„KULINARNY TALENT 2015” wyłoniony!

Opublikowano: 26-03-2015

W czwartek, 26 marca 2015, odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano kucharza z talentem podczas VII edycji  Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy!

Logo_Kulinarny_Talent

Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Paweł Mieszała i Filip Schmidt oraz jury degustacyjne: Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska i Łukasz Zagrobelny wyłoniło laureatów konkursu „KULINARNY TALENT 2015”.

Oto oni:
1 miejsce i miano Kulinarnego Talentu 2015 roku zdobył Łukasz Dzikowski, rekomendowany przez Rajmunda Królika z Waltz Cafe & Restaurant w Wałbrzychu, który przygotował: antrykot w sosie czekoladowym z gąbką warzywną

2 miejsce: Wojciech Truk za danie: antrykot wołowy sezonowany podany z puree z marchwi i dyni z pieczonymi cebulkami i sosem wiśniowo-czekoladowym

3 miejsce: Karol Klinger, za danie sezonowany antrykot/ chips z batata/ truskawka – whisky Johnnie Walker Black Label, demi glace wołowy, czekolada/ szalotka cydr/ emulsja – zielony groszek, szpinak/ marchew – mleko kozie

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

 

„Kulinarny Talent” to konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród młodych i zdolnych kucharzy. Dzięki przyjętej formule uczestnicy mogą zaskoczyć finezją i pomysłowością. Wyznacznikami ich pracy są innowacyjność i umiejętność twórczego łączenia składników i smaków. Tym samym konkurs staje się sposobem na poszukiwanie nowych kierunków w gastronomii. Przyświeca mu również bardzo istotny cel, bo jednym z zamierzeń projektu jest zachęcenie młodych ludzi do tego, by rozwijali się zawodowo i poznawali nowe trendy kulinarne.

Organizatorem Konkursu, podobnie jak w latach ubiegłych, był Robert Sowa przy pomocy merytorycznej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, MT Targi oraz Agencji Ready PR. Konkurs odbył się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2015.

Konkurs poprowadzili: gospodarz konkursu Robert Sowa oraz dziennikarka i prezenterka telewizyjna Marta Kuligowska.

 

Uczestników oceniało w tym roku Jury profesjonalne w składzie:
– Jerzy Pasikowski – przewodniczący jury
– Grzegorz Kazubski – Makro HoReCa Center Manager, Makro Cash and Carry Polska S.A.
– Paweł Mieszała – Mistrz Cukiernik, Business Development Technologist w firmie Zeelandia
– Filip Schmidt – chef, firma Konkret

oraz Jury degustacyjne obradujące w składzie:
– Odeta Moro – dziennikarka
– Weronika Książkiewicz – aktorka
– Paulina Smaszcz-Kurzajewska – dziennikarka
– Anna Wendzikowska – aktorka, dziennikarka, prezenterka telewizyjna
– Łukasz Zagrobelny – muzyk, piosenkarz

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Robert Wojnarowski – Szef Kuchni Restauracji Sowa & Przyjaciele i Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Wszyscy uczestnicy wystąpili w autorskich strojach konkursowych zaprojektowanych i przygotowanych przez firmę CHEMAN.

Podczas konkursu odbyła się aukcja charytatywna na rzecz Fundacji „Sprzymierzeni z GROM”, która wspiera żołnierzy i funkcjonariuszy poszkodowanych podczas służby oraz ich rodziny. Podczas aukcji licytowano czekoladowe figurki przygotowane przez mistrzów cukiernictwa – Tomka Dekera i Pawła Mieszałę. Jedną ze statuetek wylicytował Robert Sowa. 

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:
• Komplety naczyń marki Welmax
• Czekoladowe upominki od firmy Zeelandia – Arabesque
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO Cash & Carry
• tablet ufundowany przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol
• cenne nagrody i upominki od Villeroy & Boch
• ekspresy do kawy marki Nespresso
• prenumeratę pisma Polskie Drogi Gastronomii
• upominki od firmy Prymat

 

Podczas konkursu odbyły się liczne atrakcje, m.in.:
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
– degustacja przygotowana przez MAKRO Cash & Carry
– degustacja kawy Nespresso
– promocja i degustacja czekolady Arabesque
– degustacja znakomitej wołowiny sezonowanej przygotowana przez firmę Konkret

  

SPONSORZY:

 

 

  

 

PATRONI MEDIALNI:

 

 

 

 

ORGANIZATOR I PRODUCENT: 

 

PATRONI MERYTORYCZNI: 

 

 

   

PATRON JURY DEGUSTACYJNEGO:

„KULINARNY TALENT 2015” wyłoniony!

Opublikowano: 26-03-2015

W czwartek, 26 marca 2015, odbyła się kolejna emocjonująca bitwa o miano kucharza z talentem podczas VII edycji  Konkursu Sztuki Kulinarnej Roberta Sowy!

Logo_Kulinarny_Talent

Po dniu pełnym kulinarnych wrażeń jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Grzegorz Kazubski, Paweł Mieszała i Filip Schmidt oraz jury degustacyjne: Odeta Moro, Weronika Książkiewicz, Paulina Smaszcz-Kurzajewska, Anna Wendzikowska i Łukasz Zagrobelny wyłoniło laureatów konkursu „KULINARNY TALENT 2015”.

Oto oni:
1 miejsce i miano Kulinarnego Talentu 2015 roku zdobył Łukasz Dzikowski
2 miejsce: Wojciech Truk
3 miejsce: Karol Klingier

Wszystkim serdecznie gratulujemy!

PS. Szczegółowa relacja z konkursu już niebawem…

 

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali atrakcyjne nagrody:

• Komplety naczyń marki Welmax
• Czekoladowe upominki od firmy Zeelandia – Arabesque
• Książki Kucharskie ufundowane przez MAKRO & Carry
• tablet ufundowany przez Piekarnię Szwajcarską InterEuropol
• cenne nagrody i upominki od Villeroy & Boch
• ekspresy do kawy marki Nespresso
• upominki od firmy Prymat

Podczas Konkursu odbędą się:
– prezentacja produktów Prymat Gastroline
– prezentacja Wypożyczalni Gastronomicznej Gastro Magic Service
– prezentacja i degustacja MAKRO Cash & Carry
– degustacja kawy Nespresso
– promocja i degustacja czekolady Arabesque
– degustacja znakomitej wołowiny sezonowanej przygotowana przez firmę Konkret

 

SPONSORZY:

 

 

  

 

PATRONI MEDIALNI:

 

 

 

 

ORGANIZATOR I PRODUCENT: 

 

PATRONI MERYTORYCZNI: 

 

 

   

PATRON JURY DEGUSTACYJNEGO: