Lista najlepszych restauracji świata 2010 ogłoszona!
Opublikowano: 28-04-2010


Ogłoszenie listy i rozdanie nagród odbyło się 26 kwietnia w Londynie. Na ceremonii obecni byli najlepsi szefowie kuchni z całego świata, przedstawiciele międzynarodowych mediów i najbardziej wpływowi restauratorzy świata.
Zwycięska restauracja znajduje się w Kopenhadze. Prowadzi ją 32 – letni szef kuchni Rene Redzepi. Zdobyła ona największe uznanie i największą liczbę głosów od międzynarodowej Akademii – The World’s 50 Best Restaurants Academy, na którą składa się wpływowa grupa 800 międzynarodowych liderów branży gastronomicznej. Akademia obejmuje 27 oddzielnych regionów na całym świecie, każdy region ma swój własny zespół, w którego skład wchodzi 31 członków wraz ze stojącym na jego czele przewodniczącym. Zespoły złożone są z krytyków kulinarnych, szefów kuchni, przedstawicieli branży gastronomicznej. Każda osoba ma pięć głosów, które oddaje na 5 restauracji. Co najmniej 2 głosy muszą być przyznane restauracjom, które nie przynależą do regionu, w którym obraduje zespół.
Restauracja Noma słynie z użycia sezonowych i lokalnych składników, z których wiele nie jest nawet znanych poza Skandynawią. Wiele osób przybywa właśnie do niej, aby spróbować wielu niepowtarzalnych dań. Dzięki niej Kopenhaga przestała być „ostatnią przystanią” kulinarnych podróży.
Po czterech sukcesach z rzędu (2005-2009), w tym roku restauracja El Bulli znalazła się na drugim miejscu. Jej dominacja na liście przez tak długi czas to niezwykłe dokonanie, które zostało docenione przez Akademię. Szef kuchni Ferran Adria odebrał nagrodę specjalną – tytuł „Szefa Kuchni Dekady”.
Brytyjska restauracja Fat Duck zajęła ostatnie miejsce na podium, co potwierdziło status tamtejszego szefa kuchni Hestona Blumenthala jako jednego z najbardziej podziwianych na świecie. Kolejnym dowodem uznania jego dokonań było przyznanie mu „Nagrody Wyboru Szefów Kuchni”
Duże zmiany, jakie nastąpiły w tym roku na liście są dobrym dowodem na to, że nie jest ona tylko statycznym zbiorem uznanych restauracji, ale doskonałym przewodnikiem po kulinarnych talentach świata. Konsumenci mogą mieć różne zdanie na temat tego, co czyni dobrą restaurację, a opinie mogą się oczywiście różnić, ale ta lista potwierdza trendy jakie panują na całym świecie. Dzięki niej entuzjaści restauracji z całego świata będą mieli możliwość sprawdzić, gdzie najlepiej zjeść w każdym zakątku globu.
– Tegoroczna lista jest bardzo emocjonująca. Podkreśla ona przede wszystkim talenty młodych, energicznych szefów kuchni, którzy wprowadzają nowe pomysły i rozwiązania do świata gastronomii. Oznacza to też, że członkowie Akademii, którzy maja prawo głosu, doceniają nowe wpływy i osobowości na równi z tymi, którzy zdobyli już sławę – powiedział organizator całego przedsięwzięcia, redaktor naczelny magazynu Restaurant Paul Wootton.
W ścisłej 10 znalazły się 3 restauracje z USA. Dobrze wypadła też w tym roku Europa – 5 miejsc w pierwszej 10 zajęły restauracje z Hiszpanii i Włoch. Pierwszy raz na liście pojawiła się restauracja z Meksyku. Została nią Biko (46) prowadzona przez szefów kuchni Bruno Oteiza i Mikela Alonso. Inni godni uwagi debiutanci listy 2010 to restauracja Aqua z Wolfsburga w Niemczech (34), De Librije(Holandia,37) i Schloss Schuenstein (Szwajcaria,30).
Nagrodę za życiowe osiągniecia – Lifetime Achievement Award otrzymał szef kuchni Eckart Witzigmann z Austrii. Jest on pierwszym szefem kuchni z krajów niemieckojęzycznych posiadającym trzy gwiazdki Michelin.
