Kulinarne podsumowanie roku 2010

Opublikowano: 31-12-2010

Rok 2010 dobiegł końca. Nadszedł czas podsumowań, bilansów, przemyśleń i refleksji. Rok, który pożegnaliśmy obfitował w liczne wydarzenia i targi gastronomiczne. Odbyło się wiele konkursów kulinarnych. Odkryliśmy sporo nowych talentów. Sami z pewnością poznaliśmy wiele nowych smaków, wypróbowaliśmy co najmniej kilka przepisów, a może nawet zainspirowała nas kuchnia nowo poznanego regionu świata. Mamy nadzieję, że miło wspominają Państwo rok 2010, szczególnie pod względem kulinarnym. 

1208134_new_year_2010.jpg

Portal Newsgastro.pl z przyjemnością i pełnym zaangażowaniem śledził dla Państwa wszystkie najważniejsze branżowe wydarzenia.  Byliśmy obecni wszędzie tam, gdzie działo się coś ważnego dla profesjonalnych kucharzy jak i pasjonatów gotowania . Przedstawialiśmy kulinarne ciekawostki z całego świata, dzieliliśmy się inspirującymi przepisami, prezentowaliśmy sylwetki znanych i dopiero wschodzących gwiazd polskiej gastronomii. 
Podsumowując rok 2010 pod kątem kulinarnym, chcielibyśmy przypomnieć Państwu raz jeszcze, co ciekawego wydarzyło się przez tych 12 miesięcy, jakim akcjom patronowaliśmy i jakie wydarzenia dla Państwa relacjonowaliśmy.

Oto kalendarium roku 2010.



STYCZEŃ

Konferencja IBA

W dniach 23-24 stycznia 2010 w hotelu Mariott Courtyard w Warszawie gościli prezydenci europejskich członków IBA (Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów). W międzynarodowym gronie dyskutowano o najważniejszych problemach dotyczących świata barmańskiego jak i samego Stowarzyszenia i jego dalszego rozwoju oraz o organizacji Mistrzostw Świata.
polish-bartenders-association.gif
34 Kongres WACS w Chile
Kongres w Santiago de Chile odbył się w dniach 24 – 28 stycznia 2010 roku, podczas których: nowe kraje zostały włączone w poczet członków WACS, rozstrzygnięto konkursy kulinarne  dla szefów kuchni, określono konkursy, którym będzie patronowała organizacja przez najbliższe 2 lata, ogłoszono  nowe inicjatywy realizowane na całym świecie.

kongreschile002.jpg

V Dolnośląski Bal Gastronoma
30 stycznia 2010 r. w sali bankietowej „Concerto” w Hotelu Scandic we Wrocławiu odbył się V Dolnośląski Bal Gastronoma. Pomysłodawcą oraz organizatorem balu jest Jadwiga Juszko, prezes Dolnośląskiej Loży Kulinarnej. Bal odbywa się co roku w karnawale a jego ideą jest integracja coraz liczniejszej grupy dolnośląskich gastronomów, szefów kuchni oraz przedstawicieli firm z sektora HoReCa.

loza.png
LUTY
XI Bal Barmanów
W ostatnią sobotę karnawału 13 lutego 2010 r. w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie odbył się XI Bal Barmanów. 

balbarmanowsobieski015.jpg

Strona internetowa Roberta Sowy
15 lutego 2010 roku ruszyła autorska, nowoczesna i lifestylowa strona internetowa Roberta Sowy. To nowa karta w dorobku zawodowym tego znanego polskiego mistrza kulinarnego. 

robertsowa2.jpg.jpg



Gala Gentlemana roku 2010
22 lutego br. w warszawskim hotelu InterContinental na oczach wielu znamienitych gości zostały wręczone statuetki Gentlemana Roku 2010.

   wszyscy.jpg

 Targi Exposweet 2010
24, 25 i 26 lutego 2010 odbyła się druga edycja targów producentów, importerów, dystrybutorów rzemieślniczego sektora cukierniczo-lodziarskiego. W ramach targów odbyły się trzy konkursy –  II Mistrzostwa Polski w Produkcji Lodów Metodą Tradycyjną, Mistrzostwa Cukiernicze Exposweet 2010 oraz Konkurs na tort okolicznościowy.

exposweet1_91.jpg

MARZEC
5-7 marca 2010 – VIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l’Art de la cuisine Martell Hotel  ZAMEK RYN****
Zwyciężyła drużyna z Zamku Dubiecko.
Zwycięzka potrawa to w tym roku troć norweska w towarzystwie kapusty kiszonej z ciasteczkiem gryczanym i warzywnym tatarkiem.

