„KULINARNY TALENT 2012” wyłoniony!

Opublikowano: 28-03-2012

W czwartek, 22 marca, podczas Targów EuroGastro odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano młodego kucharza z talentem w ramach IV edycji  Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy „KULINARNY TALENT 2012”.

KT_2012_12

 

 

Organizatorem Konkursu był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR Events&More.

„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy  kulinarne.

Tegoroczny konkurs poprowadził wraz z Robertem Sową dziennikarz telewizyjnej Jedynki, znany m.in. z programu „Kawa czy Herbata?” – PAWEŁ POCHWAŁA, a uczestników  oceniały 2 zespoły jurorów.

JURY TECHNICZNE:
Jerzy Pasikowski /Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni/
Rafał Targosz /Szef Kuchni krakowskiego Hotelu Unicus, doradca kulinarny Limito, członek FKSK/
Tomasz Jakubiak /Kucharz i dziennikarz kulinarny/
Mikołaj Hęciak /Szef Kuchni Tapas Steak Restaurant OLÉ/

oraz JURY DEGUSTACYJNE, w składzie:
–  Marta Grycan /bizneswoman, celebrytka/
–  Mateusz Borek /dziennikarz sportowy, laureat nagrody Telekamery 2012/
–  Bożydar Iwanow /dziennikarz i komentator sportowy TV Polsat/
–  Roman Kołtoń /dziennikarz i komentator sportowy, wieloletni redaktor naczelny Przeglądu Sportowego/

Dzięki uprzejmości jednego z partnerów konkursu – salonu Mercedes-Benz Auto Idea Łomianki, jurorzy degustacyjni i goście specjalni podróżowali po Warszawie stylowymi limuzynami.

Po emocjonującej bitwie kulinarnej stoczonej przez młodych adeptów, Jurorzy wyłonili laureatów konkursu…

 

 

WYNIKI KONKURSU DO POBRANIA

OTO ZWYCIĘZCY IV EDYCJI „KONKURSU KULINARNY TALENT 2012” I SKOMPONOWANE PRZEZ NICH DANIA:

1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois

2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym

3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka, który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry

Ponadto z przyjemnością informujemy, że dwóch finalistów konkursu „Kulinarny Talent 2012” – Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Erfurt 2012.

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

O godz. 14.00, tuż przed ogłoszeniem wyników konkursu, odbyła się  LICYTACJA CZEKOLADOWYCH JAJ WIELKANOCNYCH, z której dochód przeznaczony został na rzecz Fundacji Jolanty Kwaśniewskiej „POROZUMIENIE BEZ BARIER”. Licytacja, podczas której zebrano ponad 22.000 zł, odbyła się z udziałem Pani Prezydentowej. Jaja wielkanocne przygotowali znani mistrzowie cukiernictwa: Bożena Sikoń, Tomasz Deker i Paweł Mieszała. Pod młotek poszły jaja podpisane m.in. przez Panią Prezydentową i Pana Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, a także przez Roberta Sowę i członków jury degustacyjnego autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2012” – Martę Grycan, Mateusza Borka, Bożydara Iwanowa i Romana Kołtonia. Zlicytowano również tort, który Pani Prezydentowa otrzymała od cukierników z okazji 15-lecia Fundacji, dzięki czemu udało się zasilić konto o dodatkowe 5000 zł. Wiele osób, które złożyły swój podpis na wielkanocnych jajach, przekazało na licytację dodatkowe prezenty specjalne – m.in. bilet na walkę bokserską, bilet na mecz Legii Warszawa, ciasta i tort. Wszystkim osobom, które wzięły udział w licytacji serdecznie dziękujemy!


 

Zwycięzcy i uczestnicy Konkursu „Kulinarny Talent 2012″ otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody o łącznej wartości ponad 100.000 zł:
Komplety naczyń marki Welmax
• Walizki z profesjonalnymi nożami kucharskimi od MAKRO
• Książki kulinarne „Ryby i owoce morza” ufundowane przez MAKRO
• Telewizor LCD ufundowany przez Winterhalter
• iPad ufundowany przez InterEuropol
• weekend z samochodem Mercedes ufundowany przez Mercedes-Benz Auto Idea
• Expresy do kawy marki Nespresso
• Cenne nagrody i upominki od Villeroy&Boch
• Upominki od firmy DERMIKA
• Kosze upominkowe od Prymatu

Podczas Konkursu odbyły się liczne pokazy kulinarne, degustacje i prezentacje:
– Drobex, Oerlemans i Prymat GastroLine – degustacja dań skomponowanych przez Roberta Sowę – kurczaka z sosem z sera pleśniowego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz kurczaka po marokańsku z warzywami, migdałami i orzechami nerkowca. Do wszystkich dań serwowano pieczywo firmy InterEuropol
– ekspozycja marynat Prymat Gastroline
– degustacja wędlin Drobex
– degustacja wódki Helsinki
– degustacja Single Malt Wisky przygotowana przez firmę Smarten
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej GASTRO MAGIC SERVICE
– degustacja łososia wędzonego Limito i pieczywa firmy InterEuropol
– degustacja aperitifu Aperol
– degustacja kawy Nespresso

Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.


SPONSORZY: 

 


PARTNERZY: 


PATRONI MEDIALNI: 

 


PATRONI MERYTORYCZNI: 


 

 

„KULINARNY TALENT 2012” wyłoniony!

Opublikowano: 22-03-2012

W czwartek, 22 marca, odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano kucharza z talentem podczas IV edycji  Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy!

Robert_Sowa_small

Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Rafał Targosz, Tomasz Jakubiak i Mikołaj Hęciak oraz jury degustacyjne: Marta Grycan, Mateusz Borek, Bożydar Iwanow i Roman Kołtoń, wyłoniło laureatów konkursu. Oto oni:

1 miejsce zdobył Marcin Popielarz (Hotel Sheraton Sopot; szef rekomendujący: Tomasz Borucki), który przygotował: podudzia z kurczaka w brunoise z warzyw podane z polentą o smaku czerwonej kapusty, wędzonym łososiem z bryndzą w kaparowym gelanie oraz sosem z moreli i anchois
2 miejsce przypadło Bartłomiejowi Pawlikowskiemu (Hotel Best Western Gorzów Wielkopolski; szef rekomendujący: Dawid Szkudlarek) za udko z kurczaka z musem borowikowym, z dodatkiem ziemniaka confit, quiche z łososiem i gołąbka warzywnego podlanego miodkiem majowym
3 miejsce zajął Marcin Zawadzki z Warszawy rekomendowany przez Pawła Oszczyka), który przyrządził chrupiącego kurczaka confit z wędzonym łososiem norweskim i foie gras, podanego z risotto ze szczawiem i awokado oraz sosem curry

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

Ponadto z przyjemnością informujemy, że dwóch finalistów konkursu „Kulinarny Talent 2012” – Maciej Siąkowski i Kamil Wierzbowski, zakwalifikowało się do Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Erfurt 2012.

Szczegółową relację przekażemy Państwu niebawem!

SPONSORZY: 

 


PARTNERZY: 


PATRONI MEDIALNI: 

 


PATRONI MERYTORYCZNI: