Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego
Opublikowano: 15-07-2019
Za nami emocjonujący dzień, 18 czerwca 2019 r. dziewięć dwuosobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych walczyło w II edycji Ogólnopolskiego konkursu o Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego.
Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. „To już druga edycja tego projektu. Dzięki takiej inicjatywie uczniowie mieli okazję lepiej poznać zalety polskiego mięsa a także zgłębić techniki przygotowania mięsa drobiowego. Dzięki włączeniu się w nasze działanie najlepszych szefów kuchni w kraju, młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli niepowtarzalną okazję zdobyć unikatową wiedzę kulinarną. Po pozytywnych opiniach i recenzjach jakie spływają do nas po projekcie ze szkół gastronomicznych, jestem przekonana że jako polskie mięso na długo pozostaniemy w pamięci uczniów, którzy od teraz chętniej będą sięgać po mięso w swojej pracy.” – mówi Katarzyna Oponowicz dyrektor biura Związku Polskie Mięso.
Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji był element indyka oraz podroby. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również produkty lokalne, regionalne oraz sezonowe. Na przyrządzenie autorskiego menu uczestnicy wydarzenia mieli do dyspozycji jedynie 60 minut! Presja czasu, stres i wysokie wymagania Jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, Marcin Budynek – szef kuchni oraz wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który czuwał nad wydarzeniem, a także Katarzyna Oponowicz – dyrektor Związku Polskie Mięso.
Za nami emocjonujący dzień, 18 czerwca 2019 r. dziewięć dwuosobowych drużyn młodych adeptów sztuki kulinarnej znych walczyło w II edycji Ogólnopolskiego konkursu o Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego.
Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso. Cały projekt został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. „To już druga edycja tego projektu. Dzięki takiej inicjatywie uczniowie mieli okazję lepiej poznać zalety polskiego mięsa a także zgłębić techniki przygotowania mięsa drobiowego. Dzięki włączeniu się w nasze działanie najlepszych szefów kuchni w kraju, młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli niepowtarzalną okazję zdobyć unikatową wiedzę kulinarną. Po pozytywnych opiniach i recenzjach jakie spływają do nas po projekcie ze szkół gastronomicznych, jestem przekonana że jako polskie mięso na długo pozostaniemy w pamięci uczniów, którzy od teraz chętniej będą sięgać po mięso w swojej pracy.” – mówi Katarzyna Oponowicz dyrektor biura Związku Polskie Mięso.
Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji był element indyka oraz podroby. Zgodnie z regulaminem konkursu uczestnicy musieli wykorzystać również produkty lokalne, regionalne oraz sezonowe. Na przyrządzenie autorskiego menu uczestnicy wydarzenia mieli do dyspozycji jedynie 60 minut! Presja czasu, stres i wysokie wymagania Jury nie ułatwiały zadania uczestnikom. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy: Jerzy Pasikowski – Przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce, Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej, Marcin Budynek – szef kuchni oraz wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, który czuwał nad wydarzeniem, a także Katarzyna Oponowicz – dyrektor Związku Polskie Mięso.