img_7889_resize.jpg

5-7.03.2010 – XI MAŁOPOLSKI KONKURS SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH
Pierwsze miejsce w konkursie KUCHARZA zajął Mateusz Mazurkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.  W konkursie KELNERSKIM zwyciężyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwoniczu Zdroju: Agnieszka Torba i Kamil Aszklar. Natomiast w zmaganiach BARMANÓW najlepsza (w obu kategoriach coffee drink i short drink) okazała się Dorota Nalepa z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
MATEUSZ WICHROWSKI Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2010
Finał konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej miał miejsce 10 marca 2010 w Centrum KulinarnymUnilever Foodsolutions w Poznaniu przy ul. Bałtyckiej. Każdy z finalistów przyrządził w ciągu półtora godziny sześć porcji dania z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej, dowolnego elementu tuszki kurczaka, dowolnego rodzaju sera pleśniowego oraz Primerby Knorr i Marynaty Premium Knorr.
 "BALTIC CULINARY STAR CUP"
VIII Międzynarodowy Konkurs Kulinarny, który odbył się w dniach 10 – 12 marca 2010 r. w Sankt Petersburgu w Rosji. Polskę reprezentował zespół  kulinarny  – BBQ  FIRE  HORNS, który wywalczył III miejsce.

zdjecie1a.jpg

California Dreaming Festival
17 marca 2010 roku odbył się w Warszawie kolejna, już szósta, edycja największego święta wina kalifornijskiego w Polsce czyli California Dreaming Festival. Wydarzenie to zorganizowało Wine Institute of California z siedzibą w San Francisco we współpracy z Ambasadą Amerykańską oraz firmą Tratoria Dom PR.

californiawines.jpg

Wielkanocny Turniej Szkół Gastronomicznych
18 marca 2010 r., w Centrum Techniki Kulinarnej,  przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie, odbył się Wielkanocny Turniej Szkół Gastronomicznych. Celem głównym konkursu byłot wykazanie się znajomością w przygotowaniu oryginalnych wielkanocnych przekąsek zimnych dla kuchni polskiej.

 XV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni Warmii i Mazur 2010

18 marca 2010 roku w Zespole Szkół Gospodarczych przy ul. Królewieckiej 128 w Elblągu odbył się  XV Wojewódzki Konkurs Kulinarny o tytuł Mistrza Szkolnej Patelni Warmii i Mazur 2010. Tematem konkursu były „Potrawy z ryb z Warmii i Mazur”.  Michał Towściak zajął I miejsce.
III Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno – Hotelarskie
W dniach 18-19 marca 2010 r. już po raz trzeci, odbyły się Międzynarodowe Warsztaty Gastronomiczno-Hotelarskie w Bytomiu.
I Festiwal Staropolskich Smaków
19 marca 2010r. w Hotelu „STOK” w Wiśle w ramach I Festiwalu Staropolskich Smaków odbył się Konkurs „Kuchni Staropolskiej”. Patronat honorowy nad Festiwalem Staropolskich Smaków objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Minister MAREK SAWICKI.
festiwal_staropsmaki011.jpg

Targi EUROGASTRO 2010

eurogastro.jpg

W dniach 24-26 marca odbyła się XIV edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2010. Po raz drugi jako miejsce wystawiennicze posłużyło Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. 

Już po raz 14 profesjonaliści z branży HoReCa mieli okazję spotkać się na największej i najważniejszej dla nich imprezie targowej w Polsce. Szeroka oferta czołowych producentów  i dostawców usług, tłumy zwiedzających, spektakularne konkursy, pokazy i spotkania merytoryczne – to wszystko sprawiło, iż EuroGastro po raz kolejny okazało się idealnym miejscem dla tych, którzy poszukują nowych, optymalnych rozwiązań dla biznesu gastronomicznego i są ciekawi kierunków, w których podąża rynek restauracyjny. 
Tegoroczna edycja, jak przystało na imprezę o międzynarodowym charakterze, była miejscem inauguracji wielu produktów i usług. Pierwszego dnia goście targowi mieli możliwość obserwowania pokazów kulinarnych w wykonaniu członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni odbywających się pod hasłem„OSSKiC i Partnerzy”. 

eurogastro_1dzien058.jpg

Drugiego dnia targów odbył się finał drugiej już edycji autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent”, który ma na celu wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych kucharzy.   Pierwsze miejsce (840 punktów) zajął Rafał Woźniak z restauracji Jan – Art Dom w Bełchatowie, który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka  z serka Lazur blue i borówek.    
Trzeciego dnia targów odbyły się „EuroGastro Flair Show 2010 – Tandems”– widowiskowe mistrzostwa sztuki barmańskiej, których głównym założeniem było propagowanie Working Flair – nowoczesnej sztuki obsługi gości, jako światowego standardu pracy barmana.

