Śledzimy ostatki!
Opublikowano: 20-02-2012

To już ostanie dni karnawału 2012. Nie przegapmy ich! Na ostatkowy wieczór . zaaranżujmy stół, tak aby choć na jeden wieczór przenieść gości w zupełnie inny świat. A w karnawałowym menu nie może zabraknąć śledzia. Najlepiej z Norwegii, gdyż prawie 50% śledzia, którego dziś jemy, pochodzi właśnie stamtąd. Poza tym w naszej kulturze kulinarnej śledź jest najbardziej socjalną rybą. Odwiecznym bohaterem przyjęć, fajfów, rautów i bali. Po naszemu, po japońsku, pod pierzynką, z cebulką, rolmops… A więc bawmy się! Bawmy się również ze śledziem. W końcu kolejny karnawał dopiero za rok.
Karnawałowe stoły ze śledziem norweskim w roli głównej wystylizowali Marcin Brzeziński – stylista gwiazd, Marta Sowulewska – stylista wnętrz i Lunia Bonder – projektantka najmodniejszych ostatnio sukienek w Warszawie.
Autorem przepisów jest Tomasz Jakubiak.
Dania wystylizowali Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski
Delikatny mus jabłkowy opatulony śledziem norweskim w lekkiej mgle aromatycznego pyłku
- 4 filety ze śledzia norweskiego w oleju
- 1 duże kwaśne jabłko
- szczypta szafranu
- różowy pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
- sól
- pół szklanki białego kwaskowatego wina
- 4 małe łyżeczki czarnego kawioru
- szczypta cynamonu, anyżu i kminu rzymskiego,
- pieprz kolorowy, szczypta
Śledzie wyjmij z zalewy i osusz na papierowym ręczniku. Jabłko drobno posiekaj i wrzuć do rondla, po czym zasyp cukrem i pozostaw, by sie rozpadły i poddusiły. Do jabłek dodaj białe wino i sok z cytryny, zmniejsz ogień i duś aż wino odparuje. Dopraw różowym pieprzem i solą. Pozostaw do ostygnięcia. Na suchej patelni upraż pieprz, cynamon, anyż i kmin, po czym utrzyj – najlepiej w moździerzu na piasek. Na talerzu rozsyp piasek, połóż śledzia z jabłkami i udekoruj kawiorem
Karnawałowe spirale ze śledzia chrzanowym musem i carpaccio z buraków
Składniki na 4 porcje:
- 1 ugotowany lub upieczony burak
- 4 płaty śledzia „Bismarck”
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- Łyżka chrzanu
- Sok z ćwiartki cytryny
- Kilka gałązek koperku
- Pół marchewki pokrojonej w słupki
- Ćwierć ogórka bez pestek pokrojonego w słupki
- Kilka gałązek szczypiorku
W miseczce połącz śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny. Każdy płat śledzia posmaruj powstałym musem. Ułóż na nim słupki warzyw, gałązki szczypiorku i koperku. Całość zwiń w rulon. Na każdym talerzu ułóż cieniutko pokrojone plasterki pieczonego buraka, posyp je solą pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Na carpaccio fantazyjnie ułóż spirale ze śledzia.
Karnawałowe wariacje ze śledzia norweskiego
Kieliszek I
- ¼ fileta ze śledzia norweskiego
- 1 płaska łyżeczka czarnego kawioru
- ½ figi przekrojonej na pół
- Kilka orzeszków piniowych
- Kilka listków rukoli
- Mały kawałek cytryny
- Kilka kropel oliwy z oliwek
Wszystkie składniki ozdobnie ułóż w kieliszku i skrop oliwą z oliwek.
Kieliszek II
- ¼ fileta ze śledzia norweskiego
- Mały kawałek mango
- 1 łyżka czerwonego kawioru z łososia norweskiego
- Kilka borówek amerykańskich
- Liść sałaty radichio
- 1 łyżka soku z limonki
Wszystkie składniki ozdobnie ułóż w kieliszku i polej sokiem z limonki.
Kieliszek III
- ¼ fileta ze śledzia norweskiego
- 1 łyżka owoców granatu
- 1 łyżka posiekanego kwaśnego jabłka
- Liść chrupiącej sałaty
- Łyżeczka oleju z pestek dyni
Wszystkie składniki ozdobnie ułóż w kieliszku i skrop olejem z pestek z dyni.