Kulinarna Wirtuozeria w Hotelu Królewskim

Opublikowano: 05-06-2010



W dniu 3 maja 2010 r. w Gdańsku, w Hotelu Królewskim odbyły się widowiskowe pokazy mistrzów kulinarnych.

   relacjahk001.jpg

Jean Bos, szef kuchni restauracji Dolce Vita w Bydgoszczy wraz z Wojciechem Harapkiewiczem, szefem kuchni hotelu Królewskiego przeprowadzili pokaz kuchni molekularnej na urządzeniach RM-GASTRO. W ciągu pięciu godzin mistrzowie kuchni zaprezentowali wiele nowoczesnych technik gotowania jak np. gotowanie w niskich temperaturach metodą vacum, wędzenie, pianki, żelifikację, sferyfikację i oczywiście, co wzbudza zawsze największe emocje i zainteresowanie, gotowanie w ciekłym azocie. Goście zachwycali się chipsami ziołowymi i kwiatowymi, lodami z soków i warzyw oraz kawowymi bezami.

                                    

 relacjahk003.jpg    relacjahk005.jpg                                                                                                                    

Wojtek Harapkiewicz przeprowadził pokaz obsługi pakowarki próżniowej firmy RM-GASTRO, oraz pieca konwekcyjno-parowego firmy RETIGO BLU VISION.

Ponadto odbyły się pokazy koktajlów firmy MONIN i VITA-MIX.

Wszystkie potrawy i napoje trafiały do degustacji.

 relacjahk007.jpg                                 

Jedną z atrakcji spotkania był pokaz CARWINGU przygotowany przez Krzysztofa Wierzbę, który w owocach i warzywach wyrzeźbił wymyślne wzory, kwiaty, łabędzie…..

relacjahk009.jpg                                  

Pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Na to niecodzienne wydarzenie kulinarne przybyły tłumy, przyjechali nauczyciele wraz z uczniami ze Szkoły Gastronomicznej w Somoninie, oraz z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdańsku. Przybyło również wielu właścicieli restauracji wraz z szefami kuchni z Trójmiasta i z innych regionów Polski jak z Nowego Targu, Kumiały, Morąga czy Wejherowa.

relacjahk011.jpg

                                       

                                                                     

W czasie pokazu goście korzystali z obiadu w formie bufetu szwedzkiego sponsorowanego przez Hotel Królewski.

Organizator: Wojciech Harapkiewicz, Hotel Królewski.

Patronat:

Euro-Toques Polska

SPKiC Region Pomorski

Carving Team Poland

Foto: Tomasz Zajkowski

Relacja:Marzenna Konkolewska