Makaron z pomidorami i krewetkami

Opublikowano: 18-08-2010

Makaron z pomidorami i krewetkami

shrimp_pasta.jpg

Składniki:

0,5 kg krewetek

100 gr makaronu linguine

słoiczek pesto

¼ szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

1 łyżeczka rozgniecionego czosnku

2 łyżki parmezanu

1 łyżka oliwy z oliwek

¼ łyżeczki świeżo siekanej natki

Sposób wykonania:

1. Do rondla wrzuć posiekany czosnek i około 1 łyżeczki oliwy z oliwek. Dodaj pomidory i gotuj na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.

2. Zagotuj wodę i ugotuj makaron linguine według wskazówek na opakowaniu

3. Dodaj łyżeczkę pesto do rondla, następnie krewetki, całe lub pokrojone na 3 części i gotuj na niewielkim ogniu do czasu aż krewetki nabiorą różowego koloru i staną się miękkie.

4. Odcedź makaron i znowu wrzuć do garnka. Dodaj wszystkie składniki z rondla oraz pozostałe Pesto i delikatnie wymieszaj.

5. Przyozdób natką pietruszki i podawaj od razu posypane parmezanem.

Autor: Muna Hamran

źródło: www.cookwork.com