Kulinarne show Roberta Sowy podczas święta zbiorów żurawiny amerykańskiej
Opublikowano: 09-12-2010

24 listopada w restauracji Lemongrass w Warszawie odbyła się impreza zorganizowana przez Cranberry Marketing Committee we współpracy z mistrzem kulinarnym Robertem Sową. Impreza „Żurawina z USA dla wszystkich zmysłów” celebrująca trwający jesienią sezon na świeże cranberries, zachwyciła gości wyjątkowym zestawem kulinarnych smakołyków pobudzających wszystkie zmysły. Serwowane dania ciepłe, przekąski i desery obowiązkowo zawierały cranberries (żurawinę amerykańską). Spotkanie swoją obecnością zaszczycił Attaché ds. Rolnych Ambasady Amerykańskiej Michael T. Henney, a wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele przemysłu i dziennikarze.
Pokaz kulinarny poprowadzony przez Roberta Sowę, który czuwał nad zachowaniem idealnych proporcji i doborem wyjątkowych składników przygotowywanych dań, obejmował 5 stanowisk, przy których kucharze ze studia kulinarnego Mistrza przygotowywali nietuzinkowe połączenia tradycyjnych dań z żurawiną amerykańską. Każde ze stanowisk reprezentowało jeden z 5 zmysłów. Pieczona jagnięcina z hiszpańskim serem Torta de Cañarejal i sosem imbirowo-żurawinowym ze świeżą kolendrą reprezentowała zmysł smaku. Delikatna jagnięcina podkreślona unikalnym smakiem hiszpańskiego sera o kremowej konsystencji oraz kombinacją wyraźnego smaku imbiru i lekko kwaśnego tonu cranberries pobudziła nawet najbardziej wysublimowane kubki smakowe.
Troć norweska z karmelizowanymi gruszkami i żurawiną amerykańską idealnie odpowiadała zmysłowi powonienia. Słodki zapach gruszek i cranberries karmelizowanych w miodzie idealnie dopełnił aromat marynowanej troci. Wzrok przykuwały dania pod dźwięcznie brzmiącą nazwą California roll z suszoną żurawiną amerykańską oraz Gunkans spicy tuna. Różowy tuńczyk, cytrynowe awokado, zielonkawy chrzan wasabi oraz rubinowa żurawina otoczone śnieżnobiałym ryżem zaskoczyło cudownymi barwami i lekkim zestawieniem. Ostatnie stanowisko mające oddać dźwiękową sferę kulinarnych doznań dopełniły krewetki królewskie z pomidorami, ziołami i suszoną żurawiną amerykańską. Brzmienie skwierczących owoców morza wrzucanych na rozgrzaną oliwę, a następnie łagodnie duszonych z soczystymi cranberries, słyszane nawet z daleka od razu wzbudzało apetyt.
W dobry nastrój wszystkich gości wprawił również popis barmańskiego duetu Flair Factory, który zaczarował obecnych swoimi sztuczkami z podrzucaniem, turlaniem i przerzucaniem butelek. W trakcie pokazu goście mieli okazję sami spróbować swoich sił w „żonglerskiej” sztuce Flair. Zwyciężczynią konkursu okazała się jedyna reprezentantka damskiej części publiczności, która w eleganckim stylu zdeklasowała swoich rywali. Pokaz zakończył się oczywiście przygotowaniem pysznie wyglądających drinków na bazie soku z cranberries.
Wszyscy goście chwalili sobie przepyszną kuchnię Roberta Sowy z wykorzystaniem żurawiny amerykańskiej oraz przemiłą atmosferę. Organizatorzy imprezy mają nadzieję, że przyszłoroczny sezon na świeżą żurawinę amerykańską będzie obchodzony równie hucznie!