W czasie targów odbyły się również III Polskie SCAE Mistrzostwa Cup Casting,  II Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee In Good Spirits oraz IX SCAE Mistrzostwa Barista.
eurogastro_1dzien007.jpg

"Kulinarny Talent 2010"
25 marca br. odbyła się II edycja  autorskiego konkursu Roberta Sowy . Zwyciężył Rafał Woźniak.
eurogastro_dzien2009.jpg  turniej_galeria045.jpg

„Wielki Apetyt”
24 marca w warszawskim Teatrze Studio Buffo odbyła się huczna premiera „Wielkiego Apetytu” – sztuki w reżyserii Pawła Aignera, w której debiutująca na scenie Katarzyna Kwiatkowska zagrała ponad 40 postaci… 

wapetyt_premiera001.jpg

Wielkanocne spotkanie szefów kuchni
30 marca w Mecie przy ulicy Foksal 21 w Warszawie odbyło się Wielkanocne spotkanie znanych szefów kuchni i przyjaciół. Na tradycyjnym „jajeczku” obecni byli między innymi: Robert Sowa, Karol Okrasa, Joseph Seeletso, Dariusz Zahorański, Tomasz Jakubiak i Jarosław Uściński. 

wielkanoc_meta002.jpg

KWIECIEŃ
Konkurs Życie ze Smakiem…!
9 kwietnia 2010 roku odbyła się II edycja konkursu: „Fantazje z ciast wyrabianych na stolnicy i w naczyniu” to tytuł drugiej edycji konkursu kulinarnego „Życie ze smakiem…!”, którego organizatorami były firma Kamis S.A. oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie. Przedmiotem Konkursu było przygotowanie przepisu oraz wykonanie w finałowym etapie potrawy/dania z wykorzystaniem różnego rodzaju ciast. I miejsce zajęli Patryk Bielawski i Piotr Gipsiak z Zespołu Szkół nr 1 i Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim.


 IX Olimpiada Młodych Barmanów
16 kwietnia 2010 roku odbyła się IX Olimpiada Młodych Barmanów. Na finał zaprosiła firma Bacardi-Martini Polska Sp. zo.o. do Hotelu Intercontinental w Warszawie. Umiejętności przyrządzania napoi mieszanych zaprezentowali uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. 

ixedycja020.jpg

26. IV – ogłoszono listę 50 najlepszych restauracji świata. Na szczycie listy S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants 2010 znalazła się restauracja Noma w Kopenhadze. Prowadzi ją 32 – letni szef kuchni Rene Redzepi. 

fifty_best_restaurants1.jpg

II FESTIWAL ZNANYCH I NOWYCH MAREK
27 kwietnia odbył się II FESTIWAL ZNANYCH I NOWYCH MAREK”, którego organizatorami były firma WILBO S.A. – Tadeusz Dobrowolski "Krewetka" oraz Hotel „Łysogóry” w Kielcach. 

MAJ 
„Coupe Georges Baptiste”– Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski
1 maja 2010 roku, w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się Europejski Konkurs Kelnersko – Sommelierski „Coupe Georges Baptiste’’. Polska po raz pierwszy otrzymała szansę organizacji tego prestiżowego konkursu. Patronat nad konkursem objęli: Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz – Waltz i Burmistrz Dzielnicy Mokotów – Jan Rasiński.Organizatorem tegorocznej edycji konkursu był Zespół Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych Nr 1 mieszczący się w Warszawie, przy ul. Krasnołęckiej 3. 
8 MAJA – otwarcie restauracji „Mistrz i Małgorzata” w Białymstoku
Współwłaścicielka restauracji – Arleta Żynel, to jedna z niewielu kobiet piastujących w Polsce stanowisko szefa kuchni. To jej druga restauracja, wcześniej przez 17 lat prowadziła restaurację „Arsenał” w Pałacu Branickich. 

otwarcie_mistrz_i_malgorzata.jpg

10 maja – International Bartenders Seminary 2010
Zarząd Główny Stowarzyszenia Polskich Barmanów wraz z Grupą Belvedere i firmą Sobieski Sp. z o.o.  zaprosił 10 maja do Hotelu Hyatt – Casinos Poland na finał  konkursu barmańskiego International Bartender Seminary pod egidą francuskiej firmy Marie Brizard. Celem konkursu było nie tylko spotkanie doskonałych polskich barmanów, ale też uhonorowanie najlepszych z nich w wyjątkowym konkursie oraz wyłonienie dwóch reprezentantów Polski do światowego finału IBS 2010 we Francji. 
HERMESY 2010
13 maja br. w poznańskim Hotelu Sheraton odbyła się uroczysta Gala „Poradnika Restauratora" i „Poradnika Handlowca" połączona z wręczeniem przez oba czasopisma prestiżowych statuetek Hermesa.

hermesy009.jpg

Festiwal Beskidzkich Kociołków, 15 maj 2010 r., Koszarzyska – Czechy
Była to pierwsza tego typu impreza organizowana dla mieszkańców Zaolzia w szczególności dla Polaków w Czechach.  Z zaproszonych gości zmagania kucharzy obserwowali  m.in.: Konsul Generalny RP  w Ostravie Jerzy Kronhold, Prezes Kongresu Polaków w Czechach Józef Szymeczek
Premiera książki „Birkowie od kuchni”
Od 19.05 w księgarniach w całej Polsce można kupić nową, autorską książkę kulinarną wydaną przez Stefana oraz Konrada Birków wraz z wydawnictwem G+J Gruner&Jahr. 

