Mamy Mistrza Wołowiny QMP!
Opublikowano: 25-09-2013


Finaliści przygotowywali swoje popisowe dania pod bacznym okiem jury, któremu przewodniczył Grzegorz Łapanowski, ekspert kulinarny programu „QMP – wołowina zawsze dobra”. Wybierając laureatów konkursu jury oceniało smak dania, estetykę wykonania oraz zaserwowania dania, oryginalność przepisu, a także poziom opanowania technik kulinarnych.
Autorem zwycięskiego dania z wołowiny QMP został Krzysztof Zieliński z Warszawy, który przygotował gulasz po irlandzku.
II miejsce wywalczył Jan Zabelski z Łodzi przygotowując stek z sosem śliwkowym własnego pomysłu.
Trzecie miejsce przypadło natomiast Izabeli Mateńka ze Stanina, która przygotowała pikantną zupę gulaszową z ziołowymi kluseczkami.
Wszyscy laureaci otrzymali wysokiej klasy akcesoria kuchenne, które pomogą im rozwijać talent kulinarny. Konkurs „Zostań Mistrzem Wołowiny QMP” odbył się w ramach trzyletniego programu informacyjnego „QMP – wołowina zawsze dobra”. Konkurs skierowany był do wszystkich pasjonatów gotowania, którzy kulinarne szlify zdobywali dotąd w domowej kuchni. Pierwszy etap konkursu przebiegał na stronie www.kochamwolowine.pl, gdzie uczestnicy mogli zgłaszać swoje propozycje przepisów na dania z wołowiny. Następnie internauci oddając głosy na najlepsze propozycje dań wybrali pięciu uczestników finału, którzy zmierzyli się ze sobą podczas cooking show.
Wołowina QMP – mistrzowska jakość i smak
QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.