Poniżej prezentujemy listę 10 najlepszych restauracji świata:
1 Noma Denmark (?2) +45 3296 3297 noma.dk
2 El Bulli Spain (?1) + 34 972 150 457 elbulli.com
3 The Fat Duck UK (?1) +44 (0) 1628 580 333 thefatduck.co.uk
4 El Celler de Can Roca Spain (?1)+34 972 22 21 57 cellercanroca.com
5 Mugaritz Spain (?1) +34 943 522 455 mugaritz.comx
6 Osteria Francescana Italy (?7) +39 (0)59 210 118 osteriafrancescana.it
7 Alinea USA (?3) +1 312-867-0110 alinea-restaurant.com
8 Daniel USA (?33) +1 212 288 0033 danielnyc.com
9 Arzak Spain (?1) +34 943 78456 arzak.es
10 Per Se United States (?4) +1212 823 9335 perseny.com
Pełna lista S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants:
The S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants 2010 pdf
źródło: www.theworlds50best.com
zdjęcia: Restaurant Magazine
*****
All change! Noma in Copenhagen named as the World’s Best Restaurant on list dominated by new talent
The S.Pellegrino World’s Best Restaurant has today been announced as Copenhagen’s Noma. Run by 32 year-old head chef Rene Redzepi, Noma has taken the coveted top slot with the most votes from an Academy of over 800 international critics, journalists and food experts in the awards organised by Restaurant Magazine.
Situated on Copenhagen’s dockside in a stylishly converted 18th century shipping warehouse where most dishes are served by the chefs themselves, Noma leads the trend in ‘cold climate cuisine’. Famous for taking truly seasonal and local ingredients, many of which are unheard of outside of the Nordic region, and creating dishes such as radishes in edible soil that acutely demonstrate nature on a plate, the restaurant has quickly established itself as a place of pilgrimage. Copenhagen is no longer the last stop on the gastronomic subway.
After four consecutive years at the top Ferran Adria’s El Bulli has taken second place this year. His achievement of remaining at the top on 5 occasions in the last decade is an outstanding achievement. To recognize his achievement Restaurant Magazine has today presented Ferran with the first ever ‘Chef of the Decade’ award.
The UK’s Fat Duckcompletes the top three restaurants and confirms Heston Blumenthal’s reputation as one of the most exciting and admired chefs in the world. As an additional accolade Heston also takes this year’s ‘Chefs’ Choice’ award after being nominated by his peers as the ‘Chefs’ chef’ – praise indeed.
The amount of movement in this year’s list clearly demonstrates that this is not a static account of established restaurants but an at-a-glance guide to the best talent in global dining. Consumers may argue about what makes a good restaurant or not and of course opinions may differ but this list confirms the wider trends on the global scene and sets the tone for the year ahead.
Paul Wootton, editor of Restaurant which organises the awards said: “This year’s list is an exciting one that highlights in particular the wealth of young, dynamic chefs bringing new ideas to the world of gastronomy. René Redzepi’s rise to the top shows that the Academy members who vote are keen to recognise this new wave of talent rubbing alongside those with more established international fame.”
Europe performs particularly well at the higher end of the list with Spanish and Italian restaurants taking five of the places in the top 10 whilst the US has a strong showing of three including Grant Achatz’s Chicago based restaurant Alinea at number seven.
Unsurprisingly for those World’s 50 Best Restaurants Academy members, Mexico City has had its first entry into the list with Biko. Opened by Basque chefs Bruno Oteiza and Mikel Alonso, Biko has entered the list at 46 this year and could be one to watch in years to come.
Other notable new entries onto the list for 2010 include Aqua in the industrial town of Wolfsburg, Germany (34), De Librije (Netherlands, 37) and Schloss Schauenstein (Switzerland, 30).
Finally, one of the most prestigious awards is the annually awarded Lifetime Achievement award, which this year goes to the Austrian chef Eckart Witzigmann who has built a long and illustrious career in Germany over many years. The first German speaking chef to hold three Michelin stars, his contribution to the culinary world has been recognised by Restaurant Magazine and the Academy’s panel.
Source: www.theworlds50best.com
Photos: Restaurant Magazine