okladka_front.jpg

21 MAJA – Zakończenie drugiego cyklu Akademii polskiej kuchni i wódki dla dyplomatów
Mistrz kuchni Karol Okrasa, renomowana warszawska restauracja Belvedere oraz Stowarzyszenie Polska Wódka byli organizatorami cyklu spotkań warsztatowych dotyczących polskiej kuchni dla akredytowanych w Warszawie Ambasadorów i ich małżonek. Dyplomaci zapoznali się z historią i tradycją polskiego biesiadowania, zgłębili tajniki przygotowywania tradycyjnych, narodowych dań podawanych, jak każe obyczaj, z doskonałą wódką Wyborowa. Tym samym idea promocji „polskiego stołu” zyskała grono swoich wpływowych „Ambasadorów” na całym świecie.  Gala z okazji zakończenia cyklu spotkań miała miejsce 21 maja w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych przy ulicy Foksal 6. 

amb_final042.jpg

Konkurs – Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
28-30 maja odbył się II Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Organizatorem konkursu był Stefan Birek szef kuchni Hotelu Lord przy pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu był Hotel *** – Zamek w Pułtusku,Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii wraz z  szefem kuchni Krzysztofem Sutkowskim. Patronem medialnym konkursu był portal Newsgastro.pl
logo_konkurs.bmp

Dzień Dziecka w Jadwisinie
29 maja na terenie Szkoły Podstawowej im. Jerzego Szaniawskiego w Jadwisinie odbyła się druga edycja Pikniku z okazji Dnia Dziecka. Organizatorami wydarzenia była firma Diversey , Burmistrz Miasta i Gminy Serock, Szkoła Podstawowa im. Jerzego Szaniawskiego z Radą Rodziców i Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Impreza zorganizowana została w ramach Globalnej Inicjatywy na Rzecz Dzieci. Przy współpracy z lokalną społecznością udało się połączyć święto najmłodszych wraz z celem wyższym, jakim jest impreza charytatywna. Patronem medialnym wydarzenia było Newsgastro.pl

plakat.jpg


CZERWIEC

„Łakocie Bożeny Sikoń” – nowy program na kanale kuchnia.tv; seria 6 odcinków o długości 8 minut, autorski program, w całości poświęcony deserom. 

b_sikon001.jpg

Europa na widelcu
Druga edycja festiwalu „Europa na widelcu” odbyła się na wrocławskim Rynku w dniu 4 czerwca 2010 r. Była to wyjątkowa impreza kulinarna, której merytorycznie patronowali Robert Makłowicz i Piotr Bikont. W programie biesiady znalazły się m.in.:
– degustacja potraw z 27 krajów Unii Europejskiej,
– pokazy kulinarne Roberta Makłowicza oraz szefów kuchni najlepszych restauracji,
– jarmark produktów spożywczych z krajów Unii Europejskiej oraz sprzedaż 
i degustacja wybornych piw i win z Europy
5 czerwca, już po raz drugi we Wrocławiu, w ramach festiwalu „Europa na Widelcu” odbył się turniej nalewek. 
II Regionalne Święto Ryby
W ramach II Regionalnego Święta Ryby, w dniu 5 czerwca 2010 roku, na plaży Hotelu Anders w Starych Jabłonkach odbył się II Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę Rybną Warmii,  Mazur i Powiśla. W ramach tego konkursu  przyznane zostały nagrody w kategoriach: „Regionalne  Danie ze Szczupaka” oraz „Regionalna Zupa Rybna”.

 swieto_ryby_rell004.jpg

Międzynarodowy Festiwal Kuchni w Białymstoku
W dniach 5-6 czerwca 2010 r. w Parku Plany w Białymstoku odbył się Międzynarodowy Festiwal Kuchni. Była to już trzecia edycja Festiwalu, którego organizatorem była Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, a współorganizatorami Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Urząd Miejski w Białymstoku. 

mlr_fstwl_kchn_bstok_czerwiecb_2010-0171.jpg

Festiwal Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku"
W dniach 11-13 czerwca 2010 roku w Częstochowie odbył się Festiwal Sztuki Kulinarnej "Aleja Dobrego Smaku". W ramach Festiwalu, w niedzielę 13 czerwca o godz. 17.00 odbył się pokaz kulinarny Roberta Sowy.
Festiwal Kulinarny Cieszyńskie Smaki
W sobotę, 12 czerwca 2010 roku, na zabytkowym cieszyńskim rynku odbył się Festiwal Kulinarny "CIESZYŃSKIE SMAKI". 



