LAUREACI NAGRODY „PERŁA 2010”

Opublikowano: 19-09-2010

nkd_logo.gif

Już po raz dziesiąty rozdane zostały statuetki „Perła" – najwyższe odznaczenia w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. 

Ideą konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, promocja narodowych specjałów, a także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym

 Statuetki zostały przyznane najlepszym regionalnym produktom i potrawom z każdego województwa

LAUREACI NAGRODY „PERŁA 2010” kategoria Produkty:

Dla Danuty Ćwikła, Pstrąg-Mar (woj. dolnośląskie) za Pstrąga wędzonego

Dla Przedsiębiorstwa Uzdrowisko Ciechocinek Spółka Akcyjna (woj. kujawsko-pomorskie) za Sól ciechocińską jodowaną warzoną

Dla Mieczysława Janika (woj. lubelskie) za Miód malinowy

Dla Wiesława Wójcika (woj. lubelskie) za Prosię pieczone faszerowane

Dla Anny Wołoszczuk (woj. lubuskie) za Słoneczną Papierówkę Zimą

Dla Mariana Błaszczyka, Przetwórstwo Owoców i Warzyw „Dros” (woj. łódzkie) za Ogórek Dros spod Wielunia

Dla Marcina Ostręgi (woj. małopolskie) za Wino Zamkowe

Dla Wioletty i Dariusza Marcinowskich (woj. mazowieckie) za Makaron Radziwiłłowski

Dla Fan-Agri S.C. (woj. opolskie) za Ser domowy smażony z kminkiem

Dla PPM „TAURUS” Sp. z o.o. (woj. podkarpackie) za Pasztet pieczony z dziczyzną

Dla Jana Niemczaka, Zakład Masarski Niem-Pol (woj. podkarpackie) za Kiełbasę Wiejską Markowską

Dla Dariusza i Aldony Szupszyńskich (woj. podlaskie) za Stuliściec – Sintalapis

Dla Anny Czarneckiej-Orpik (woj. podlaskie) za Przecier z żurawiny surowej

Dla Brygidy i Andrzeja Kąkol (woj. pomorskie) za Metkę mojuszewską

Dla Anny Sałata, KGW Górki (woj. pomorskie) za Gruszkę gdańską „Gdańczonkę”

Dla Piotra Kohuta, Kolyba „Na Szańcach” (woj. śląskie) za Bryndzę Wołoską Wędzoną

Dla Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie (woj. świętokrzyskie) za Opatowską krówkę mleczną

Dla Jarosława Parola, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska (woj. warmńsko-mazurskie) za Węgorza smażonego w marynacie

Dla Krystyny i Jerzego Justów, SEMCO S.N.G. i P (woj. wielkopolskie) za Olej lniany wielkopolski

Dla Ireny Śmiałek (woj. zachodniopomorskie) za Kaziukowe serducha

Dla Małgorzaty i Piotra Kozłowskich, Gospodarstwo rolne „Ryby Lubie” (woj. zachodniopomorskie) za

Pstrąga po rybacku

Laureaci nagrody „Perła 2010” w kategorii Potrawy regionalne:

Dla Renaty Jaworskiej „Smakowita Wieś” (woj. dolnośląskie) za Polędwiczki z suma w lubczyku i roladę z suma warzywami nadziewaną

Dla Elżbiety i Michaliny Kloneckich „Zagroda pod lipami” (woj. kujawsko-pomorskie) za Kurę kuropatwiankę gotowaną, podsmażaną w maśle

Dla Lucyny Mieciółka, Stowarzyszenie „Malina” (woj. lubelskie) za Zupę sałaciankę na maślance i szulaki z kurkami w ziołach

Dla Gospodarstwa Agroturystycznego „Nad Bobrem” Mirosława i Jerzy Stachurscy (woj. lubuskie) za

Bigos myśliwski

Dla Heleny Wilk, Bogusławy Nowak i Genowefy Kozdrowickiej

Koło Gospodyń Wiejskich Dzierżysław (woj. opolskie) za Biały barszcz babuni i pierogi dobre z sosem kresowym

Dla Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego „Kościerska Chata” (woj. pomorskie) za Frykasy – kurę z rosołu z ryżem, w słodkim sosie

Dla Krystyny i Krystiana Kiełbasa. Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo” (woj. śląskie) za Wieprzka filowanego

Dla Katarzyny Rydzewskiej i Bożeny Grzegorczyk, Hotel Rydzewski (woj. warmińsko-mazurskie) za Sandacza pieczonego w glinie

Dla Małgorzaty Kempy i Macieja Bartona, Dwór Myśliwski Ustronie (woj. wielkopolskie) za Parzybrodę i roladki wieprzowe na plynzach

Dla Bolesława Sobolewskiego i Dariusza Majewskiego,

Restauracja „Na Kuncu korytarza” (woj. zachodniopomorskie) za Zupę księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu

 

Laureaci „Klucza do Polskiej Spiżarni 2010”:

Woj. dolnośląskie: Wydział Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego;

Woj. kujawsko-pomorskie: Laura Maciejewska;

Woj. lubelskie: Rafał Floras i Rafał Serej;

Woj. lubuskie: Jan Skałecki;

Woj. małopolskie: Lucyna Kmak;

Woj. mazowieckie – Maria Sudnik;

Woj. opolskie: Henryk Zamojski;

Woj. podkarpackie: Janina Kamińska, Dariusz Surma;

Woj. podlaskie: Mirosław Lech;

Woj. pomorskie: Kazimierz Sumisławski;

Woj. śląskie: Pracownicy Wydziału Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego;

Woj. świętokrzyskie: Teresa Wąsik;

Woj. wielkopolskie: Arkadiusz Błochowiak;

Woj. zachodniopomorskie: Jan Krawczuk i Zdzisław Tararako.