Kulinarne lekcje z Okrasą
Opublikowano: 05-10-2009



Kulinarną podróż po Polsce zaczęła się od nauki przygotowania tradycyjnych polskich pierogów. Panie Ambasadorowe poznały tajniki odpowiednich proporcji składników ciasta, tak by było ono miękkie
i delikatne. Pod czujnym okiem mistrza Okrasy sporządzono także różne nadzienia – od popularnego
w naszym kraju nadzienia mięsnego, aż po nieco bardziej egzotyczne nadzienie ze szpinaku z dodatkiem parmezanu. To ostatnie szczególnie przypadło do gustu wegetariankom obecnym na spotkaniu.
Wspólne gotowanie sprawiło wiele radości i było okazją do wymiany doświadczeń. Każda z Pań Ambasadorowych przedstawiła swój sposób na zawinięcie ciasta. Widać było jak bardzo może różnić się ta sama potrawa w Azji, Ameryce Południowej i Europie.

Wrześniowe spotkanie było pierwszym z planowanego na kolejne miesiące cyklu „Kulinarne podróże
z Okrasą w Belvedere”. Podczas trwania warsztatów przedstawicielki korpusu dyplomatycznego, akredytowanego w Warszawie, będą miały okazję dowiedzieć się więcej m.in. na temat różnorodnych sposobów przyrządzania polskich ryb czy też wykorzystania w kuchni aromatu grzybów. Jedno ze spotkań poświęcone będzie kulinarnej tradycji bożonarodzeniowej.

Celem spotkań w Restauracji Belvedere wspieranych przez Polish Vodka Association, firmę Philipiak Polska, firmę Tedmar oraz Allegro jest promocja Polski poprzez rozpowszechnianie tradycji polskiej kuchni i kultury stołu. Jak podkreślają organizatorzy dzięki tym spotkaniom Polska zyskuje swoich wpływowych „ambasadorów” na całym świecie.