26 czerwca – V Festiwal Kuchni Greckiej  w Hotelu Swing w Krakowie
W dniu 26 czerwca w eleganckim hotelu Swing w Krakowie odbyła się V już edycja Festiwalu Kuchni Greckiej. Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia był Teofilos Vafidis, znany wszystkim z licznych występów i programów telewizyjnych . W Konkursie Kuchni Greckiej I miejsce zajął Łukasz Stolarczyk z krakowskiego hotelu Unicus

teo_konkurs2008.jpg

III Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie”
26 czerwca w Mikołajkach odbył się III Mazurski Festiwal Rybny „Rybkę na zdrowie” pod patronatem Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Burmistrza Miasta Mikołajki. Celem konkursu była promocja potraw rybnych, upowszechnienie wiedzy dotyczącej rodzajów i znaczenia produktów rybnych w racjonalnym żywieniu człowieka oraz promowanie spożycia gatunków ryb słabo eksploatowanych, takich jak leszcz, płoć. 
25-27.VI FESTIWAL DOBREGO SMAKU w Łodzi
W ostatni weekend czerwca w Łodzi na Piotrkowskiej i jej najbliższych okolicach królowała dobra kuchnia i bardzo dobry humor. W restauracjach, kawiarniach i herbaciarniach odbył się 7. Festiwal Dobrego Smaku. Organizatorom zależało by w ten sposób reaktywować ulicę Piotrkowską jako miejsce spotkań w najlepszych restauracjach, kawiarniach i herbaciarniach. Festiwal Dobrego Smaku wytyczył kulinarne szlaki.


BORSA VINI ITALIANI 2010
29 czerwca w Hotelu Sheraton w WARSZAWIE ponad 40 producentów win z niemal każdego regionu Włoch, wśród których znalazły się zarówno firmy duże i te mniejsze, uczestniczyły w największych targach winiarskich zorganizowanych przez ICE (Istituto nazionale per il Commercio Estero – Włoski Instytut Handlu Zagranicznego, Sekcja Promocji Handlu Ambasady Republiki Włoskiej w Warszawie). Celem imprezy było nawiązanie współpracy biznesowej z polskimi importerami win. Przy tej okazji, ICE uruchomiło pierwszą kompleksową stronę internetową w języku polskim poświęconą winom włoskim. 

LIPIEC

II Puchar Mazowsza w Grillowaniu
W Ząbkach koło Warszawy 3 lipca br. odbył się piknik rodzinny w ramach którego rozegrano konkurs gastronomiczny: „II Puchar Mazowsza w Grillowaniu”.  Patronat nad imprezą podobnie jak rok temu objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik. Patronat medialny objął portal Newsgastro.pl
3 do 10 lipca – Polskie Dni w Zell am See-Kaprun 2010  
Każdy kolejny rok to dla Polskich Dni w Zell am See – Kaprun nowe wyzwania, rekordy, nowe dyscypliny i atrakcje, nowi goście. Niezmienny jest jedynie cel – promocja aktywnego wypoczynku: spędź wakacje z rodziną, w ruchu! Do uprawiania sportu i zabawy zachęcać będą, jak co roku, zaproszone Gwiazdy. 

s69_7439.jpg

II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej
24 lipca w Skoczowie odbył się II Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej. Nie zabrakło mistrzów kuchni z różnych stron świata, dobrej muzyki i degustacji potraw…

SIERPIEŃ
Kujawsko – Pomorskie Miodowe Lato, Zarzeczno 2010
1 sierpnia 2010 roku w Zarzeczewie było słodko, smacznie, zdrowo – po prostu miodowo! Organizowane po raz pierwszy "Kujawsko-Pomorskie Miodowe Lato" było świętem nie tylko pszczelarzy, ale również osób, które cenią miód za jego walory lecznicze i smakowe. Impreza promowała miody z naszego regionu i popularyzowała stosowanie  miodu w codziennej diecie. 
Restauracja Mistrzów na Turnieju Mazury Orlen Grand Slam w Starych Jabłonkach
W dniach 2-8 sierpnia 2010 roku na plaży nad jeziorem Szeląg Mały w Starych Jabłonkach rozgrywany był turniej z cyklu World Tour kobiet i mężczyzn w siatkówce plażowej. Ale turniej w Starych Jabłonkach to nie tylko rywalizacja siatkarzy. To również szereg imprez towarzyszących, których ważnym akcentem są co roku KULINARIA. Od środy 4 sierpnia można było skosztować wielu smakołyków z różnych stron świata w Restauracji Mistrzów. Dania serwowali najlepsi mistrzowie kulinarni, m.in. Robert Sowa, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Teo Vafidis, Giancarlo Russo, Jarosław Uściński, Marek Widomski i szef kuchni Hotelu Anders Dariusz Struciński. 


