Kulinarne igrzyska regionalne o puchar zdrowego smaku.
Opublikowano: 16-09-2011

Półfinałowy etap ogólnopolskiego konkursu był skierowany do profesjonalnych zespołów kucharskich z województw należących do regionu Wielkopolskiej Kuchni Staropolskiej. Jego celem była promocja gęsiny i wyłonienie najlepszego zespołu, który zaprezentuje swój pomysł na danie z gęsi.
Głównym organizatorem przedsięwzięcia była firma Ulm-Neu-Ulm Urządzenia dla gastronomii.
Do eliminacji przystąpiły cztery drużyny w składzie:
Drużyna nr 1:
Nazwa: Restauracja La Vie (Łagów Lubuski)
Członkowie zespołu:
1. Olesya Majkowska
2. Ryszarda Wojciechowska
Nazwa przygotowywanej potrawy:
„Gąska owsiana na plasterkach czerwonego buraczka z winnym sosem borówkowo-porzeczkowym”
Drużyna nr 2:
Nazwa: „Warta Tourist” – Restauracja „ODA” (Gorzów Wlkp.)
Członkowie zespołu:
1. Łukasz Jakubowski
2. Seweryn Wesołowski
Nazwa przygotowywanej potrawy:
„Podchmielona gęś podana z jabłkami nadziewanymi puree z dyni z sosem z czarnych jeżyn”
Drużyna nr 3:
Nazwa: Restauracja Zagroda Bamberska (Poznań)
Członkowie zespołu:
1. Roman Kosmalski
2. Dariusz Spychała
Nazwa przygotowywanej potrawy:
„Rolada z gęsi SOUS VIDE z morelą i śliwką podana na kapuście modrej z rosołem i ciastem ziemniaczanym”
Drużyna nr 4:
Nazwa: Restauracja w Pensjonacie KORONA (Nowa Sól/Modrzyca)
Członek zespołu:
1. Artur Miernikiewicz
Nazwa przygotowywanej potrawy:
„Rolada z gęsi na dziko podana na kapuście modrej z sosem śliwkowym”
Skład Jury
Przewodniczący:
Marcin Dembski – szef kuchni Gościńca KONOPIELKA
Jury degustacyjne:
dr inż. Halina Bielińska – kierownik krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi z Kołudy Wielkiej
Janusz Klimenko – redaktor naczelny miesięcznika kulinarnego „Dobre Jedzenie”
Konkurs wygrała Zagroda Bamberska z Poznania
Konkurs rozpoczął się o 10:30 przywitaniem wszystkich uczestników oraz przybyłych gości. Gdy poszły pierwsze cięcia nożem, zgromadzeni goście tłumnie otoczyli uczestników chcąc podpatrzeć jak będą przygotowywane gęsi
Przepiękne i jakże urokliwe miejsce, jakim jest bez wątpienia Żabi Dwór sprawiło, że goście mieli możliwość odpocząć i spędzić miłe chwile w ten słoneczny dzień.
Dla widzów zostały przygotowane gęsi białe kołudzkie do degustacji przez firmę Rational, której serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i pomoc w organizacji konkursu.
Dzięki uprzejmości naszych partnerów mieliśmy okazję zaprezentować profesjonalne sprzęty dla gastronomii, spróbować kolorowych sorbetów, które serwował nam Pan Max Warno z Ice-O-Matic. To zadziwiające ile można powiedzieć o kostkach lodu. Pan Max nie tylko zachwycał wyglądem trunków, ale także ich smakiem. Cytryna, mięta, cukier trzcinowy, syropy owoce, soki i oczywiście lód, sprawiły, że każdy znalazł orzeźwienie w ten piękny słoneczny dzień.
Pan Arkadiusz Oborski ze Strauss Café prezentował niezwykłe kompozycje kawowe, które każdego amatora kawy skłaniały do degustacji. Stoiska Hendi, Amefa oraz Alva dotyczyły zastawy stołowej, nakrycia, porcelany i akcesoriów śniadaniowych. Za prezentacje dotyczące zmywania odpowiadała firma Winterhalter oraz Classeq. Goście mieli szansę spróbować pysznych koktajli owocowych FruitCup. Na degustację przygotowano koktajle na bazie truskawek, jagód, brzoskwiń, pomarańczy i kiwi. Największym zainteresowaniem cieszyły się koktajle kilku warstwowe.
Widzowie mieli także okazję wysłuchać prelekcji nt. gęsi białej kołudzkiej, którą przygotowała i wygłosiła Pani dr inż. Halina Bielińska – z-ca dyr. krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi z Kołudy Wielkiej.
Jak podkreślała, gęsina jest mięsem zdrowym i bezpiecznym, zaś gęś to gatunek, który łączy cechy zwierzęcia hodowlanego i dzikiego. Biała gęś kołudzka to dziś zarejestrowany znak towarowy i dobrze sprzedający się towar eksportowy. Po zakończeniu słuchacze zasypali Panią Doktor dodatkowymi pytaniami, gdyby nie ponaglający nas czas, nie było by im końca.
Prelekcja nt. Gęsi białej kołudzkiej. Wnętrze sali Żabiego Dworu.
Po długich naradach poznaliśmy werdykt Jury. Zespół kucharzy z Zagrody Bamberskiej został zwycięzcą etapu półfinałowego. Poznańscy kucharze Roman Kosmalski i Dariusz Spychała zaprezentowali roladę z gęsi sous vide z morelą i śliwką podana na kapuście modrej z rosołem i ciastem ziemniaczanym. Jury wyróżniło kucharza Artura Miernikiewicza z restauracji w Pensjonacie Korona za wyśmienity sos śliwkowy, który zaproponował do rolady z gęsi na dziko podanej na kapuście modre
Zmaganiom konkursowym towarzyszyły prelekcje nt. produkcji wina i uprawy winorośli w Polsce zorganizowane przez Muzeum Wina. Dodatkowo Lubuskie Winnice umożliwiły degustację wina czerwonego i białego własnej produkcji. |
Na koniec konkursu zaprezentowano niespodziankę, którą okazał się tort urodzinowy z okazji 20-lecia firmy Ulm-Neu-Ulm Urządzenia dla gastronomii.
Wszystkim uczestnikom i gościom dziękujemy za przybycie na Półfinał Kulinarnych Igrzysk Regionalnych o Puchar Zdrowego Smaku.
Ogólnopolski Finał Kulinarnych Igrzysk Regionalnych o Puchar Zdrowego Smaku „Derda po naszemu 2011” odbędzie się 10 listopada 2011 w Gościńcu Konopielka w Zblewie!
Zapraszamy na kolejne edycje spotkań kulinarnych!
Ulm-Neu-Ulm Urządzenia dla gastronomii
Ul. Lotników 6,
65-138 Zielona Góra
68 325 59 61