Lunch w rezydencji Ambasadora Korei
Opublikowano: 26-08-2010

Podczas „Kulinarnych podróży” Karola Okrasy w Belvedere w sezonie wiosennym z żonami Ambasadorów nawiązała się nić przyjaźni, która zaowocowała wtorkowym lunchem u Pani Ambasadorowej.
17 sierpnia miałam przyjemność uczestniczyć w niecodziennym spotkaniu w rezydencji Ambasadora Republiki Korei. Zaproszenie Żony Ambasadora przyjęli mistrzowie kuchni zrzeszeni w Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Karol Okrasa, Giancarlo Russo, Dariusz Strusiński, Teofilos Vafidis, Joseph Seeletso, Mariusz Jeznach, Łukasz Pielak i Artur Pijanowski.
W pięknej rezydencji w Aninie Madame Misook Yoon opowiedziała zaproszonym gościom o produktach i kuchni koreańskiej. Niektóre z prezentowanych produktów nie są dostępne w Polsce, tym bardziej stanowiły ciekawostkę dla kucharzy. Pani Ambasadorowa podkreślała produkty, które określane są mianem zdrowej żywności jak wodorosty w różnych postaciach.
Kuchnia koreańska generalnie uchodzi za zdrową ze względu na algi, używanie małej ilości tłuszczu jak również dużej ilości świeżych, kiszonych warzyw.
– Uważam to spotkanie za bardzo miłe i sympatyczne. Mam nadzieję, że takich spotkań będzie więcej. My jako Klub – grupa kucharzy skoro chcemy wyznaczać trendy w Polsce, to też musimy traktować naszych Gości w odpowiedni sposób. To na razie Ci Goście nas dzisiaj ugościli, ale my też nie pozostajemy obojętni na ich życzenia, prośby. Ambasada działa przecież na arenie politycznej a dzisiejsze spotkanie pokazuje, że również kulturowej, bo przecież kuchnia jest częścią kultury narodowej. Dlatego chcemy te związki zacieśniać – powiedział Karol Okrasa.
Po wyczerpującej prezentacji produktów koreańskich Ambasador Joon Jae Lee wraz z żoną Madame Misook Yoon zaprosili wszystkich zebranych na lunch. Oczywiście serwowane były potrawy wyłącznie koreańskie.
I tak w menu znalazły się następujące dania:
+ Kinko Nut Soup – zupa z owoców miłorzębu, zrobiona na bazie ryżu
+ Cheon – Pan-fried Shiitake Mushroom & Korean Zucchini – smażone grzyby Shitake i koreańska cukinia
+ Deep-fried KOKUMA – słodkie ziemniaki w tempurze
+ Sea Food Salad with Pinenut Mustard Dressing – sałatka z owocami morza z dressingiem musztardowym i orzeszkami pinii
+ Tteokbokki’ & Black Rice with Dried Fruit & Nuts – czarny ryż z suszonymi owocami i orzechami, ponadto pałeczki ryżowe z wołowiną i warzywami
+ Fruit Gelly with Agar-Agar – galaretka z owocami wykonana na bazie Agar-Agar
Dania były bardzo smaczne. Panowie kucharze delektowali się nowymi smakami a rozmowa prowadzona przy stole na temat różnych kuchni była swojego rodzaju dopełnieniem tego miłego popołudnia.
Miejmy nadzieję, że tego typu spotkania będą odbywały się częściej, a nasi rodzimi kucharze będą mieli okazję nie wyjeżdżając za granicę poznać smaki różnych krajów.
Pani Ambasadorowa Republiki Korei umożliwiła nam obcowanie z jej rodzinną kuchnią. To doświadczenie było bezcenne i jak sądzę, inspirujące dla naszych Mistrzów kulinarnych.
Poniżej prezentowane koreańskie produkty i ich krótki opis:
Mi Yeok jest jednym z najpopularniejszych morskich warzyw w diecie koreańskiej. Pojawia się w zupach, daniach z makaronem, sałatach i potrawkach. Uważa się je za zdrową żywność, zapobiegającą starzeniu się organizmu. Jest doskonałym źródłem wapnia zwłaszcza spożywane razem z pokarmem bogatym w białko i witaminę C, co, jak pokazują niektóre badania, aż trzykrotnie zwiększa wchłanianie wapnia z rośliny. Ponadto nie zawiera kalorii. Aby uzyskać jak największą korzyść z jedzenia Mi Yeok, należy spożywać jego niewielkie ilości każdego dnia, jako część zdrowej diety.
Han-Cheon (Agar-agar) – wysuszone krasnorosty. Po rozpuszczeniu w gorącej wodzie i schłodzeniu agar-agar tworzy galaretkę, która dobrze się utrzymuje, nawet w dość wysokiej temperaturze. Ponieważ agar-agar jest zarówno bardziej stabilny, jak i zdrowszy od zwykłej żelatyny, stosuje się go na szeroką skalę w produkcji dresingów, galaret i słodyczy.
Kokuma (słodki ziemniak) – niektórzy twierdzą, że są one tak słodkie i kremowe jak gotowane kasztany. Skórka koreańskiego słodkiego ziemniaka jest czerwono- fioletowa. Miąższ surowego ziemniaka jest kremowo-biały, po ugotowaniu przyjmuje barwę żółtą. Kokuma wspaniale smakuje pieczony, gotowany lub smażony.
Sae Song Ji ( boczniak mikołajkowy) – ma gęsty, mięsisty trzonek i mały jasnobrązowy kapelusz. Świeży ma łagodny smak i zapach. Po ugotowaniu nabiera wyraźnego grzybowego smaku i przyjemnej konsystencji. Grzyb dobrze się przechowuje.
Pyeo Ko ( suszone grzyby shitake) – ponieważ świeże szybko się psują, zwyczajowo suszy się je jak najszybciej po zebraniu na słońcu. Suszone shitake mają bogatszy i słodszy smak niż świeże. Świeże grzyby są najsmaczniejsze z grilla, smażone lub duszone. Suszone shitake po namoczeniu mogą być przyrządzane na wiele sposobów: duszone, gotowane na parze, smażone w gębokim tłuszczu lub na woku.
Eun Haeng (orzechy miłorzębu) – bardzo cenione w kuchni koreańskiej, chińskiej i japońskiej za właściwości zdrowotne. Sklepy i supermarkety w Korei oferują ten jesienny przysmak od października do listopada.
Theok (paleczki z ciasta ryżowego) – koreańskie pałeczki i talarki ryżowe wytwarza się z ciasta zrobionego z mąki ryżowej. Świeżo utłuczony Theok jest gładkim, miękkim i śnieżnobiałym ciastem. Talarków zwykle używa się do zup, pałeczek zaś do dań smażonych lub grilluje na szpadkach z przyprawionym mięsem.
Gim Gui (prażone wodorosty) – warzywa morskie, czyli wodorosty jada się w Korei na wiele sposobów. Większość suszy się zaraz po zebraniu, ale niektórych używa się też w świeżej postaci. Wodorosty dodaje się do sałatek, zup i owija nimi ryż. Gim Guri to arkusze Gim (nori), lekko posmarowane olejem sezamowym i posypane solą a następnie prażone. Można w nie zawijać ryż, albo przegryzać jak chipsy.
Heukmi (czarny ryż) – ziarno bogate w błonnik i ma głęboki orzechowy smak. Ryż po ugotowaniu robi się fioletowy. Z badań wynika, że Heukmi ma działanie przeciwzapalne i obniżające poziom cholesterolu, a zawarte w nim antocyjany mogą chronić przed zawałem.
ZAPRASZAMY DO GALERII ZDJĘĆ!