 12-15 sierpnia 2010-  IV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na poznańskim Starym Rynku
Nemiroff Sziget Cocktail Competition 2010
W dniach 13-14 sierpnia w Budapeszcie przy okazji Festiwalu SZIGET 2010 w specjalnie wyznaczonej strefie Nemiroff, który był współsponsorem festiwalu odbyły się warsztaty barmańskie oraz Nemiroff Sziget Cocktail Competition 2010. Polską reprezentacje stanowili : Wojciech Urbański i Piotr Sajdak (obaj Kraków), Krzysztof Lewkowicz (Białystok) Stanisław Krzewski (Płock), Damian Koszarek (Poznań) i Piotr Drzewucki (Toruń) oraz przedstawiciel Nemiroff Polska Daniel Jaworski. 
14 SIERPNIA – V Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń

0.jpg

20-21 SIERPNIA – Otwarte Międzynarodowe Mistrzostwa Polski BBQ Mikołajki 2010
I miejsce Belgia BBQ Team Matthias – 447  
II miejsce Fire Horns – 436 
III miejsce – Fabryka Dymu – 310
Najlepszą kiełbasą okazał się wyrób belgijskiej drużyny

bbq009.jpg
V FESTIWAL SMAKU GRUCZNO
Festiwal Smaku to impreza plenerowa, która odbyła się 21 i 22 sierpnia już po raz V, w urokliwej miejscowości Gruczno, w dolinie Dolnej Wisły, przy ujściu Strugi, która przez lata napędzała młyńskie koło. Obecnie w młynie mieści się główna kwatera Festiwalu. Obok utworzono kolekcję starych pni drzew, ścieżki przyrodnicze. Szpalery drzew i wzgórza odgradzają poszczególne miejsca, tworzą naturalne sceny dla festiwalowych wydarzeń. 
Konkurs kulinarny odbył się w pierwszym dniu imprezy, 21 sierpnia. Celem głównym Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej. W tegorocznym konkursie, organizatorzy, jako danie główne wybrali staropolskiego kurczaka kuropatwianego z zieloną nóżką, jako że jest hodowany ekologicznie, posiada znakomite walory smakowe a zagrożony jest wyginięciem jako gatunek. Danie musi być przygotowane według staropolskich przepisów, w nowoczesnej aranżacji, na podstawie znanej nam, najstarszej polskiej książki kucharskiej, która została opracowana i wydana przez Stanisława Czernieckiego w 1682 r., pt. ‘‘COMPENDIUM FERCULORUM’’ w Pałacu Wilanowskim. 
26-29 sierpnia – Międzynarodowe Mistrzostwa Polski VII DORSZOWE ŻNIWA
27 SIERPNIA – Walne Zebranie Członków OSSKiC
Na podstawie Statutu OSSKiC, paragraf 27 punkt 1.1 Statutu, 27 sierpnia 2010roku odbyło się Walne Zebranie Członków OSSKiC w Hotelu Park Inn w Krakowie. 

osskic001.jpg
VIII Kulinarne Prezentacje Regionów w Kudowie Zdrój w Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdrój
W dniach 27-28 sierpnia, w samym sercu Gór Stołowych – w popularnym kurorcie w tamtejszym mieście spotkali się Mistrzowie Kuchni z różnych zakątków Polski. Przywieźli ze sobą regionalne potrawy i wielkie chęci na wypromowanie własnej, kulinarnej tradycji. Wszystko po to, aby pożegnać lato w najlepszy z możliwych sposobów – smacznie i wesoło. 
28 i 29 sierpnia 2010 roku – MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU

malopolskie003.jpg


PIZZA W SKALI MAKRO – bicie rekordu GUINESSA
W niedzielę, 29 sierpnia 2010 rokuna krakowskich Błoniach podczas imprezy Pizza w skali Makro zorganizowanej przez Makro Cash and Carry i restaurację Magillo padł rekord w upieczeniu najdłuższej pizzy świata. Według specjalnej miarki Raymonda Marshalla z Guinness World Records osiągnęła ona długość 1 kilometra, 10 metrów i 28 centymetrów. Tym samym została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.  

009.jpg

TROPICAL TRENDY DRINKS 2010
Hotel „Ikar Plaza” w Kołobrzegu przeżył niemałe oblężenie w ostatnie dni wakacji. Już od 29.08.2010r. zjeżdżały się tam osoby zainteresowane finałem ogólnopolskiego konkursu barmańskiego „ ……….. EXPLORE  TASTES  2010” oraz "Tropical Trendy Drinks". Co więcej, tego samego dnia miało miejsce bardzo ważne dla środowiska barmańskiego wydarzenie, mianowicie Zwyczajny Krajowy Zjazd Delegatów SPB, na którym dokonano wyboru Prezydenta oraz Zarządu Głównego na kadencję 2010-2014. 
WRZESIEŃ
META w Toruniu
10 września 2010 roku, na kulinarnej mapie Torunia pojawiło się, nowe, ciekawe i klimatyczne miejsce. Knajpka „Meta” na ul. Szerokiej 34, podobnie jak dwa otwarte wcześniej lokale w Warszawie (ul. Foksal 21) i w Zakopanem (ul. Zaruskiego 2), nawiązuje do lat 70-tych PRL-u. 

