Kulinarny Instytut z Winterhalterem – wrześniowa odsłona
Opublikowano: 23-09-2011

W dniach 19 – 20 września odbyły się pierwsze po wakacjach zajęcia warsztatowe w ramach programu: „Kulinarny Instytut z Winterhalterem”. Siedmiu szefów kuchni, wytypowanych przez Autoryzowanych Dilerów firmy Winterhalter pracowało nad tematem kuchni bankietowo-cateringowej.
Wśród uczestników znaleźli się:
– Mariusz Sulikowski (Hotel Lubicz Wellness & SPA, Ustka)
– Krzysztof Stawiarski (Restauracja LOFT, Rzeszów)
– Mariusz Nazimek (Restauracja LOFT, Rzeszów)
– Kamil Adamczyk (Hotel Villa Verde, Kudowa Zdrój)
– Paweł Maćkowiak (Hotel Villa Verde, Kudowa Zdrój)
– Michał Plewka (Restauracja Splendido, Wrocław)
– Wiesław Kaczorowski (Restauracja Splendido, Wrocław)
Każda kuchnia, niezależnie od rodzaju proponowanych dań, wielkości restauracji i powierzchni zaplecza wymaga higieny. To nieodzowny element zdrowych i smacznych potraw. Dlatego Kulinarny Instytut z Winterhalterem propaguje hasło „Perfekcyjna Higiena – Wyśmienita kuchnia”. 60. letnią historię firmy, jej funkcjonowanie na rynku polskim i stronę utrzymania higieny z wykorzystaniem odpowiedniej chemii omówiła Dorota Karwacka, zajmująca się w firmie Winterhalter public relations. Ponadto wyjaśniła zasadność wprowadzania maszyn z serii GS 600 do mycia sprzętu kuchennego, z uwagi na ich innowacyjność i oszczędność energii, co jest ważnym czynnikiem wpływającym na zmniejszenie kosztów.
W ciągu dwóch dni w Instytucie Kulinarnym w Krakowie powstało wiele smacznych potraw, które przybliżyli kucharzom Marek Widomski i Daniel Koźbiał.
Profesjonalnie przygotowany catering to jedna z najtrudniejszych usług w gastronomii. Na jego przygotowanie składa się wiele czynników, jednym z nich są właściwie dobrane potrawy.
Tym razem na warsztatach w Kulinarnym Instytucie z Winterhalterem nasi prowadzący zaproponowali smaki z różnych stron świata, m.in.: Japonii, Portugalii czy Wietnamu. Pierwszego dnia nasi kucharze wykreowali: sushi z różnymi dodatkami, empanadas – pierożki smażone w głębokim oleju i chrupiące paluszki w akompaniamencie kajmakowego sosu. Następnie przygotowali filet drobiowy w occie balsamicznym i zaprawie z rozmarynu, czosnku, szałwii i oliwy oraz filet z pstrąga w bakłażanie. Hitem, okazała się galaretka majonezowa z łososiem wędzonym, która wręcz rozpływała się w ustach.
Kolejny dzień przyniósł różnego rodzaju sosy jak cezar, musztardowo-miodowy, cogniackowy, zielony – z natki pietruszki, czosnku i musztardy dijon oraz chutney pomidorowo-imbirowy. Wymienione sosy świetnie komponowały się zarówno z zimnymi daniami jak marynowana pierś z gęsi i kaczki, roladka z łososia z maracują czy mieszanka sałat i terrina chrzanowa. Z ciepłych potraw wystąpiły strudel z grzybami i serem owczo-krowim, mieszanka warzyw w formie chińskich ciasteczek, strudel z łososia z kapustą kwaszoną w cieście francuskim i barwiona na czerwono cielęcina po wietnamsku. Na deser przygotowana została czekoladowo- bananowa fantazja, delikatnie łaskocząca podniebienie.
Warsztaty w ramach Kulinarnego Instytutu z Winterhalterem to przede wszystkim wymiana doświadczeń kucharzy, podpatrywanie różnych ciekawych rozwiązań i kreowanie zupełnie nowych kompozycji smakowych.
Kolejne warsztaty za nami. Tym razem pomysł na kuchnię bankietowo-cateringową był motywem przewodnim. Po raz kolejny kucharze wyjechali zadowoleni, bogatsi o nowe doświadczenia kulinarne i przykuchenne przyjaźnie.
Patron honorowy:
Patroni medialni:
*********************
Winterhalter Gastronom to przodujący europejski producent przemysłowych zmywarek do naczyń. Firma specjalizuje się w produkcji zmywarek dla piekarni i cukierni oraz hotelarstwa, gastronomii a także zakładów żywienia zbiorowego. Paleta produkcyjna obejmuje: maszyny do mycia naczyń, szkła, sztućców, garnków, blach do pieczenia przyrządów kuchennych, zmywarki tunelowe z przenośnikiem taśmowym. Winterhalter nie tylko dostarcza zmywarki. Swoim klientom oferuje kompletne systemowe rozwiązania: od uzdatniania wody, poprzez szybkie, niezawodne i oszczędne w eksploatacji zmywarki, po środki czyszczące i nabłyszczające oraz odpowiednio dostosowany osprzęt (stoły, kosze, etc.).
Dorota Karwacka
PR smarten.pl