X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów za nami!
Opublikowano: 12-03-2012

X Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów L’Art de la cuisine Martell za nami. Jubileuszowa odsłona tego prestiżowego konkursu pod Honorowym Patronatem Fundacji Klubu Szefów Kuchni przeprowadzona została na bardzo wysokim poziomie. Nie pomylę się gdy powiem, iż konkurs uważany jest za jeden z najbardziej ekskluzywnych wśród kulinarnych zmagań.
Organizatorzy zadbali o najdrobniejsze szczegóły i dopięli całą imprezę na ostatni guzik. Całe wydarzenie komentowali na żywo Karol Okrasa i Dariusz Maląg. Panowie w bardzo przystępny sposób opowiedzieli publiczności o historii konkursu, przybliżyli sylwetki jurorów i komentowali rozwój sytuacji na stanowiskach konkursowych.
Zgodnie z regulaminem każdy z zespołów w ciągu godziny musiał przygotować danie na bazie wieprzowiny PQS w 12 porcjach. Pomysłów, prawdziwie oryginalnych kreacji kulinarnych i technik wykonania było tyle co ekip startujących. A wszystko to działo się pod czujnym okiem Jury Technicznego jak również wrażliwym podniebieniem Jury Degustacyjnego i Jury Koneserów Smaku.
Jurorzy, którzy oceniali dania pod kątem technicznym: Paweł Oszczyk (przewodniczący), Jarosław Walczyk (sekretarz), Jarosław Uściński, Marcin Budynek, Adam Chrząstowski i Grzegorz Labuda.
Skład Jury Degustacyjnego: Joseph Seeletso, Rafał Targosz, Andrzej Bałdyga, Tomasz Deker, Jerzy Pasikowski i Robert Sowa.
W Jury Koneserów Smaku zasiadali: Laura Samojłowicz, Guillame Girard-Reydet, Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski i Tomasz Dowgiałło.
Pierwsze miejsce zajęła reprezentacja Restauracji Ancora z Krakowa, w której znaleźli się Łukasz Cichy i Paweł Kras
„Polędwiczka wieprzowa otoczona kaszą preparowaną na złotym płatku”
„Kapuśniaczek ze schabem PQS, palcówką i ciastkiem z kiszonej kapusty”


Laureatami trzeciego miejsca zostali Michał Szcześniak i Mariusz Bryzek z warszawskiego hotelu Le Meridien Bristol
„Glazurowana polędwiczka z ziemniakiem konfi ze skwareczkami w towarzystwie karmelizowanego boczku muśnięta pianką musztardową z sosem z kopru włoskiego z nutą limetki oraz aromatycznym sosem piwnym”




– Jak co roku wyłania się czołówka i już na tym poziomie jest widoczna grupa wiodąca. Na talerzach nam prezentowanych widoczny jest wpływ osób, które mają pod skrzydłami młodych adeptów sztuki kulinarnej. Są to znakomitości polskiej gastronomii, nasi koledzy – Szefowie kuchni. Poziom poszczególnych drużyn jest różny. Co prawda jestem w jury degustacyjnym więc kwestii technicznych nie oceniam ale na poziomie smaku i estetyki wyłania się tylko kilka ekip, które mnie zaskoczyły pozytywnie – skomentował Rafał Targosz
– Zauważam zdecydowanie wyższy poziom niż w zeszłym roku. Wielki ukłon w stronę organizatorów, iż ta wstępna selekcja wyłoniła naprawdę dobre zespoły – powiedział Marcin Budynek
– Patrząc na konkursowe talerze mam wrażenie jakby jedna osoba przygotowywała wszystkie. Nie ma przepaści jeśli chodzi o walory estetyczne. Widać, że wszyscy są bardzo dobrze przygotowani. Grały niuanse smakowe . Tak jak na pokazie mody, w kuchni również mówimy o pewnych trendach i widoczne to było również na konkursie. Mam na myśli różnego rodzaju puree z kalafiora, selera i marchewki oraz dodatków takich jak trufle czy choćby jadalne złoto. Dzisiejszy konkurs pokazuje również, że znacznie lepiej nasi kucharze radzą sobie z wieprzowiną niż rybą, jak to miało miejsce w zeszłym roku. Cognac Martell jak zwykle zdał egzamin i świetnie komponował się z proponowanymi daniami – podsumował Robert Sowa
– Padło tu dzisiaj stwierdzenie, iż wiele z zaprezentowanych dań nie nadaje się do zaserwowania w restauracji z różnych względów, zgadzam się z tym w zupełności. Z konkursem kulinarnym jest tak jak z pokazem mody, nie wszystko co prezentowane jest na wybiegu nadaje się do wyjścia na ulicę. I tak było w tym roku, bo taka jest sztuka – l’art de La cuisine Martell – powiedział Dariusz Struciński
Więcej w specjalnym wywiadzie z Dariuszem Strucińskim już niebawem.


Zarząd Fundacji Szefów Kuchni składa wielkie podziękowania dla Dariusza Strucińskiego za ogrom pracy przy perfekcyjnie przygotowanej imprezie kulinarnej.
Smarten – PR dla Fundacji KSK
www.fundacja-ksk.pl
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!