meta_torun004.jpg

13 września – PRIMERBA CUP 2010
Trzynastka okazała się szczęśliwa dla Dariusza Kuźniaka oraz Macieja Siąkowskiego – dwójki kucharzy reprezentujących Restaurację Revelo w Łodzi, którzy 13 września 2010 r. zwyciężyli w finale konkursu pod nazwą „Primerba Cup”. Odbył się on podczas targów Gastro Trendy na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

 mediabase.jpg

13-15 września  Polagra-Food i Gastro Trendy 2010 w Poznaniu
– Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA-FOOD 
– Międzynarodowe Targi Gastronomii GASTRO TRENDY 
– Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych POLAGRA-TECH
BAR SYMPOSIUM 2010
W dniach 13 -14 września w Fabryce Wódek Koneser w Warszawie odbyła się pierwsza edycja Bar Symposium – imprezy branżowej skierowanej do środowiska barmańskiego jak i wszystkich miłośników dobrych alkoholi. 
bar_symposium002.jpg

17-18 września, Warszawa, X Mistrzostwa Polski Sommelierów

X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "ARTE CULINARIA ITALIANA"
25 września w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się dziesiąta, jubileuszowa edycja Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "ARTE CULINARIA ITALIANA". Wydarzenie, którego celem była promocja kuchni włoskiej w Polsce, zostało zorganizowane przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju – Giancarlo Russo. 

arte_culinaria_relacja095.jpg

I Poznański Bieg Kelnerów
25 września w stolicy Wielkopolski odbył się I Poznański Bieg Kelnerów. Impreza ma charakter rekreacyjny i ma na celu integrowanie środowiska gastronomicznego jak i  samych mieszkańców Poznania. 
26 września – Wine & Food Noble Day z Centrum Wina– jedyne wydarzenie winiarskie w Polsce o takiej skali na warszawskich Torach Wyścigów Konnych na Służewcu
 XX  LECIE Stowarzyszenia Polskich Barmanów 
W dniu  28 września  br., na promie Stena Line, w ramach obchodów dwudziestej rocznicy założenia przez Zdzisława T. Nowickiego Stowarzyszenia Polskich Barmanów, odbyło się spotkanie Członków SPB, na które zaproszono  przyjaciół i sympatyków Organizacji.


TARGI WORLDHOTEL 2010
Ponad 3,1 tys. osób odwiedziło III Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2010, które odbyły się w dniach 29 września – 1 października w centrum MT Polska w Warszawie. Grono zwiedzających stanowiły osoby ściśle związane z branżą noclegową. Wśród nich znaleźli się właściciele, zarządzający i inwestorzy bazy noclegowej oraz projektanci wnętrz. Na WorldHotel oferty produktów i usług przedstawiło 117 wystawców z Polski i zagranicy w pięciu sektorach tematycznych: wyposażenia i wystroju wnętrz, tekstyliów i galanterii hotelowej, housekeepingu, rozwiązań informatycznych oraz infrastruktury rekreacyjnej, spa&wllness. Dodatkowo targom towarzyszył bogaty program konferencji, seminariów i szkoleń prowadzonych przez ekspertów z branży. Honorowy patronat nad targami WorldHotel objął Minister Gospodarki, Waldemar Pawlak. 

wh_logo003.jpg
PLATTER – Nowa restauracja Karola Okrasy
29 września nastąpiło oficjalne otwarcie nowej restauracji Karola Okrasy „Platter” w Hotelu Intercontinental w Warszawie. 

platter046.jpg

PAZDZIERNIK


Premiera książki Wojciecha Modesta Amaro – „Natura kuchni polskiej” 

okladka.jpg


20-lecie firmy Mazurkas Travel
1 października 2010 w MCC Mazurkas Conference Centre w Ożarowie Mazowieckim odbyła się uroczysta Gala – 20-lecia firmy Mazurkas Travel. Bankiet połączony był z prezentacją najnowszej, już 35 sali hotelu. 

mazurkas_gala072.jpg

I Konkurs Kulinarny „ Kuchnia Polska Nowoczesna”
9 października 2010 roku w nowo otwartym Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym w Lublinie odbył się I Konkurs Kulinarny „ Kuchnia Polska Nowoczesna”.  Było to pierwsze tak duże wydarzenie kulinarne na Lubelszczyźnie. Konkurs został zorganizowany dzięki merytorycznemu wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni. 

kpno_logo001.jpg



LUSUSOWA MARKA ROKU 2010
10 października w Hotelu InterContinental w Warszawie odbyła się wielka gala "Luksusowa Marka Roku". 

