Kulinarny Instytut z Winterhalterem – kwiecień
Opublikowano: 15-04-2011


Wśród uczestników znaleźli się:
– Agnieszka Gościniak (Ruben Hotel, Zielona Góra)
– Agata Kubik (Zamek w Krasiczynie)
– Krzysztof Błyszczek (Hotel Podkowa, Siewierz)
– Marek Jakubowski („Wędlinka”, Łódź)
– Roman Korus ( „U Kubany”, Pszczyna )
– Jacenty Szperka (Hotel Ines, Sędziszów Małopolski)
– Daniel Wasilewicz („Iuris Club”, „ Deja Vu” Lublin)
Nasz ekspert przybliżył ponad 60.letnią historię firmy, jej funkcjonowanie na rynku polskim i omówił stronę utrzymania higieny z wykorzystaniem odpowiedniej chemii. Ponadto wyjaśnił zasadność wprowadzania maszyn z serii GS 600 do mycia sprzętu kuchennego, z uwagi na ich innowacyjność i oszczędność energii, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie kosztów. Szkolenie trwało 1,5 godziny i było dobrym wstępem do praktycznej części warsztatów.
W ciągu dwóch dni w Instytucie Kulinarnym w Krakowie powstało wiele smacznych potraw, które przybliżył kucharzom Przemysław Bilski.
Pierwszego dnia nasi kucharze wykreowali: chrupiące łódeczki z cykorii wypełnione gruszką i serem z niebieską pleśnią w akompaniamencie świeżo przygotowanego majonezu. Następnie na stole pojawiła się sałatka cezar z wędzonym kurczakiem i tatar z łososia. Upieczono również pyszne bułeczki, zgłębiając przy tym tajniki formowania chałki. W tej dziedzinie mistrzem okazał się Marek z Łodzi. Jedno wiem, potrzebujemy sześć wałeczków ciasta by zapleść chałkę. Niestety sztuki zaplatania nie przyswoiłam ;-(
Ponieważ proces gotowania i przede wszystkim przygotowania pewnych składowych dań jest długi, dlatego wiele potraw w pełnej okazałości zaistniało na talerzach dopiero drugiego dnia. Do tej grupy należały: pierś z indyka marynowana w occie balsamicznym z duża ilością rozmarynu, ponadto rostbef – długo pieczony w temperaturze 65 stopni z sondą na 56 stopni, podany na zimno następnego dnia na mieszance sałat. Również orientalne skrzydełka, które przez 12 godzin nabierały smaku w czosnku, miodzie, occie balsamicznym, imbirze i pieprzu cayenne, podane z risotto i czosnkowymi brokułami.
Kolejne dania to galantyna z kurczaka, pasztety wieprzowy pieczony i drobiowy o konsystencji musu utrwalony w lodówce. Na koniec tortille z kurczakiem, tartym żółtym serem i chutneyem pomidorowo- imbirowym. Mniam…
Na deser przygotowane zostały krem kataloński, mus cytrynowy i kawowa niespodzianka w wykonaniu Krzysztofa z Siewierza, który rozwinął skrzydła cukiernicze na warsztatach.


Warsztaty w ramach Kulinarnego Instytutu z Winterhalterem to przede wszystkim wymiana doświadczeń kucharzy, podpatrywanie różnych ciekawych rozwiązań i kreowanie zupełnie nowych kompozycji smakowych.
Kolejne warsztaty za nami. Tym razem pomysł na kuchnię bankietowo-cateringową był motywem przewodnim. Po raz kolejny kucharze wyjechali zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne i przykuchenne przyjaźnie.

ZAPRASZAM DO GALERII ZDJĘĆ!
PR smarten.pl
Patron honorowy:
Patroni medialni:
********************* Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego. Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).
Dorota Karwacka
PR smarten.pl