim pierwszy film „Inventing Cuisine: Michel Bras”. 
W drugim dokumencie o wybitnym kucharzu bardziej niż na kulinariach skupia się na psychologicznym aspekcie relacji „ojciec-syn”, opowiada uniwersalną i ciepłą historię o różnicy pokoleń. 

 

Premiera: kuchnia+, sobota, 27 kwietnia 2013, 22:00