Majówka Polish Society of Chef’s and Pastry Chefs in the UK 2011 r.
Opublikowano: 03-05-2011

1-go maja 2011r w Hotelu The Bell Inn w Stilton odbyła się Majówka Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników na Wyspach. Była to forma spotkania „Przyjemne z Pożytecznym”.
Rozpoczęliśmy krótkim zebraniem, na którym ustaliliśmy szczegóły dotyczące Dnia Dziecka oraz następnego zjazdu. Polonijny Dzień dziecka odbędzie się 18 czerwca 2011r w Laxton Hall. Koordynatorami tego wydarzenia będą Maciej Bujakowski i Sergiusz Hieronimczak. Liczymy że w tym roku uda nam się wyraźniej zaznaczyć naszą obecność. Jeżeli chodzi o kolejny zjazd najprawdopodobniej będzie on miał miejsce w Londynie 18 września.
Podczas majówki żegnaliśmy dwóch znamienitych członków naszej kapituły. Do Ojczyzny powracają Stanisław Bobowski -wice prezes, wieloletni członek Stowarzyszenia, oraz Jarosław Sak – prężny działacz i organizator wielu zjazdów. Obu naszym kolegom dziękujemy za zaangażowanie, oraz życzymy powodzenia w dalszej karierze zawodowej.
Gościem specjalnym był Andrzej Truchlewski – Honorowy członek naszego Stowarzyszenia. Andrzej opowiedział nam o produkcji spożywczej na dużą skale. Miło słyszeć że koledzy którzy wrócili do polski ciepło wspominają spotkania ze Stowarzyszeniem. Na lunch specjalnie dla nas zostały ugotowane flaki- niebo w gębie.
Po obiedzie odbył się mecz piłki nożnej Kucharze Stowarzyszenia vs Reprezentacja Hotelu The Bell Inn . Po pierwszej połowie wygrywaliśmy 5-2. Podczas przerwy aby gra nabrała rumieńców, postanowiliśmy że rywal będzie grał z przewagą jednego zawodnika. Wynik końcowy to10-12 dla gospodarzy. Gratulujemy zwycięstwa i liczymy na rewanż.
Po powrocie w Hotelu czekał na nas Bufet z Disco. Na stołach ne zabrakło polonijnych akcentów jak bigos, krokiety, karkówka czy ćwikła. Świetna impreza integracyjna nie tylko dla członków Stowarzyszenia ale również dla ich partnerek.
Nazajutrz po śniadaniu na High Street w Stilton odbyły się zawody w toczeniu sera po ulicy – bardzo oryginalna i ciekawa tradycja.
Dziękuje serdecznie Jarosławowi Sakowi za zorganizowanie zjazdu, oraz Andrzejowi Truchlewskiemu, który znalazł chwilę, aby nas odwiedzić oraz wszystkim przybyłym.
—
Maciej Bujakowski
Prezes Polish Society of Chef’s and Pastry Chefs in the UK