luksusowa_marka016.jpg
15 października – finał konkursu ZGOTUJ SOBIE SUKCES!
Michał Szcześniak i Ariel Świstak zgotowali sobie sukces! Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich nr 2 z Warszawy  zwyciężyli w drugiej edycji konkursu „ Zgotuj sobie sukces” zorganizowanym przez MAKRO Centrum HoReCa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. 
Finał tego prestiżowego konkursu odbył się 15 października w Centrum HoReCa MAKRO Cash& Carry w Warszawie. Do ostatniego etapu rywalizacji przystąpiło 12 dwuosobowych zespołów, składających się z uczniów szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z całej Polski. 

konk_makro117.jpg

Hubertus Spalski 2010
W dniach od 15 do 17 października 2010 w Spale myśliwi, jeźdźcy oraz kucharze, spotkali się na dorocznym święcie, jakim jest Ogólnopolski Hubertus Spalski. 

hubertus_spalski_logo001.jpg

15 – 17 października 2010 r. – Targi NATURA FOOD Łódź– najważniejszej imprezie branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce
21-22 pażdziernika – 100-lecie ZSG nr 2 w Krakowie
LISTOPAD
XIX Targi MLEKO-EXPO 2010
W dniach od 3 – 5 listopada 2010 się XIX Targi MLEKO-EXPO 2010, organizowane przez Krajowy Związek r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbyły Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny. Patronat nad imprezą objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegorocznym targom przyświecało hasło: „Zdrowo, Smacznie, Naturalnie”. Opiekę nad targami sprawował Tadeusz Broś, Prezes KZSM. Zw. Rew. Imprezie towarzyszyły liczne konkursy, degustacje, pokazy kulinarne, Dzień Sera i szereg innych atrakcji. 

lazurp1015130.jpg

Trattoria Giancarlo
6 listopada nastąpiło oficjalne otwarcie nowej restauracji Giancarlo Russo. Autorskich potraw jednego z najbardziej znanych kucharzy w Polsce można teraz skosztować w „Trattorii Giancarlo” w Starej Miłosnej.

giancarlo_otwarcie004.jpg

„Śniadanie do łóżka”
10 Listopada na ekrany kin trafiła najnowsza produkcja w reżyserii Krzysztofa Langa o kulinarnym tytule ”Śniadanie do łóżka”. Główne role zagrali w niej min. Tomasz Karolak, Piotr Adamczyk, Małgorzata Socha oraz Iza Kuna a piosenkę promującą  film nagrał Andrzej Piaseczny.
15.11 – weszła w życie nowa ustawa antynikotynowa

GRUDZIEŃ
3 grudnia – Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”



kuchnia_mazowszu_zaproszenie.jpg
IFL GRAND FINAL
4 grudnia w Warszawie w porannych eliminacjach wystartowało ponad 20 zawodników m.in. z Japonii, Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji, Łotwy, Peru, Rosji, USA i Polski. W warszawskim BANK CLUB nie mogło zabraknąć także zawodników zajmujących najwyższe miejsca w światowych rankingach barmańskich – Danilo Oribe, Toma Dyera, Gianluigi Bosco, Bruno Vanzana czy Tomka Małka. 

ifl_final005.jpg

Konkurs „Wigilijne Dania Rybne 2010”
W poniedziałek, 6 grudnia 2010 w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM przy ul. Racjonalizacji 5 odbył się Turniej Szkół Gastronomicznych "Wigilijne dania rybne 2010".  

dora084.jpg

„Gotuj z sercem” – premiera książki
W mikołajkowy wieczór, 6 grudnia 2010, w warszawskim Empiku Junior odbyło się spotkanie autorskie z okazji wydania książki „Gotuj z Sercem”. To niezwykła publikacja, z której cały dochód przeznaczony jest na akcję Pajacyk! 

gotujzsercem-okladka.jpg

„Przepisowe ŚLEDŹ-stwo” – FINAŁ KONKURSU
W sobotę, 18 grudnia 2010 roku, w warszawskim Centrum Handlowym Złote Tarasy odbył się finał konkursu „Przepisowe ŚLEDŹ-stwo” oraz ostatni – czwarty event organizowany przez radio RMF Maxxx i Norge pod hasłem „Złap się na śledzia”. 
W roku 2010 działo się wiele. Cieszy nas, że wszystkie wydarzenia, którym patronowaliśmy zakończyły się pełnym sukcesem. Jesteśmy szczęśliwi, że polska gastronomia się rozwija i że nie brakuje nam pomysłów, sił i inspiracji do organizowania nowych konkursów, festiwali i targów. To wspaniale, że otwieramy nowe autorskie restauracje, wydajemy interesujące książki kulinarne i tworzymy nowe kulinarne projekty.



Oby rok 2011 przyniósł nam jeszcze więcej powodów do dumy. Życzymy Państwu wielu kulinarnych sukcesów i wszelkiej pomyślności!



1266160_new_year_2011.jpg